Αναλυτικά:
Κ. Βαρώτσε, φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα την ερευνητική Ομάδα Φυσικής Κλίματος και το Εργαστήριο Φυσικής Ανώτερης Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτή η παρακολούθηση και τι είδους στοιχεία αντλείτε σε σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Η βασική πειραματική και ερευνητική δραστηριότητά μας αναφορικά με την παρακολούθηση και μελέτη ατμοσφαιρικών κλιματικών παραμέτρων περιλαμβάνει την ολική και καθ’ ύψος συγκέντρωση του όζοντος, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θερμοϋγρομετρικά στοιχεία της ατμόσφαιρας και άλλα.
Για την συλλογή των απαραίτητων δεδομένων χρησιμοποιούμε τόσο τους επίγειους σταθμούς που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούμε σε καθημερινή βάση όλα αυτά τα χρόνια, όσο και δεδομένα από άλλες πηγές παρατήρησης όπως είναι δορυφόροι, πειραματικά αεροσκάφη, μετεωρολογικά αερόστατα και δίκτυα άλλων διεθνών και εθνικών φορέων. Οι Σταθμοί μας είναι ενταγμένοι σε δίκτυα διεθνών Φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και τα Ηνωμένα Έθνη. Υπογραμμίζω το γεγονός πως τις μετρήσεις που λαμβάνουμε στους Σταθμούς μας τις δημοσιοποιούμε σε ελεύθερης πρόσβασης διεθνείς βάσης δεδομένων απ΄ όπου μπορεί ο καθένας να τις αξιοποιήσει.
Τη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Σταθμού παρακολούθησης του ατμοσφαιρικού όζοντος. Ο Σταθμός αυτός, μοναδικός στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, είναι εξοπλισμένος με ένα πρότυπο όργανο που ονομάζεται φασματοφωτόμετρο Dobson και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους, (λιγότερους από 80 παγκοσμίως), εν ενεργεία Σταθμούς του είδους του.
Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η ερευνητική μας δραστηριότητα επεκτείνεται επίσης στη μελέτη των επιπτώσεων και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους Τομείς, στη μελέτη των φυσικών καταστροφών, στον έλεγχο καλής λειτουργίας σύγχρονων δορυφορικών οργάνων και άλλους.
Το έργο που επιτελεί το Εργαστήριο και η Ερευνητική σας Ομάδα είναι πολυεπίπεδο και σίγουρα απαιτεί πόρους για να μπορέσει να γίνει με επιτυχία. Από που αντλείτε τους απαιτούμενους πόρους για να μπορέσετε να κάνετε σωστά την δουλειά σας;
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Προ δεκαετίας, περίπου, οπότε και η Χώρα μας εισερχόταν στην πρωτοφανή οικονομική κρίση αποφασίσαμε να παραμείνουμε ενεργοί στο χώρο της πειραματικής Φυσικής Περιβάλλοντος παρά τα μαύρα σύννεφα που φαίνονταν ήδη στον ορίζοντα και γνωρίζαμε πως σύντομα θα μας πλησίαζαν.
Οι λόγοι για αυτήν την απόφαση πολλοί, αλλά μεγάλη και η πίστη πως θα καταφέρναμε να παραμείνουμε «ζωντανοί», χωρίς να χρειαστεί να μειώσουμε ή ακόμα χειρότερα να διακόψουμε τμήματα του πειραματικού ερευνητικού μας έργου με εθνικό χαρακτήρα. Η εξασφάλιση λοιπόν των απαραίτητων πόρων έγινε τμήμα του καθημερινού μας αγώνα.
Όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να μπορώ να πω ότι εξασφαλίζαμε όλους τους απαραίτητους πόρους, καταφέρναμε να συνεχίζουμε στηριζόμενοι κυρίως στην ανιδιοτελή προσφορά και το φιλότιμο των μελών της Ομάδας μας .
Πιστεύετε πως η Ελληνική Πολιτεία αγνοεί ή υποβαθμίζει το έργο της ερευνητικής σας ομάδας;
Θεωρώ πως η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή στις ερευνητικές ομάδες που επιτελούν έργο με τεράστια κοινωνική προσφορά, όπως αυτή του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ανεβάζουν το μέσο όρο των Ελληνικών Ιδρυμάτων στις διεθνείς αξιολογήσεις..
Σε ένα, ομολογουμένως, πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εκτιμώ πως η διαχείριση των έστω λιγοστών, σε σύγκριση με τις ανάγκες, διαθέσιμων πόρων θα έπρεπε να έχει γίνει με σοφότερο τρόπο ώστε να υποστηρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερες Ομάδες και, κατά τη γνώμη μου, Ομάδες το έργο των οποίων συνδέεται με τον «πρωτογενή τομέα» της επιστήμης που δεν είναι άλλος από την «παραγωγή μετρήσεων-δεδομένων» δηλαδή την πειραματική προσέγγιση της Επιστήμης μας.
κ. Καθηγητά, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 30 χρόνων παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΠΑ διοργανώνει ειδική επετειακή εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου. Τι πρόκειται να παρουσιαστεί εκείνη την ημέρα και ποιες οι προσδοκίες σας;
Στο πλαίσιο της επετειακής αυτής εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το έργο και η συνεισφορά των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Ομάδας μας στο πέρασμα αυτών των 30 χρόνων ενεργού καθημερινής δράσης. Με την ευκαιρία αυτή θα γίνει επίσης πειραματική επίδειξη με εξαπόλυση οζοντοβολίδας – μιας μετρητικής διάταξης- προσαρμοσμένη σε κατάλληλο μπαλόνι, η οποία θα διανύσει, περίπου, το 99% της μάζας της ατμόσφαιρας, λαμβάνοντας μετρήσεις τις οποίες θα στέλνει μέσω τηλεμετρικού συστήματος στον επίγειο δέκτη μας.
Σκοπός της επίδειξης αυτής είναι να δουν από κοντά οι παρευρισκόμενοι και να αντιληφθούν, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες που έχουν οι πειραματικές διεργασίες όπως η συγκεκριμένη. Θεωρώ πως με τον τρόπο αυτό θα έχουν πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο των αναγκών όσο και των δυνατοτήτων μας, ώστε να εκτιμήσουν κατά πόσο αξίζει να υποστηριχθεί ή όχι η προσπάθειά μας η οποία δεν θα πρέπει να ανασταλεί.