ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Καθηλωτική ήταν η προβολή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Βληχή», με πρωταγωνίστρια την εκθαμβωτική Εμα Στόουν, η οποία μάλιστα ήρθε στην Ελλάδα για την προβολή. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάιο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πολύ καλός ήταν ο απόηχος που άφησε πίσω της η όπερα του Βέρντι «Ριγολέττος», που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου και ανέβηκε τον Ιούνιο στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν ήταν, επίσης, ο «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ, με τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη στον ομώνυμο ρόλο, καθώς και το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», μια παράσταση που έγινε γρήγορα sold out.
«ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ», «LARSEN C» ΚΑΙ «ΠΛΑΣΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΗ «ΣΤΕΓΗ»
Αξιόλογες πολιτιστικές προτάσεις σε διαφορετικούς τομείς είχε στο φετινό της πρόγραμμα η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταινία «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, είκοσι χρόνια μετά, έγινε μιούζικαλ από τους Γιάννη Νιάρρο και Αλέξανδρο Λιβιτσάνο και προκάλεσε αίσθηση, όπως και το ιδιαίτερο έργο του Ελληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου «Larsen C», ένα έργο τέχνης εν κινήσει. Ευφάνταστη στον εικαστικό τομέα ήταν η έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data», στο Πεδίον του Αρεως.
ΤΖΑΖ ΚΑΙ… ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μια νέα πρωτοβουλία του Μεγάρου, το Φεστιβάλ της Ανοιξης (Megaron Spring Festival), με την προοπτική να γίνει θεσμός, παρουσιάσθηκε. Η «αφρόκρεμα» της διεθνούς και εγχώριας τζαζ σε μια νέα σειρά εννέα συναυλιών παρουσίασε στο Μέγαρο Αθηνών το «Jazz@Megaron», με καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς σκηνής από όλο φάσμα της τζαζ. Σημαντικοί καλλιτέχνες που πέρασαν, επίσης, φέτος από τις σκηνές του Μεγάρου ήταν οι: Λεωνίδας Καβάκος μαζί με τη Γιούτζα Ουάνγκ, σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο, η σολίστ του βιολιού, Βικτόρια Μούλοβα, το Nederlands Dance Theater κ.ά.
ΕΔΡΕΨΕ ΔΑΦΝΕΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Διακόσιες χιλιάδες θεατές τίμησαν το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που φέτος το καλοκαίρι επανήλθε στην κανονική του μορφή. Μέσα σε 86 ημέρες παραστάσεων και δραστηριοτήτων, το Φεστιβάλ φιλοξένησε 77 παραγωγές, με τις 26 από αυτές να προέρχονται εκτός συνόρων, ενώ περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις δράσεις του, στο θέατρο, στη μουσική και τον χορό. Στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου η παράσταση που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που στις 5 και τις 6 Αυγούστου έκανε ρεκόρ προσέλευσης με 18.000 θεατές συνολικά στο διήμερο.
"Η Μάσα και ο Αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή", στο Αλέκος Αλεξανδράκης
SOLD OUT ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Έπειτα από δύο καλοκαίρια που κληθήκαμε να μείνουμε σπίτι και «να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά», το καλοκαίρι του 2022 όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στις συναυλιακές αρένες σε όλη την Ελλάδα. Οι Pet Shop Boys (15.000 άτομα), o Νικ Κέιβ (13.000 άτομα), ο Γιάννης Αγγελάκας με τον Παύλο Παυλίδη (11.000 άτομα), οι Slipknot (20.000 άτομα) στο Release Athens, οι Muse στο Ejekt Festival (15.000 άτομα), η Πάτι Σμιθ στο Ηρώδειο (4.500 άτομα), οι Iron Maiden στο ΟΑΚΑ (50.000 άτομα), ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Γιώργος Νταλάρας (4.500 άτομα) στο Ηρώδειο, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Χαρούλης στο Κατράκειο, οι τέσσερις sold out βραδιές του Θανάση Παπακωνσταντίνου επίσης στο Κατράκειο Θέατρο και ακόμα τρεις στο Θέατρο Βράχων τον Σεπτέμβριο ήταν μερικές μόνο από τις συναυλίες που ο κόσμος έσπευσε να δώσει κατά δεκάδες χιλιάδες το «παρών».
ΓΕΜΙΖΕΙ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΛΕΞ
Μάζεψε περισσότερους από 20.000 στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλιο και τρεις μήνες αργότερα άλλους τόσους και παραπάνω στο Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά χωρίς διαφήμιση, χωρίς συνεντεύξεις, σχεδόν με μηδενική δική του παρουσία στα social media. Ο ΛΕΞ ήταν, αναμφισβήτητα, το πρόσωπο του καλοκαιριού, καθώς με μόλις δύο συναυλίες έκανε όλη την Ελλάδα να αναρωτιέται ποιος είναι αυτός ο ράπερ που έκανε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να σείονται με τα σκοτεινά του beats και τις καυτές του ρίμες. Τον αποκαλούν «ποιητή του περιθωρίου» και ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να το επιβεβαιώνει. ΛΕΞ, όρμα τους!
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022
Στη μουσική: Τον Μάιο του 2022 αποχαιρετήσαμε τον διεθνή συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε ηλικία 79 ετών.
Ο συνθέτης, ντράμερ και ενορχηστρωτής Νίκος Αντύπας πέθανε, στα 69 του χρόνια, τον Φεβρουάριο, όπως και ο συνθέτης Σταύρος Λογαρίδης, επίσης στα 69 του χρόνια, τον Απρίλιο. Η απώλεια του τραγουδιστή Δάκη στα 79 του χρόνια ήταν μεγάλη για την ελληνική ποπ. Αντίστοιχη ήταν και η απώλεια του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, στα 73 του χρόνια. Ο Περικλής Περάκης, που είχε πρωτοστατήσει στο ελαφρολαϊκό τραγούδι, «έφυγε», επίσης, στις 20 Ιουλίου.
Σε θέατρο και σινεμά: Τον Απρίλιο «έφυγε» ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, σε ηλικία 93 ετών. Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε τον Ιούνιο ο αγαπημένος ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τζούμας. Η εξαιρετικά αγαπητή ηθοποιός Ντίνα Κώνστα έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο, στα 84 της χρόνια. Τον Σεπτέμβριο έπεσε η αυλαία για την κορυφαία διεθνή ηθοποιό Ειρήνη Παπά, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε τον ίδιο μήνα και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος. Λίγες ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή και η Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών. Τον Νοέμβριο έπεσε η αυλαία και για την αγαπητή ηθοποιό Μίνα Αδαμάκη, σε ηλικία 78 ετών.
Στις τέχνες: Ο κορυφαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός «έφυγε» τον Ιανουάριο, σε ηλικία 85 ετών. Λίγες μέρες μετά πέθανε και ο επίσης σημαντικός ζωγράφος Χρήστος Σαρακατσιάνος, στα 85 του χρόνια. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «έφυγε» τον Ιούλιο, σε ηλικία 83 ετών. Τον Σεπτέμβριο πέθανε και ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Ακρόπολης από την πρώτη μέρα της θεμελίωσής του, σε ηλικία 81 ετών.
Στον κόσμο: Σε διεθνές επίπεδο «έφυγε» η Μόνικα Βίτι, μούσα του Αντονιόνι, στα 90 της χρόνια. Ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο «νονός» της γαλλικής «Nouvelle Vague», απεβίωσε στα 91 του χρόνια. Η κουβανικής καταγωγής εικαστικός Κάρμεν Χερέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 106 ετών. Επίσης, ο Γάλλος σχεδιαστής Thierry Mugler, που άλλαξε τα δεδομένα της υψηλής ραπτικής, «έφυγε» στα 74 του χρόνια. Σε ηλικία 70 ετών απεβίωσε η βραβευμένη με Μπούκερ Βρετανή συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ.
Ειδήσεις σήμερα
Ομαδικός βιασμός 15χρονου στο Ίλιον: Στο «μικροσκόπιο» και τέσσερις μαθήτριες – Ο ρόλος τους
QatarGate: Μαροκινός κατάσκοπος στο στόχαστρο της έρευνας – Σκιώδη φιγούρα με συντονιστικό ρόλο
Στο έλεος του κυκλώνα-βόμβα οι ΗΠΑ: Τουλάχιστον 17 θάνατοι – Εκατομμύρια Αμερικανοί στον πάγο