Είναι η τρίτη χρονιά που η ΔΕΗ δίνει την ενέργειά της στο Εθνικό Θέατρο, χορηγώντας τις παραστάσεις που παρουσιάζουν η Κεντρική Σκηνή στο Κτίριο Τσίλερ, η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών «Κατίνα Παξινού», καθώς και την παράσταση «Το σχολείο των γυναικών» στο Θέατρο REX, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Παράλληλα φέτος, ξεκίνησε να στηρίζει σπουδαίες παραστάσεις από σημαντικούς δημιουργούς που παρουσιάζονται στην Κεντρική και την Εναλλακτική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ρίχνοντας φως στον πολιτισμό. Αναγνωρίζει, έτσι, η ΔΕΗ τη σημαντική συμβολή που έχουν οι δύο Οργανισμοί στο εγχώριο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Συνεργασία
Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς η ΔΕΗ πιστεύει ότι ο ρόλος της τέχνης παραμένει καθοριστικός για την ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Γι’ αυτό και βρίσκεται στο πλευρό των δημιουργών, παλαιότερων και νεότερων, καθώς και σε όλους και όσα μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο πολιτισμός.
Δείτε τις ξεχωριστές παραστάσεις που χορηγεί η ΔΕΗ, που δεν πρέπει να χάσετε, με την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
- «ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ ΜΑ», (Θέατρο REX, Σκηνή «Κατίνα Παξινού»): Ενα έργο-αφιερωμένο στη σχέση γιαγιάς-εγγονού/ής, με τη σφραγίδα του Δημήτρη Χαραλαμπόπουλου, αποτελεί τη νέα παράσταση της «Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών», που έκανε πρεμιέρα στις 13/12. Μια παράσταση για όσα μεγαλώνοντας χάνουμε, για όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν και για το πώς οι αγαπημένοι μας θα ζουν μέσα μας για πάντα.
Πέντε ηθοποιοί-αφηγητές επιστρέφουν στο σπίτι της γιαγιάς. Αλλοτε λειτουργώντας ως ενιαίο σύνολο, άλλοτε ως πρόσωπα αυτής της οικογένειας, ξετυλίγουν γεγονότα, αφηγήσεις και εξομολογήσεις.
> Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Αργυρόπουλος, Θοδωρής Βράχας, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Ανδριανή Τουντοπούλου, Ιόλη Χαραλαμποπούλου, Εύη Χρόνη.
- «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», (Κτίριο Τσίλερ, Κεντρική Σκηνή): Ενα έργο βαθιά αντιπολεμικό αλλά ταυτόχρονα εξόχως παραβολικό για τον αγώνα για επιβίωση, για την πιο τραγική απώλεια -αυτή που συνιστά ο θάνατος των παιδιών- και το πάντοτε ακριβό τίμημα του κέρδους. Το αριστούργημα του σπουδαίου Μπέρτολτ Μπρεχτ σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια υπογράφει ο Θοδωρής Αμπαζής.
> Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αλεξίου, Μπέττυ Αρβανίτη, Αντώνης Γιαννακός, Γιάννης Δενδρινός, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουτρουβίδης, Πάρης Λεόντιος, Αννα Μάγκου, Βασίλης Ντάρμας, Βασίλης Παπαδημητρίου, Αγγελος Παππάς, Αντώνης Παρχαρίδης, Ιάκωβος Παυλόπουλος, Θεοδοσία Σαββάκη, Εύα Σιμάτου, Ιωάννης Σύριος, Χρήστος Σωνάκης, Βασίλης Τσαλίκης, Σταμάτης Φακορέλλης.
- «Το σχολείο των γυναικών» (Θέατρο REX – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»): Την καταιγιστική κωμωδία παρεξηγήσεων του Μολιέρου σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, στην απαράμιλλη έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. Τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου.
Η παράσταση «Το σχολείο των γυναικών» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 26 Δεκεμβρίου 1662 στο Παρίσι, στο Θέατρο του Παλέ Ρουαγιάλ. Το έργο ανάγεται σε ένα από τα κορυφαία του συγγραφέα, αλλά και της παγκόσμιας δραματουργίας εν γένει, χάρη στον ρυθμό του και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται και κωδικοποιεί τη θεματική του, τη γυναικεία εκπαίδευση και χειραφέτηση.
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ιακωβίδης, Μάγδα Καυκούλα, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Τζαβάρας, Αινείας Τσαμάτης. Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Αγγελόπουλος, Μένιος Γούναρης, Παρασκευάς Κίτσος, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Χουντής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15/01/2025|13:38Ειρήνη Ηλιοπούλου στον ΕΤ: Αυτή η έκθεση είναι πλησίασμα στην αθωότητα
«Βίρα τις άγκυρες» από τον «Δον Κάρλος»
Η ΔΕΗ στηρίζει σπουδαίες παραστάσεις που παρουσιάζονται από σημαντικούς δημιουργούς στην Κεντρική και την Εναλλακτική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ρίχνοντας φως στον πολιτισμό.
- «Δον Κάρλος» (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών): Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μέσα από την καινοτόμο οπτική του Γιάννη Χουβαρδά, ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και πλέον διακεκριμένους καλλιτέχνες της γενιάς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς μαζί με τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη διασκευή, δραματουργική και σκηνική επεξεργασία μετάφρασης της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας αυτής παραγωγής του ΚΘΒΕ. Τον ρόλο του Δον Κάρλος υποδύεται ο Χάρης Φραγκούλης.
Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου, που οργανώνεται γύρω από μια κεντρική θεματολογία, η οποία εστιάζει στην ηθική και πνευματική εξόντωση του ανθρώπου, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία -παντελώς διεφθαρμένη από την εξουσία και το χρήμα- που αδυνατεί να βρει την ισορροπία και το μέτρο.
«Με τη Θεσσαλονίκη και ειδικά το ΚΘΒΕ με συνδέουν οι πιο ωραίες αναμνήσεις των νεανικών μου χρόνων και των πρώτων βημάτων μου στον χώρο της σκηνοθεσίας», σημειώνει ο Γιάννης Χουβαρδάς, με αφορμή το ανέβασμα. «Επιστρέφω, λοιπόν, στο ιστορικό αυτό θέατρο και την πόλη που το φιλοξενεί με ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλο σεβασμό. Και με ένα έργο που εδώ και πολύ καιρό με απασχολεί. Ο “Δον Κάρλος” αποτελεί ένα κορυφαίο κομψοτέχνημα της παγκόσμιας δραματουργίας. Νεανικό αλλά και ώριμο, ενθουσιώδες αλλά και πυκνό σε νοήματα, δραματουργικά πολυσύνθετο αλλά και θεατρικά απολαυστικό, κλασικό αλλά και σύγχρονο, προσφέρει σε όποιον καλλιτέχνη καταπιαστεί μαζί του τεράστια ανταπόδοση. Και ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον θεατή».
> Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Λουκία Βασιλείου, Ζωή Ευθυμίου, Στέλιος Καλαϊτζής, Γιώργος Κολοβός, Θάνος Κοντογιώργης, Βασίλης Μπεσίρης, Μπέττυ Νικολέση, Κώστας Σαντάς, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Δημήτρης Τσιλινίκος, Χάρης Φραγκούλης, Ελίζα Χαραλαμπογιάννη, Γιάννης Χαρίσης ● Εκτακτη αντικατάσταση: Νατάσσα Δαλιάκα, Δημήτρης Καρτόκης ● Παραστάσεις: Εως τις 5 Ιανουαρίου
- «Βίρα τις άγκυρες» (Βασιλικό Θέατρο): Το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέρη Πελτέκη, «Βίρα τις άγκυρες», που έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 30.000 θεατές, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο. Είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση, η οποία κέρδισε το στοίχημα, όπου παρουσιάστηκε.
Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση «Λίγο απ’ όλα», οι δύο συγγραφείς μάς ταξιδεύουν στον χρόνο, καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Αννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».
Οπως σημειώνει ο Αστέρης Πελτέκης: «Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, γιορτάζουμε αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. Eνα είδος που προέκυψε από την ιστορική διαδρομή της θεατρικής τέχνης, εκκινώντας από τον Αριστοφάνη και καταλήγοντας στον φυσικό του χώρο, στον τόπο όπου γεννήθηκε το θέατρο, ως ένα νέο θεατρικό είδος στις αρχές του 20ού αιώνα, έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή με πολλές ανατροπές, δάνεια και αντιδάνεια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.
Οι Παπαθανασίου-Ρέππας, ένα συγγραφικό δίδυμο, πολυαγαπημένο, με λαμπρή διαδρομή στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία αυτού του είδους, που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό της Ελλάδας, από το πρώτο ακόμα ιστορικό ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο το 1997, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και σημαντικοί ηθοποιοί».
> Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης ● Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης ● Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης ● Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου ● Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου
Ειδήσεις σήμερα
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: «Το μπάσταρδο» του Μένιου Σακελλαρόπουλου
Αντζελίνα Τζολί: «Νιώθω συχνά ότι ταυτίζομαι με τη μοναξιά που βίωνε η Μαρία Κάλλας»
Ο Τιμωρός: Πότε τελειώνει η σειρά του ALPHA
Sean Diddy Combs: «Τοξική κουλτούρα η μαστροπεία» – Τι καταγγέλλει χορεύτρια
Μαγιορκίνης: Σαρώνει φέτος ο κοκκύτης – «Έχουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων» – Τα συμπτώματα
Αναλυτικές οδηγίες για το δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται, πώς να το υπολογίσετε online