Μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και χορού, με κεντρική θεματική την έννοια της Σύγκρουσης, δημιουργούν έναν μοναδικό διάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία.
Ο «Ε.Τ.». συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει εκδηλώσεις από τη Μήλο και τα Χανιά έως τη Θεσσαλονίκη και τις Πρέσπες από αύριο έως τις 26 Αυγούστου.
Στις 17 και 18 Αυγούστου, η παράσταση μουσικού θεάτρου «Ταρώ του Οδυσσέα», σε σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση Κατερίνας Φωτεινάκη, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου. Πρόκειται για μια ιστορία που θέτει τον Οδυσσέα, ως μυθική αλλά και σύγχρονη σύνθετη προσωπικότητα, σαν σύμβολο του ακατάβλητου ανθρώπου. Το πρόγραμμα της όγδοης εβδομάδας ξεκινάει στις 19 και 20 Αυγούστου με τη μουσική παράσταση «Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά», σε σύνθεση Αποστόλη Κουτσογιάννη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ. Με αφορμή την οπερέτα του 1875 «Λεπλεμπιτζής χορ-χορ Αγάς», το έργο το προτείνει μια πρωτότυπη εκ νέου ανάγνωση του έργου, που αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ του σήμερα και ενός χθες χαμένου ανεπιστρεπτί. Στο Ελληνιστικό Θέατρο στο Δίον, στην Πιερία, δίνουν ραντεβού στις 20 και 21 Αυγούστου τρία φωνητικά σύνολα, οι Ισοκράτισσες από την Ελλάδα, το Lot Kurbeti από την Αλβανία και το Abagar Quartet από τη Βουλγαρία, προσκεκλημένα από τη WOMO και το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES. Βαλκανικές μελωδίες ξεδιπλώνουν έναν πολύμορφο καμβά βαλκανικών χρωμάτων και πολυφωνικών υφών. Το ίδιο διήμερο, στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, στα Χανιά, η μουσική παράσταση «Μόρτισσα κι Αλάνης» θα μας ξεναγήσει στη σύγκρουση δύο αρχετυπικών χαρακτήρων της μυθολογίας του ρεμπέτικου τραγουδιού, της μόρτισσας και του αλάνη.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Η πυξίδα… του «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» δείχνει το όμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Στις 21 και 22 Αυγούστου, η μουσική παράσταση «Εις την Πόλιν – Istanbul», από τη μουσική ομάδα in excelsis, φωτίζει τις διάφορες και ποικίλες πλευρές του μουσικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού τοπίου στην Κωνσταντινούπολη.
Τις δύο επόμενες ημέρες, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Γόρτυνας διοργανώνεται μια σειρά δράσεων χορού, γλυπτικών και οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων με τίτλο «Τouching Faultlines». Σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές συνομιλούν με το εμβληματικό μνημείο, εστιάζοντας στη σχέση του γεωλογικού και του ιστορικού παρελθόντος με το παρόν. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, το «Τραγούδι της γης», του Αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, μας οδηγεί στη Μικρή Πρέσπα. Μουσικοί ακροβολίζονται σε καίρια σημεία της βασικής περιπατητικής διαδρομής του νησιού του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας και ερμηνεύουν σολιστικά έργα των Πιερλουίτζι Μπιλόνε, Ιάννη Ξενάκη, Τριστάν Μουράιλ, Κάιγια Σααριάχο, Γιουν Τσι-χο και Τοσίο Χοσοκάβα. Πρόκειται για μια μουσική περφορμανς, της οποίας η πορεία θα καταλήξει στον τόπο της τελετουργίας-συμφιλίωσης, στο μισογκρεμισμένο κοίλο της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, όπου θα ακουστεί το «Τραγούδι της γης» του Μάλερ (24, 25/8). Επίσης, κατά τις ίδιες ημερομηνίες, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Πλιτς πλατς πλουτς», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλλονιά. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία που μας υπενθυμίζει πως το καλοκαίρι για μερικούς δεν σημαίνει διακοπές αλλά εργασία. Στην αυτοσχέδια σκηνή του Κάστρου, η παράσταση αφηγείται ιστορίες από την αθέατη πλευρά του καλοκαιριού…
Πληροφορίες: www.allofgreeceoneculture.gr. H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Για παιδιά και εφήβους
Τρεις εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η πολυβραβευμένη ομάδα Patari Project επιστρέφει με τη νέα της παραγωγή «Ροβ & Κρους», μια συναρπαστική παράσταση για όλη την οικογένεια, η οποία αποτελεί διασκευή του έργου «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος», των Νίνο ντ’ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο, (20, 21/8). Το Κάστρο Μυτιλήνης γίνεται η σκηνή της θεατρικής ομάδας για μια ιστορία με πρωταγωνιστές δύο ναυαγούς. Στις 22 και 23 Αυγούστου αναβιώνει «Η τέχνη του πολέμου» σε κείμενο και σκηνοθεσία των Κωνσταντίνου Θάνου και Αλκμήνης Καλογήρου. Πρόκειται για μια αναπαράσταση μάχης πολέμου με τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού στο Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου. Το νεανικό μυθιστόρημα «Οταν έφυγαν τ’ αγάλματα», της Αγγελικής Δαρλάση, μεταφέρεται σε διασκευή της συγγραφέως και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Χριστόπουλου, δημιουργώντας μια ξεχωριστή παράσταση στον Αρχαιολογικό Χώρο Κορίνθου (24, 25/8).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε και τι ώρα θα μπουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Conference League: Η Λανς στο δρόμο του Παναθηναϊκού – Όλα τα ζευγάρια των play off