Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Ο γρίφος του κακού» (Εκδόσεις BELL, σελίδες 427, σε μετάφραση Αντώνη Γιαννούλη), μια περιπέτεια του γνωστού ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ.
Αυτή τη φορά ο Carter θέτει σαν αφετηρία της πλοκής μια πρωτότυπη και ιδιόρρυθμη βάση. Ο «καλός» κι ο «κακός» της υπόθεσης έχουν κοινό παρελθόν… Ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ και ο πιο αιμοσταγής και επικίνδυνος σίριαλ κίλερ που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το FBI, Λούσιεν Φόλτερ, έχουν γνωριστεί στο πανεπιστήμιο, όπου πέρασαν μεγάλο διάστημα ως συμφοιτητές και συγκάτοικοι και χαρακτηρίστηκαν ως δύο από τα πιο λαμπρά μυαλά που πέρασαν ποτέ από την απαιτητική Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ …
Η επόμενη συνάντησή τους είχε πολύ διαφορετικό και συγκλονιστικό σκηνικό βέβαια… Διαδραματίστηκε στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, όπου ο Χάντερ ήταν πλέον επικεφαλής της Μονάδας Υπερβίαιων Εγκλημάτων της Αστυνομίας του Λος Αντζελες και ο Λούσιαν Φόλτερ είχε ήδη στο παλμαρέ του μια σειρά από δεκάδες αποτρόπαιες δολοφονίες. Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, νικητής αναδείχθηκε ο Χάντερ. Ο διεστραμμένος Φόλτερ συνελήφθη μετά από ένα σκληρό ανθρωποκυνηγητό και οδηγήθηκε στην απομόνωση στη φυλακή. Εδώ υπάρχει μια παράμετρος μέγιστης σημασίας… Οι ιθύνοντες του FBI, με επικεφαλής τον διευθυντή Κένεντι, προϊστάμενο του Χάντερ, αποφάσισαν τον εγκλεισμό του Φόλτερ σε φυλακή υψηλής, και όχι υψίστης ασφαλείας… Ο λόγος ήταν ότι η φυλακή υψηλής ασφαλείας ήταν σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν οι ειδικοί του FBI να μελετήσουν τη «Βίβλο των εγκλημάτων» του σίριαλ κίλερ.
Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Ο Φόλτερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προφασιζόμενος ασθένεια. Οι συνθήκες κράτησης χαλάρωσαν κι ο ψυχοπαθής δολοφόνος κατάφερε τελικά να δραπετεύσει, προκαλώντας λουτρό αίματος στην κλινική. Τριάμισι χρόνια λοιπόν σε συνθήκες αυστηρής απομόνωσης έλαβαν τέλος κι ο Λούσιαν Φόλτερ είναι πάλι ελεύθερος… Οσο κι αν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ριχθεί και πάλι στο κατόπι του, σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό, ο δολοφόνος είναι πάλι στους δρόμους κι έχει επί πλέον ένα πανίσχυρο κίνητρο πληγωμένου θηρίου… Την εκδίκηση… Και πρώτος και βασικότερος στόχος ο παλιός του φίλος, ο ντετέκτιβ Χάντερ…
Η εκδίκηση φαίνεται πως αποτελούσε το καύσιμο για τη μηχανή του Φόλτερ … Ηταν σαφώς η μόνη σκέψη που του έδινε τη δύναμη να αντέξει την απομόνωση και βέβαια να σχεδιάσει ένα απόλυτα εφιαλτικό σχέδιο εκδίκησης με στόχο τον Χάντερ. Εντελώς φυσιολογική σκέψη μέσα στον παρανοϊκό εγκέφαλό του, δεδομένου ότι εκείνον θεωρούσε υπεύθυνο για τη σύλληψη και τη φυλάκισή του. Αυτή είναι και η αφετηρία ενός εφιαλτικού, αιματοβαμμένου κυριολεκτικά, mind game ανάμεσα στους δύο άντρες …
Ειδήσεις σήμερα
Εκθετος ο Τσίπρας για τη Ροδόπη – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα
Τρίτη και 13: Η γρουσουζιά, οι προλήψεις και η Άλωση της Πόλης