H έκθεση εγκαινιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Η έκθεση περιλαμβάνει εβδομήντα φωτογραφίες του Robert McCabe, ασπρόμαυρες αλλά και σε χρώμα, οι οποίες «αφηγούνται» την ιστορία της χώρας όπως την κατέγραψε στα ταξίδια του τις δεκαετίες ’50 και ’60 από την Ηπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ενώ το ψηφιδωτό των περιπλανήσεων του Robert McCabe στην Ελλάδα πλαισιώνεται και με προβολή φωτογραφιών σε slides. Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής ομώνυμη έκδοση (Πατάκης) με τις φωτογραφίες της έκθεσης και κείμενα των Robert McCabe, Παναγιώτη Ροϊλού, Κατερίνας Λυμπεροπούλου.
«Το 1941 ήμουν μόλις επτά ετών – στο μέσο των ηλικιών που έχουν σήμερα τα δύο εγγόνια μου- και ζούσα στις ΗΠΑ όπου και γεννήθηκα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο McCabe πηγαίνοντας πίσω όταν άκουσε «τα νέα για τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ. Ως γιος του εκδότη μιας μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, της “New York Daily Mirror”, συνειδητοποίησα ότι κάτι τρομερό είχε συμβεί. Η ζωή μας άλλαξε αμέσως. Μας έλειπαν πολλά αγαθά. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου φύτευε λαχανικά στην πίσω αυλή. Οταν αργότερα το 1954, ως φοιτητής του Princeton, έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, κατάλαβα ότι αυτή η μικρή χώρα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού βίωσε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Παρ’ ότι βουτηγμένοι στη φτώχεια, το κέφι, η ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτής της χώρας που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά με εξέπληξαν. Κατάλαβα ότι έπρεπε να τεκμηριώσω όσα είχαν συμβεί και να τα αποτυπώσω στις φωτογραφίες μου», σημείωσε ο διάσημος φωτογράφος. Και έκανε έναν συσχετισμό με την επικαιρότητα, λέγοντας: «Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήθελα να επιστρέψω στις τραγικές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στις ζωές μας».
Η έκθεση λαμβάνει ακόμα πιο συμβολικό χαρακτήρα καθώς πολύ κοντά στους Δελφούς, βρίσκεται το Δίστομο: «Στις 10 Ιουνίου 1944, 79 χρόνια πριν από σήμερα, συνέβη η σφαγή στο, γειτονικό των Δελφών, Δίστομο, μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της ναζιστικής γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΠΚεΔ, καθηγητής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός, χαιρετίζοντας την Ημερίδα που με θέμα «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe», που προηγήθηκε των εγκαινίων στην Αίθουσα Ελένη Αρβελέρ του Συνεδριακού Κέντρου του, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου.
Ακολούθησε χαιρετισμός του διευθυντή του ΕπΚεΔ, καθηγητή, Ανδρέα Γκόφα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανανέωση του Κέντρου, μεταξύ άλλων στους τομείς των εγκαταστάσεών του με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανακάμψης και της ψηφιακής εικόνας του.
«Συχνά ήμασταν οι μόνοι επισκέπτες σε ένα ελληνικό νησί», σημείωσε ο Robert McCabe αναφέροντας ότι τα δεινά της χώρας στην εφιαλτική δεκαετία που προηγήθηκε των ταξιδιών του τα αντιλήφθηκε πλήρως διαβάζοντας το ιστορικό λεύκωμα «Οι θυσίες της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» (1946) του κορυφαίου πολεοδόμου, Κωνσταντίνου Δοξιάδη (1913 – 1975).
Η Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Φωκίδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠκεΔ, Αθανασία Ψάλτη, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον χρονολόγιο του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών αλλά και του Μουσείου του, το οποίο φιλοξενεί την ίδια περίοδο την έκθεση «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με το φακό του Robert McCabe».
ΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ»
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Μεταξύ των δεκάδων παρισταμένων στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η κόρη του Robert McCabe, Αννι, ο γιός του με τη σύζυγό του Τζορτζ και Τζάκι, τα δύο εγγόνια του Τσάρλι και ο συνονόματος Ρόμπερτ, η Μάρω Νικολοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων – ΕπΚεΔ, η Σοφία Χινιάδου Καμπάνη, η οποία έχει την επιμέλεια της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, ο Γιάννης Βογανάτσης, προϊστάμενος Τμήματος Οικονομικής Υποστήριξης ΕπΚεΔ, ο Περικλής Σπάτουλας, προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΕπΚεΔ, ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου, κ.ά.
Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Το κοριτσάκι της φωτογραφίας του 1955 ήταν εκεί
Πολύ συγκινητική ήταν η παρουσία της κ. Λούλας Χριστοπούλου, που ο Robert McCabe είχε φωτογραφίσει με τον πατέρα της όταν ήταν έξι ετών, το 1955, στην είσοδο του ιστορικού ξενοδοχείου Belle Hélène, των Μυκηνών, αρχική έδρα των ανασκαφών του Σλήμαν. Οπως δήλωσε η κ. Λούλα στον «Ε.Τ.» είναι η τελευταία απόγονος της οικογένειας Ντάση, ο παππούς της οποίας ίδρυσε το ιστορικό ξενοδοχείο το 1864. Οπως μας είπε όλα τα παιδιά της οικογένειας είχαν ονόματα από τον Ομηρο: «Εμένα με λένε επίσης Ηλέκτρα, τον πατέρα μου Αγαμέμνονα, τον αδελφό μου Αχιλλέα». Από το ξενοδοχείο αυτό έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και η Αγκάθα Κρίστι, Ελληνες πολιτικοί, αρχαιολόγοι, συγγραφείς. Σήμερα αυτό το ξενοδοχείο υπάρχει ακόμα και ανήκει στον ανιψιό της, Στέλιο Μαραγκό, οποίος ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια και έχει αναλάβει την ανακαίνισή του.
Ειδήσεις σήμερα
Εκθετος ο Τσίπρας για τη Ροδόπη – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα
Τρίτη και 13: Η γρουσουζιά, οι προλήψεις και η Άλωση της Πόλης