Σοβαρά στριμωγμένος από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Ροδόπης και ευάλωτος πλέον – λόγω της απογοήτευσης και του αδιεξόδου που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή- σε κάθε εισήγηση που δέχεται, ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, με θέμα την κατάσταση στη Ροδόπη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τίποτε στον κ. Σαρμά για τις καταγγελίες των στελεχών του κόμματός του περί στήριξης του τουρκικού προξενείου στον υποψήφιο βουλευτή Οζγκιούρ Φερχάτ. Δεν είπε ούτε ότι ο κ. Φερχάτ έχει μιλήσει δημοσίως για τουρκική μειονότητα, όταν η Ελληνική Δημοκρατία – σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης- αποδέχεται μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή. Δεν του είπε ούτε για τις καταγγελίες Αϋφαντή περί απομάκρυνσης υποψηφίας από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, λόγω παρέμβασης της τουρκικής πρεσβείας. Δεν του είπε φυσικά ούτε ότι το Μαξίμου τον είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για όλα αυτά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Αντιθέτως, του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και κατηγόρησε την Ντόρα Μπακογιάννη για προσπάθεια να εκβιάσει τη μουσουλμανική μειονότητα.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και την κυβέρνηση «για στοχοποίηση και εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας», για πρακτική «που έχει κάνει την Αγκυρα να τρίβει τα χέρια της», αλλά και για «εργαλειοποίηση» της ΕΥΠ. Και μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ήρθε και μία δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έλεγε ότι η Ν.Δ. εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα, θα κάνει αυτά και άλλα χειρότερα αν εκλεγεί αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη, ενώ καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο «εγγυητής της δημοκρατίας».
Την… πάσα του κ. Τσίπρα δεν άργησε να εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Ακης Σκέρτσος, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα. Αρχικά τον κατηγόρησε για πολιτική απρέπεια, επειδή -όπως είπε- προσπάθησε «να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Επί του θέματος, ο κ. Σκέρτσος εξέθεσε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Είχε προειδοποιηθεί ότι οι δύο υποψήφιοί του στη Θράκη παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή. Ο κ. Τσίπρας είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως από την ΕΥΠ. Επέλεξε να αγνοήσει τα στοιχεία. Επέλεξε να αγνοήσει φωνές του κόμματός του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., λέγοντας ότι επιχειρεί «να παίξει πάλι με τους θεσμούς καταφεύγοντας σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».
«Δυστυχώς ο ΣΎΡΙΖΑ -όπως και τα προηγούμενα 4 χρόνια- λειτούργησε και λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση, διότι δεν είναι μόνο αυτό το περιστατικό. Θυμίζω το φράχτη, το Μεταναστευτικό κ.λπ. Αντί του εθνικού συμφέροντος, ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, προτάσσει το στενό κομματικό συμφέρον. Αυτό έκανε και στη Ροδόπη», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος στη συνέχεια έθεσε τρία ερωτήματα:
– Προς τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, γιατί δεν παίρνουν σαφή θέση: Εκπροσωπούν τη μουσουλμανική ή την τουρκική μειονότητα;
– Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβητούν τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου;
– Προς τον Αλέξη Τσίπρα: Διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν από τις εκλογές;
Στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να τον εμπλέξει στο προεκλογιικό σκηνικό με όχημα ένα μείζον εθνικό ζήτημα τοποθετήθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ι. Σαρμάς, λέγοντας: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία ακροάσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε. Η Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Ελληνες χωρίς διάκριση. Ολοι οι Ελληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».
Σιωπή ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις Αϋφαντή
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και πρώην πρέσβης, Γιώργος Αϋφαντής, κατήγγειλε χθες ότι το 2014, με απευθείας παρέμβασή της, η τουρκική πρεσβεία απαίτησε και πέτυχε να μη συμπεριληφθεί η Σουλεϊμάν Σαμπιχά στους 42 του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αϋφαντής δήλωσε ακόμα ότι ήρθε «κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Φερχάτ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη».
«Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με μια υπόθεση του 2014», ανέφεραν αμήχανα πηγές της Κουμουνδούρου, αναφέροντας ότι ο κ. Αϋφαντής έχει εδώ και αρκετά χρόνια απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όχι τόσο για τις απόψεις του, αλλά κυρίως για τη συνωμοσιολογική διάσταση των θέσεών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την ασυνάρτητη συμπεριφορά του».
Αργότερα, μάλιστα, νέες διαρροές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο κ. Αϋφαντής στη θητεία του αργότερα, ως πρέσβης στην Τεχεράνη, είχε υποστεί πειθαρχική δίωξη επί υπουργίας Κοτζιά για ζήτημα οικονομικών ατασθαλιών με τις βίζες, για να υποστηρίξουν ότι «ενδεχομένως, λοιπόν, η σπουδή του να επιτεθεί σήμερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει όχι μόνο με τις απόψεις του, αλλά και με την προσωπική του πικρία».
Επίθεση «Χουριέτ» στον Μητσοτάκη
Η αναστάτωση γύρω από το ρόλο των μουσουλμάνων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, οι οποίοι στηρίχθηκαν απροκάλυπτα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, δεν περνά απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο. Αντικατοπτρίζοντας τις διαθέσεις του τουρκικού κράτους και μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινής γνώμης, η «Χουριέτ» επιτίθεται στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα.
«Ο Μητσοτάκης στοχοποιεί Τούρκους υποψηφίους», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, που αναφέρεται φυσικά στις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού για τους μουσουλμάνους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την Ξάνθη αντίστοιχα, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Η «Χουριέτ» χαρακτηρίζει φυσικά «Τούρκους» τους υποψηφίους του δεύτερου ελληνικού κόμματος, που επικράτησε μόνο στον Νομό Ροδόπης, και επικρίνει τον αρχηγό της Ν.Δ. τόσο για την επίθεση κατά του προξενείου όσο και για την άγρα ψήφων στη Ροδόπη μέσω της στοχοποίησης των «Τούρκων» που εκλέχθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις 21 Μαΐου και διεκδικούν την επανεκλογή τους.