Στο Μ. Μαξίμου, μετά από μια βαθιά ανάσα που πήραν λόγω των ανωτέρω, τα οποία περιγράφουν ένα νέο πολιτικό τοπίο με ανύπαρκτη αντιπολίτευση, επιστρέφουν στη μάχη για την παραγωγή χειροπιαστού έργου.
Παρότι υπήρξε ένας προβληματισμός, μήπως η τακτική του «κάθε μέρα κι ένα μέτρο ή μία αλλαγή» δεν προλαβαίνει να «χωνευτεί» από την κοινωνία, αλλά μόνο από όσους τους αφορούν, την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης: Προχθές πήγε στην Κρήτη για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή 157 χλμ. του ΒΟΑΚ, χθες συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη ηγετών για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσαν ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κ. Στάρμερ, αύριο μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Μελόνι, μεθαύριο μεταβαίνει στη Γερμανία στο πλαίσιο βράβευσής του, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον νέο καγκελάριο Φρ. Μερτς και για την Τετάρτη έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή του σε ημερίδα για την Υγεία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, «θα πει κάτι».
Αποτελέσματα
Ταυτοχρόνως, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε στο Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ έβαλε λουκέτο για 2 χρόνια σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων και έδωσε εντολή για τη διακοπή τροφοδοσίας τους με καύσιμα σε άλλα 24 πρατήρια και τέθηκαν από τη Σ. Ζαχαράκη στη σύνοδο των πρυτάνεων αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Στη σημερινή συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ΥΠΑΝ Τ. Θεοδωρικάκος περιγράφει το νέο μεγάλο αναπτυξιακό πρότζεκτ 1 δισ. με το οποίο θα χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα του 2030. Ενώ στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι, εκτός των άλλων (διμερής και πολυμερής άμυνα, ενεργειακή διασύνδεση, μεταναστευτικό), αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση και για τη Hellenic Train, με στόχο να εφαρμοστεί κατά γράμμα η υπογεγραμμένη σύμβαση και να επιταχυνθεί η ανανέωση του στόλου των αμαξοστοιχιών.
Μέρισμα
Το μεγάλο χαρτί της κυβέρνησης, όμως, παραμένει η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί και θα επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έτοιμα 4-5 εναλλακτικά σχέδια κοινωνικής ανταπόδοσης, τα οποία «θα μείνουν κρυφά» (όπως και το πακέτο των μέτρων 1,1 δισ. που ανακοινώθηκε χωρίς να έχει διαρρεύσει τίποτα). Η κυβέρνηση, όπως εκτιμάται, θα έχει ακριβή εικόνα για την πορεία της οικονομίας περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου.
Τότε και ανάλογα με το ύψος του προς διανομή ποσού, θα επιλεγεί κάποιο από τα υπάρχοντα σχέδια ή και συνδυασμός κάποιων εξ αυτών. Αυτό που θεωρείται δεδομένο και ειλημμένη πολιτική απόφαση, είναι η γενναία ενίσχυση, εκτός των συνταξιούχων και των πιο ευάλωτων, της μεσαίας τάξης, με σημαντικές φοροελαφρύνσεις ή και φοροαπαλλαγές. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα φορολογικά μέτρα, που θα ανακοινωθούν, δεν θα αφορούν σε εισοδήματα μόνο έως 25.000 ή 30.000 ευρώ, αλλά μπορεί να αγγίζουν και εισοδήματα π.χ. 55.000 ευρώ.
Η εμφανής χαλάρωση της πολιτικής πίεσης που δέχεται πλέον η κυβέρνηση, λόγω αλλαγής της ατζέντας, αλλά και λόγω της δημοσκοπικής ανάκαμψής της, σε συνδυασμό με την πολιτική και δημοσκοπική καχεξία της αντιπολίτευσης, της επιτρέπει να ξετυλίξει πιο μεθοδικά τον σχεδιασμό της, ο οποίος καταλήγει σε εκλογές το 2027, με τις πρώτες κάλπες να στήνονται τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2027, ώστε να υπάρχει χρόνος και για δεύτερες κάλπες (περί το μέσον Απριλίου-μέσον Μαΐου) και την 1η Ιουνίου 2027, που η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ε.Ε., να έχει ορκιστεί νέα κυβέρνηση.
Η ασφάλεια
Ενδιαφέρον είναι ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις «χτύπησαν κόκκινο», όταν με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα βίας σε ΑΕΙ, η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και πρακτικά. Η ασφάλεια στην καθημερινότητα, αλλά και το τέλος των πανεπιστημίων ως άντρων ανομίας και παραβατικότητας, εκτός από δέσμευση της κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πολύ πέραν της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. Οι «μουδιασμένες», καθυστερημένες και «μασημένες» αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης στη βία εντός των πανεπιστημίων φαίνεται πως ευνοούν πέραν του αναμενόμενου την κυβέρνηση. Η οποία πλέον αισθάνεται να πατά σταθερά πάνω στο 30%, το οποίο θεωρείται επαρκές εφαλτήριο εν όψει των επόμενων εκλογών.
Μαξίμου: Σε ετοιμότητα για τα Τέμπη
Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί η τελική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επανέλθει η μονοθεματική ατζέντα των Τεμπών, με αφορμή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Κ. Καραμανλή και πιθανώς τον Χρ. Σπίρτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει στο «μοντέλο Τριαντόπουλου» και δεν προτίθεται να βιαστεί να κάνει κινήσεις, πριν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των κινήσεων της αντιπολίτευσης. Πιθανώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Αλλη πρόταση (παρά τις προσπάθειες της Πλεύσης Ελευθερίας, του Στ. Κασσελάκη και του απομονωμένου ΣΥΡΙΖΑ) δεν θεωρείται πιθανόν να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Επομένως, η κυβέρνηση, που θα συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής, περιμένει το κατηγορητήριο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Τριβή ενδέχεται να υπάρξει αν γίνεται λόγος αποκλειστικά για κακουργήματα.