«Προκρίθηκε η συνταγή των προσιτών θεμάτων και της προσήλωσης στα σχολικά εγχειρίδια και την Τράπεζα Θεμάτων, ως οδηγό θεματοδοσίας», σχολιάζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στον «Ε.Τ.» αναφέροντας ότι σε αυτές τις Πανελλαδικές θα εξεταστεί ακόμα μία φορά το γνωστικό επίπεδο της γενιάς της πανδημίας.
Μία γενική εκτίμηση των θεμάτων δείχνει πάντως ότι το άριστα ανήκει μόνο στους καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι με ψυχραιμία και ταχύτητα κατάφεραν να ανταποκριθούν στα ζητήματα.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Νομικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών, οι υποψήφιοι σίγουρα δυσκολεύτηκαν στο μάθημα των Αρχαίων, το οποίο έχει διαφορετικό τρόπο βαθμολόγησης σε σχέση με πέρσι, καθώς ενισχύεται η μοριοδότηση του αδίδακτου κειμένου. Τα Λατινικά θεωρήθηκαν ευκολότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ στην Ιστορία ο χρόνος ήταν επαρκής, αν και ο στόχος για έναν υψηλό βαθμό ανήκει μόνο στους καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Πέρσι, οι επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν χαμηλές με ισχυρό ψαλίδι στους αριστούχους και στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και σημαντικές απώλειες σε αριστούχους.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, το μάθημα της Χημείας ίσως δυσκόλεψε λίγο περισσότερο τους υποψηφίους, λόγω της σύνθεσης των θεμάτων, αλλά και του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το στοίχημα αφορά και πάλι τους αριστούχους, καθώς το άριστα απαιτούσε καλή προετοιμασία και οργάνωση. Στα Μαθηματικά δεν αναμένονται σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρσι στη βαθμολογία, καθώς τα θέματα κρίθηκαν αντίστοιχης δυσκολίας και διαβάθμισης.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Πέρσι, πάνω από 40% στα Μαθηματικά και 47% στη Φυσική έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στη Χημεία οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν καλύτερα.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας, Χημεία και Βιολογία «πίεσαν» τους υποψηφίους λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν για την επίλυση του όγκου των ζητουμένων, με τη Φυσική να μην κρίνεται τόσο απαιτητική για τους υποψήφιους του 2ου και 3ου πεδίου. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία θέματα στη Φυσική, απαιτούσαν καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Πέρσι, Βιολογία και Φυσική είχαν τις χειρότερες επιδόσεις, με κάτω από τη βάση να γράψει το 49%.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, Αρχές Οικονομίας και Πληροφορική δεν δυσκόλεψαν τους μέτριους μαθητές, όμως ο βαθμός μετά το 16 απαιτούσε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Στα Μαθηματικά διαχρονικά, οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου παρουσιάζουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, άρα είναι πιθανόν να μη φέρουν διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής.
Το μάθημα της Εκθεσης με θέμα τη βία κατά των γυναικών κρίθηκε εύκολο και χωρίς παγίδες για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων.
Αν και πέρσι τα θέματα της Πληροφορικής είχαν κριθεί εύκολα, γύρω στο 40% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση, ενώ παραδοσιακά σχεδόν το 80% των υποψηφίων ήταν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.