Μια υπέροχη δημιουργική ιδέα γεννιέται και οι συντελεστές της ανοίγουν την ψυχή τους στον Ε.Τ. και στη Γιούλη Τσακάλου
-Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας.. θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι αυτό;
Βασικά αυτό που με ώθησε ήταν η αγάπη μου για την αστυνομική λογοτεχνία γενικά και το ότι αντιμετωπίζω καθημερινά την διστακτικότητα του αναγνωστικού κοινού να εμπιστευτεί τους Έλληνες συγγραφείς. Ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 2017 λοιπόν, με ζεστό καφέ και την συντροφιά του Γρηγόρη Αζαριάδη, γεννήθηκε η ιδέα ενός Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Ξεκινήσαμε λοιπόν το 2018 με 10 περίπου εκδηλώσεις, το 2019 με 18, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα δύο χρόνια λόγω πανδημίας και επιστρέφουμε φέτος με ένα 45ήμερο παρουσιάσεων, ομιλιών, τιμητικών εκδηλώσεων για ξένους συγγραφείς, παιδικών και εφηβικών εκδηλώσεων, κυνήγι θησαυρού, σεμινάριο δημιουργικής αστυνομικής γραφής, θεατρικών και μουσικών δρώμενων. Πάνω από 100 συγγραφείς, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, κριτικοί λογοτεχνίας και εγκληματολόγοι θα συνεργαστούν για να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του είδους.
-Οι συντελεστές στους οποίους οφείλουμε την υλοποίηση της ιδέας αυτής είναι; Θα θέλαμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα..
Είναι αδύνατον να αναφερθώ ονομαστικά σε όλους. Αρχικά, η διοργάνωση είναι του βιβλιοπωλείου Monogram, δηλαδή δική μου και των συνεργατών μου στο κατάστημα του Χολαργού. Το φεστιβάλ υποστηρίζουν με την αιγίδα τους, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με καθημερινή στήριξη και βοήθεια του δημάρχου μας Ηλία Αποστολόπουλου και της αντιδημάρχου πολιτισμού Μιμή Ρουφαγάλη, ο Δήμος Χαλανδρίου με αντιδήμαρχο πολιτισμού, τον συγγραφέα Σέργιο Γκάκα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, η BookPress η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο και φυσικά η ΕΛΣΑΛ. Θα συνεργαστούν μαζί μου πάνω από 20 εκδότες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, έντυπες και διαδικτυακές εφημερίδες. Δεν μπορώ να παραλείψω επίσης το Κ.Ε.Μ.Ε., τον υπεύθυνο φωτογραφίας-βίντεο Διονύση Σαρακίνη, την Έλενα Σπανδωνή που έχει την δημοσιογραφική επιμέλεια και το Cafe Terra που θα απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στις εκδηλώσεις.
-«Η αστυνομική ιστορία είναι ένα παιχνίδι, και ο συγγραφέας πρέπει να παίζει τίμια απέναντι στον αναγνώστη» ποιοι συγγραφείς έχουν κληθεί στο φεστιβάλ να αντιμετωπίσουν την πρόκληση;
Φυσικά είναι επίσης αδύνατον να τους αναφέρω όλους και γι’ αυτό ζητώ ταπεινά συγνώμη. Ενδεικτικά θα έχουμε κοντά μας τα «Μαμούθ» της Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας, τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Φίλιππο Φιλίππου, τον Γρηγόρη Αζαριάδη, τον Τζίμμυ Κορίνη αλλά και πολλούς νεότερους αναγνωρισμένους συγγραφείς όπως η Χίλντα Παπαδημητρίου, η Ευτυχία Γιαννάκη, η Χρύσα Σπυροπούλου, ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ο Μίνως Ευσταθιάδης και ο Δημήτρης Σίμος. Επίσης, θα υπάρξει μια μεγάλη βραδιά για τους πρωτοεμφανιζόμενους και 2 τιμητικές εκδηλώσεις μια για τον Αντρέα Καμιλλέρι και μια για τον Stephen King, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην avant premier της νέας του ταινίας «Πύρινη Οργή». Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ αρχικά στην ιστοσελίδα www.monofest.gr, στο facebook “Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας” και στο instagram “crime_festival”
-Υπάρχει πιθανότητα να επεκταθεί το φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;
Φυσικά και υπάρχει, αρκεί να κινητοποιηθούν τοπικοί φορείς. Από την μεριά μου υπάρχει διάθεση να βοηθήσω και να συμπεριλάβω στο φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς για τις καίριες ερωτήσεις σας, τον κύριο Αμυρά για την συνεργασία και τη βοήθεια και τον Ελεύθερο Τύπο για την φιλοξενία.