Το τραγικό δυστύχημα έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης (25/4) όταν πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ιταλία έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας. Τότε, κατά την εκφόρτωση των οχημάτων και κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο οδηγός του φορτηγού οχήματος φέρεται να μην είδε τη 47χρονη ναυτικό και μητέρα δύο παιδιών κατά την ώρα της εξόδου, με αποτέλεσμα να την παρασύρει και να την τραυματίσει θανάσιμα. Άμεσα η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ ο οδηγός συνελήφθη άμεσα.
Μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα τέσσερις συλλήψεις τον θάνατο της 47χρονης και πιο συγκεκριμένα ο συνελήφθησαν οδηγός του τράκτορα για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, ο καπετάνιος, ο ύπαρχος και ο υπεύθυνος για τον καταπέλτη του πλοίου, που κατηγορούνται για έκθεση σε κίνδυνο (άρθρο 306 του ποινικού κώδικα). Οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στο λιμάνι της Πάτρας από τις 19:00 το απόγευμα σήμερα, ενώ στις 18:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ: «Ήταν κάτι που το περιμέναμε ότι θα συμβεί αργά ή γρήγορα»
«Ήταν ένας γεγονός που το περιμέναμε ότι θα γινόταν. Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κικίλια είχαμε μιλήσει εκτενώς για την ασφάλεια στα λιμάνια της Πάτρας και του Πειραιά και αποφασίσαμε ότι μετά την Πρωτομαγιά να γίνει συνδικαλιστική παρέμβαση στα συγκεκριμένα λιμάνια, όπου υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη συνθέσεων. Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωθήκαμε, γι’ αυτό που φοβόμασταν. Χάσαμε έναν ακόμη συνάδελφο, σε νεαρή ηλικία, η οποία ήταν και μητέρα δύο παιδιών, διότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού» τόνισε στο EleftherosTypos.gr ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Μανώλης Τσικαλάκης.
Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. της ΠΝΟ πρόσθεσε ότι αν και τα πλοία έρχονται ναυλωμένα από τις ελληνικές εταιρείες, αντί να υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί, έρχονται με αλλοδαπά πληρώματα, με αποτέλεσμα μία πολυεθνική σύνθεση να επιφέρει ανασφάλεια, διότι υπάρχει μία διαφορετική κουλτούρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ασφάλειας.
«Κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό που έγινε, διότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένας ύπαρχος ή ένας υπεύθυνος εκείνη την ώρα που φορτώνει ή ξεφορτώνει το πλοίο, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Ακόμη, η ράμπα που μετακινούνται τα οχήματα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, όπως και η διέλευση των επιβατών να πραγματοποιείται από ξεχωριστό σημείο» συμπλήρωσε ο κ. Τσικαλάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για το εν λόγω περιστατικό δεν υπήρχε κανείς να επιτηρεί την εκφόρτωση. «Ακόμα, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα που θεωρούνται πρότυπα λιμάνια για αντιτρομοκρατικές ενέργειες και όχι μόνο, συμβαίνουν τέτοια πράγματα».
Παράλληλα, ίδια κατάσταση φέρεται ότι επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο είναι πιστοποιημένο, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας καταγγέλλει ότι τα ταχύπλοα φεύγουν με ανοιχτούς καταπέλτες, οι επιβάτες παραμένουν στον χώρο του γκαράζ και ανεβαίνουν σταδιακά στο κατάστρωμα, ενώ γίνονται παράλληλα αφίξεις και αναχωρήσεις, κάτι το οποίο δεν είναι σύμφωνο με τους κανόνες ναυτικής ασφάλειας.
«Όλα αυτά είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, με τις ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία χρόνια να προτιμούν τη δημιουργία πληρωμάτων με μία μίξη εθνικοτήτων, το οποίο είναι εις βάρος της ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν μιλάνε όλα τα μέλη του πληρώματος μία κοινή γλώσσα, όπως είναι τα αγγλικά, ενώ όταν μεταφέρονται τουρίστες στις γραμμές της Αδριατικής το πλήρωμα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 60%» ανέφερε στο EleftherosTypos.gr o Μανώλης Τσικαλάκης.
Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. της ΠΝΟ μίλησε για την μεθοδευμένη απομάκρυνση των Ελλήνων ναυτικών, το οποίο είναι προς όφελος των εταιρειών, αναφέροντας ότι δεν τα «βγάζουν οικονομικά πέρα», ενώ η Ελλάδα έχει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο και τα νησιά έχουν καθημερινή διασύνδεση με τα πλοία.
Επιπλέον, ο κ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε στα αιτήματα της ΠΝΟ προς το αρμόδιο Υπουργείο και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ομοσπονδίας στην οικογένεια της άτυχης 47χρονης.
«Ακόμη, ένα πρόβλημα είναι το ειδικό καθεστώς που υπάρχει για τα ταχύπλοα, αντί το Υπουργείο να τιμωρεί τις παραβάσεις με υψηλά πρόστιμα, τους υποβάλει «πρόστιμα φιλοδώρημα». Είναι ένα από τα αιτήματά μας να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των προστίμων, με τον πρώην Υπουργό κ. Στυλιανίδη να είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή, δίχως ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι και σήμερα κάποια λύση. Είναι μία δύσκολη μέρας για εμάς. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της κοπέλας και ελπίζουμε να είναι επιτέλους το τελευταίο περιστατικό».
Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων στο λιμάνι της Πάτρας
Στο Λιμάνι της Πάτρας μεταβαίνει σήμερα (25/4) κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.
Η ΕΛΥΔΝΑ είναι διοικητικά αυτοτελής Οργανισμός του Υπουργείου, αρμόδιος να διεξάγει διερευνήσεις επί θεμάτων ασφαλείας, οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην εξακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν το ατύχημα με σκοπό την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον. Επίσης αυτές είναι ανεξάρτητες από ποινικές, αστικές, πειθαρχικές και διοικητικές ενέργειες για καθορισμό υπαιτιότητας και απόδοσης ευθυνών.
Στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή εταιρεία Attica Group με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια συναδέλφου ναυτικού, μέλους του ξενοδοχειακού πληρώματος, που παρασύρθηκε από φορτηγό όχημα κατά την έξοδό της από το υπό ναύλωση πλοίο AF Claudia, Ιταλικής σημαίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, της Παρασκευής 25 Απριλίου 2025, στο λιμάνι της Πάτρας.
Όπως τονίζει η εταιρεία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη στήριξη της στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσης.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον θάνατο της 47χρονης ναυτικού
Παρακάτω η ανακοίνωση:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πάτρας για πιθανό θανάσιμο τραυματισμό μίας 47χρονης ημεδαπής ναυτικού, μέλους πληρώματος (ειδικότητας επίκουρος) ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου σημαίας Ιταλίας, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης ασυνόδευτων φορτηγών (Φ/Γ) οχημάτων στο νέο λιμένα Πατρών.
Στελέχη της Λιμενικής Αρχής που μετέβησαν στο σημείο, εντόπισαν την 47χρονη χωρίς τις αισθήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η 47χρονη κατά την έξοδό της από το πλοίο, παρασύρθηκε από το επικαθήμενο ενός Φ/Γ οχήματος, το οποίο εκείνη την ώρα εκφορτωνόταν με όπισθεν κίνηση στον καταπέλτη του πλοίου.
Στη συνέχεια, στο σημείο προσήλθε Ιατροδικαστής, όπου διαπίστωσε τον θάνατό της, ενώ ακολούθως παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Ο 44χρονος ημεδαπός οδηγός του Φ/Γ οχήματος διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”, για ιατρική περίθαλψη. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας».