Εικαστικές ματιές που ξεκίνησαν από τη Λακωνία και διέγραψαν μια διεθνή καριέρα. Καλλιτέχνες που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τη Λακωνία στρέφουν το βλέμμα στο πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου στη Σπάρτη.
Από την Εθνική Πινακοθήκη στην Λακωνία: 21 εικαστικοί δίνουν ραντεβού στη Σπάρτη
Στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη διοργανώνεται, στο πλαίσιο των σαράντα χρόνων παρουσίας της στη γωνιά της πελοποννησιακής γης, μια επετειακή περιοδική έκθεση με τίτλο «Λάκωνες καλλιτέχνες». Είκοσι ένα έργα έντεκα Λακώνων εικαστικών ταξιδεύουν από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στο πρώτο -εκτός Αθηνών- ιστορικό παράρτημά της και αφηγούνται με έναν πρωτότυπο τρόπο την επίδραση της περιοχής της Λακωνίας στον καλλιτεχνικό τους καμβά. Τόπος φορτωμένος με βαριά και μακραίωνη ιστορία, απομονωμένος λόγω του σκληρού εδάφους, αλλά και συνάμα γοητευτικός, ενέπνευσε και ώθησε τη δημιουργικότητα.
Ιστορία
Το 1983 ιδρύθηκε η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη χάρη στη δωρεά των τέκνων του Ιωάννη Κουμάνταρου, Ντόλλυς Γουλανδρή και Γεωργίου Κουμάνταρου. Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα τους, όπως μας περιγράφει η επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης, Μόνικα Διαμαντή, τα δύο αδέλφια δώρισαν την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του στον γενέθλιο τόπο. Για τις ανάγκες στέγασής της, αγόρασαν ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Σπάρτης, την οικία Βαλασάκη, και με τον τρόπο αυτόν διέσωσαν παράλληλα από την ενδεχόμενη καταστροφή ένα μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, αλλά και η ίδρυση της Κουμανταρείου Πινακοθήκης εμπλούτισε την πόλη της Σπάρτης με μία κυψέλη πολιτισμού τη δεκαετία του ’80, μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολιτιστικές υποδομές στην περιφέρεια και το οδικό δίκτυο ήταν πολύ περιορισμένες. Στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η οικογένεια Κουμάνταρου παρέμεινε σημαντικός αρωγός στο έργο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η έκθεση «Λάκωνες καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» αφηγείται την πολυποίκιλη προσέγγιση των εικαστικών του τόπου που σήμερα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς της χώρας. «Η Λακωνία με ιδιαίτερα βαρύνουσα πολιτιστική σημασία δημιούργησε μια ομάδα καλλιτεχνών που λειτουργεί ως καθρέπτης του τόπου», μας περιγράφει η επιμελήτρια κ. Διαμαντή. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης ταξίδεψαν για την έκθεση συνολικά είκοσι ένα έργα, που διατρέχουν μια χρονική έκταση επτά δεκαετιών από τον 20ό έως τις αρχές του 21ου αιώνα. «Αυτό που ξεχωρίζει ως κύριος πυρήνας της δημιουργίας τους είναι η πρωτοπορία στην τέχνη τους», υπογραμμίζει η κ. Διαμαντή και επισημαίνει πως οι περισσότεροι από τους έντεκα Λάκωνες καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους είναι ομογενείς. «Το στοιχείο της Ομογένειας το συναντάμε στην περιοχή και καθρεπτίζεται στην τέχνη», επισημαίνει.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα όπως το «Λευκό εικονοστάσι» του Στήβεν Αντωνάκου (Λακωνία 1926-Νέα Υόρκη 2013) και το «Μάνη-Πάλιρος, Ενα καλοκαίρι» του Ηλία Δεκουλάκου (Αθήνα 1929-Αθήνα 1998) να συνομιλούν με την «Προσωπογραφία Αικατερίνης Ε. Κωτσονοπούλου» της Θάλειας Διπλαράκου (Σπάρτη 1908-Νέα Υόρκη 1985) και με το «Νέον σε πλεξιγκλάς» της Χρύσας Βαρδέα (Αθήνα 1933-Αθήνα 2013).
Επίσης, στην έκθεση βλέπουμε έργα των Βάσου Φαληρέα, Μιχάλη Λεκάκη, Μιχάλη Νικολινάκου, Θεόδωρου Στάμου και Leon Roubos, καθώς και τρία από τα πιο χαρακτηριστικά του Γιώργου Ρόρρη. Πρόκειται για τα εξής: «Τάκης» (2012), «Τα παπούτσια» (1991) και «Σπουδή για προσωπογραφία της Ράνιας Τριβέλλα» (1990).
Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει για έναν χρόνο, έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, ΠΟΙΚΙΛΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τη μόνιμη συλλογή της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, που περιλαμβάνει εβδομήντα δύο έργα, ζωγραφικά και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται η συλλογή Ι. Κουμάνταρου, που αποτελείται από έργα Ευρωπαίων ζωγράφων με ποικίλα θέματα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Ο πρώτος όροφος της Πινακοθήκης ανακαινίστηκε πλήρως το 2018 και δημιουργήθηκε μια νέα μόνιμη έκθεση από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραµµα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που σχεδιάστηκε µε γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Info
«ΛΑΚΩΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ»
Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης
ΠΟΥ: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης (Κων. Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 24/09/2023-22/09/2024
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Μόνικα Διαμαντή
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2731081822, 2731081557
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη