«Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες. Αλλά, όπως οι Σμυρνιοί δεν πίστευαν ότι οι Τούρκοι θα τους κάψουν κι αυτούς, έτσι κι εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθούμε στη θέση του πατέρα που περνάει τη θάλασσα με το παιδί του αγκαλιά. Πιστεύω ότι αυτή η ταινία θα έχει την ανταπόκριση του κοινού. Ως προς τον όγκο της παραγωγής θεωρώ ότι δεν κοροϊδεύει τον θεατή. Ομως, ζούμε σε καιρό πανδημίας, που ο κόσμος είναι διστακτικός. Ξέρω ότι η ταινία θα κάνει εισιτήρια, αλλά, αν είχε βγει προ πανδημίας, σίγουρα θα πήγαινε καλύτερα», μας λέει ο γνωστός σκηνοθέτης και προσθέτει: «Η καταστροφή της Σμύρνης είναι ανοιχτό τραύμα για εμάς τους Ελληνες, οπότε είναι θέμα που ενδιαφέρει. Επιπλέον, στην ταινία ακούγονται πληροφορίες που ίσως ο θεατής αγνοεί ή έχει ακούσει ή διαβάσει ελάχιστες αναφορές σε αυτές. Οπως το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τότε άλλαξε τον νόμο και αποφάσισε, παραμονές της καταστροφής της Σμύρνης, ότι θα δέχεται στη χώρα μετανάστες που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο. Ομως, ήξεραν πολύ καλά ότι οι Μικρασιάτες είχαν διαβατήρια οθωμανικά. Ή το γεγονός ότι δεν φταίνε αποκλειστικά οι Τούρκοι για αυτό που έγινε, αλλά μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι σύμμαχοι, που μας προέτρεψαν να φτάσουμε βαθιά στην Τουρκία και την κρίσιμη στιγμή τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Αυτά είναι στοιχεία που θεωρώ ότι δίνονται με έναν τρόπο στην ταινία».
Μιλώντας για το προσφυγικό στις μέρες μας, ο Γρηγόρης Καραντινάκης διαπιστώνει: «Ξεχνάμε τη θνητότητά μας και, δυστυχώς, ο άνθρωπος δεν μαθαίνει. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να βλέπουμε τα ίδια πράγματα να συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι και να δίνουμε χείρα βοηθείας, καθώς κι εμείς είμαστε λαός που έχει καταφύγει στην προσφυγιά για ένα καλύτερο αύριο. Κατανοώ τους κατοίκους των νησιών που δέχονται πρόσφυγες και πλέον γίνονται αιχμηροί. Αυτό είναι μια εικόνα που δεν μας τιμά, αλλά από την άλλη μεριά ούτε η Πολιτεία ούτε η Ε.Ε. έχουν φροντίσει να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα».
Οσον αφορά στο ελληνικό σινεμά, ο γνωστός σκηνοθέτης είναι υπέρ της συνεννόησης. «Πρέπει να γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι κάποια στιγμή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Ολοι θέλουμε καλό ελληνικό σινεμά, αλλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εξειδικευμένη σχολή κινηματογράφου, εκτός από κάποιες σχολές, που όμως κάνουν περισσότερο θεωρητικά μαθήματα. Ολες οι πολιτισμένες και μη χώρες διαθέτουν τέτοιες σχολές. Αυτό κάτι λέει για το πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις το ελληνικό σινεμά. Είμαι φύσει αισιόδοξος, όμως, και πιστεύω ότι κάποτε θα γίνει κι αυτό», υποστηρίζει.
Αρχές Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση η σειρά που έχει σκηνοθετήσει. «Λέγεται “Σκοτεινή θάλασσα” και έχει 30 επεισόδια. Είναι μια ανθρωποκεντρική σειρά, που διαδραματίζεται στην επαρχία, με αστυνομική -και όχι μόνο- πλοκή και διαθέτει, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλό καστ ηθοποιών, με τη Θέμιδα Μπαζάκα, την Ταμίλλα Κουλίεβα, τον Στάθη Σταμουλακάτο, τον Γιάννη Τσορτέκη, τον Αρη Λεμπεσόπουλο κ.ά. Πάντα έκανα τηλεόραση και μου αρέσει. Το ΕΚΟΜΕ έδωσε ώθηση στη μυθοπλασία και, έτσι, με χαρά βλέπω ότι τα κανάλια προβάλλουν περισσότερες σειρές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι πολύ σημαντική αυτή η στροφή στη μυθοπλασία που κάνει η τηλεόραση. Ο κόσμος αφέθηκε πλέον στη μυθοπλασία κι εμείς καλούμαστε να μπαίνουμε στο σαλόνι του προσεκτικά», λέει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ο νους είναι να μη μαθαίνει».
NICK HARKAWAY στον ΕΤ: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι δυστυχώς επίκαιρος»
«Σμύρνη μου αγαπημένη»
Πρεμιέρα: 23/12
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σενάριο: Μιμή Ντενίση
Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr