Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της Συνάντησης, οι μελέτες οδηγούν σε μια νέα προσέγγιση, που δεν αφορά μόνο στα μνημεία στο Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και στον περιβάλλοντα γύρω από αυτόν χώρο.
Κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων από την έναρξη των έργων, οι συνθήκες άλλαξαν και νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν. Στο νέο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας, είναι αναγκαίο να εντάσσονται όλες οι μελλοντικές μελέτες και τα έργα. Στη Συνάντηση παρουσιάσθηκε εκτενώς το έργο των νέων διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου, για το οποίο έχουν διατυπωθεί έντονες διαφωνίες. Κατά τη διοργάνωση επίσης δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χάραξη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι το έργο εκτελέστηκε με απόλυτο σεβασμό στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ακρόπολης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
«Πρωταγωνίστρια» της Συνάντησης ήταν η αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης. Ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Μανόλης Κορρές, στην εισήγησή του μίλησε για τη μελέτη που είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΣΜΑ και διορθώνει λάθη του παρελθόντος, αποκαθιστά την τοπογραφία, ενώ βασίζεται σε εξαντλητική μελέτη τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών καταλοίπων. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης με την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και ελεγχόμενη ροή τους. Στη Συνάντηση εκφράστηκε η ευρύτερη συναίνεση σχετικά με τη μελέτη των τειχών, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των τεκμηρίων όλων των περιόδων. Πρωταρχικός στόχος των επεμβάσεων είναι η εξασφάλιση του τείχους από δομικής άποψης, αλλά και η ανάδειξη της αρχικής δομής του με την αποκατάσταση της κλασικής μορφής μόνο σε περιοχές του τείχους που έχουν επισκευαστεί προχείρως, κατά τρόπο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον. Στη Συνάντηση, η οποία είχε υβριδικό χαρακτήρα -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- συμμετείχαν συνολικά 250 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, οι 75 από τους οποίους με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς έξω από ΚΕΠ στο Κορωπί – Αναφορές για έναν τραυματία
- Αποκάλυψη- Συντάξεις: «Πακέτο» επιστροφών πάνω από 3.000 ευρώ και για τις επικουρικές φέρνει νέα απόφαση
- Κορονοϊός: Διήμερο αποφάσεων – Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστράτευση γιατρών
- Πολυτεχνείο: Ανοιχτές οι πύλες για τον εορτασμό – Τα μέτρα ασφαλείας και οι δρόμοι που θα κλείσουν
- Επίδομα θέρμανσης: «Τρέχουν» οι αιτήσεις στην ιστοσελίδα MyΘέρμανση – Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι ημερομηνίες
- Τετ α τετ Μητσοτάκη – Τζόνσον στο Λονδίνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τις επενδύσεις και το Brexit
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr