Η βρετανική κυβέρνηση μελετά αν μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα “πρόβλεψης δολοφονιών” που θα χρησιμοποιεί δεδομένα της αστυνομίας και της κυβέρνησης για να αποφασίσει πόσο πιθανό είναι να σκοτώσει κάποιος, ένα πραγματικό πρόγραμμα σαν την ταινία Minority Report με τον Τομ Κρουζ.
Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν μέσω διαφόρων αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης (FOI) που υποβλήθηκαν από την Statewatch, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου (MOJ) έγραψε στο Statewatch ότι το πρόγραμμα πρόβλεψης ανθρωποκτονιών είναι μια μελέτη για την “επανεξέταση των χαρακτηριστικών των δραστών που αυξάνουν τον κίνδυνο διάπραξης ανθρωποκτονίας” και για τη “διερεύνηση της ισχύος” διαφόρων συνόλων δεδομένων από τον Εθνικό Υπολογιστή της Αστυνομίας και την Αστυνομία του Μάντσεστερ για την εκτίμηση του κινδύνου ανθρωποκτονίας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αξιολόγησε διάφορες βάσεις δεδομένων για να εξετάσει τα προσωπικά δεδομένα και τα δεδομένα ποινικού ιστορικού, τις αξιολογήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους αξιωματικούς επιτήρησης σχετικά με τα κίνητρα, την ανάγκη και τον κίνδυνο, τα δεδομένα περιστατικών, τις ειδοποιήσεις και τις πληροφορίες επιτήρησης για τους κρατούμενους που είχαν τουλάχιστον μία καταδίκη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015.
“Η εργασία αυτή προορίζεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς”, αναφέρεται στην απάντηση του FOI προς το Statewatch, σημειώνοντας ότι οι όποιες αξιολογήσεις δεν θα επηρεάσουν κανένα δικαστικό αποτέλεσμα. “Δεν θα προκύψουν άμεσες λειτουργικές ή πολιτικές αλλαγές ως αποτέλεσμα”, προστίθεται.
Ωστόσο, η αξιολόγηση της προστασίας των δεδομένων ανέφερε ότι θα συνταχθεί τελική έκθεση με προβληματισμό σχετικά με τη “μελλοντική λειτουργικότητα και/ή την ανάπτυξη πολιτικής με βάση το έργο”.
«Βαθιά λάθος»
Η Sofia Lyall, ερευνήτρια της Statewatch, δήλωσε ότι το έργο θα “ενισχύσει και θα μεγεθύνει τη δομική δυσπιστία που διέπει το ποινικό νομικό σύστημα”. “Η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου εργαλείου για τη δημιουργία προφίλ ανθρώπων ως βίαιων εγκληματιών είναι βαθιά λανθασμένη και η χρήση τόσο ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία, τον εθισμό και την αναπηρία είναι εξαιρετικά παρεμβατική και ανησυχητική”, συνέχισε η ίδια.
Η Lyall ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να “σταματήσει αμέσως” την ανάπτυξη αυτού του εργαλείου και αντ’ αυτού να “επενδύσει σε πραγματικά υποστηρικτικές υπηρεσίες πρόνοιας”. Το Euronews Next απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να διευκρινίσει ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι του έργου και αν θα αναπτυχθεί περαιτέρω, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.
Minority Report: Η υπόθεση της ταινίας
Έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ και σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ταινία μας μεταφέρει στο έτος 2054 και στο αστυνομικό τμήμα της Ουάσιγκτον, όπου έχει δημιουργηθεί μια ειδική Pre Crime (προ-εγκληματική) αστυνομική ομάδα, που συλλαμβάνει υπόπτους εγκλημάτων, πριν ακόμη διαπράξουν το έγκλημα.
Τις προβλέψεις τις κάνουν τρία μεταλλαγμένα ανθρώπινα όντα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς ύπνωσης και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το μέλλον και μεταξύ άλλων τον εν δυνάμει εγκληματία πριν καν περάσει στην πράξη. Όταν ο κορυφαίος αστυνομικός Τζον Άντερτον που υποδύεται ο Κρουζ κατηγορείται για μελλοντικό φόνο ενός άνδρα που δεν γνωρίζει, αμφισβητεί τις προβλέψεις και ως φυγάς επιχειρεί να ξεδιαλύνει την πλάνη.
Ο Σπίλμπεργκ έθεσε ερωτήματα για τα ατομικά δικαιώματα, την ελεύθερη βούληση, την αστυνόμευση και τον κοινωνικό έλεγχο ενώ εμπνεύστηκε την υπόθεση της ταινίας του από μια περιεκτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας του 1956, γραμμένη από τον σημαντικό συγγραφέα Φίλιπ Ντικ. Ο όρος Pre Crime επινοήθηκε από τον Ντικ για να περιγράψει την τάση των συστημάτων αστυνόμευσης να προβλέψουν εγκληματικές πράξεις.