Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, καθώς και η έκθεση του Microsoft HoloLens στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, προσφέρουν γνώση προσβάσιμη από κάθε γωνιά του κόσμου, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ολυμπίας και να δει τον χώρο, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων στην πλήρη ακμή της όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια. Το έργο με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft και αφορά την ψηφιακή διατήρηση και την πλήρη αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κριτήρια επιλογής
Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ήταν η σημασία και η σημαντικότητα του χώρου και των αξιών του. Το δεύτερο κριτήριο ήταν ότι αποτελεί έναν χώρο που έχει μελετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Με αφορμή αυτήν τη συναρπαστική ψηφιακή εμπειρία, ο «Ε.Τ.» της Κυριακής συνομίλησε με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τη διακεκριμένη προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, τη δρα Ερωφίλη-Ιρις Κόλλια, σχετικά με το μέλλον των πολιτιστικών οργανισμών και την προβολή τους μέσω της τεχνολογίας.
«Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι απολύτως ικανοποιητικό»
Αξιότιμη κυρία υπουργέ, το αποτέλεσμα των ψηφιακών εφαρμογών «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» σάς ικανοποιεί;
Το αποτέλεσμα, που προέκυψε από την πολύμηνη και ιδιαίτερα κοπιώδη συνεργασία στελεχών της Microsoft και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι απολύτως ικανοποιητικό. Αναπτύχθηκαν ψηφιακές εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητές συσκευές (κινητά και tablets), αλλά και το σύστημα γυαλιών μικτής και επαυξημένης πραγματικότητας Microsoft HoloLens, που παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εικονικής περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, εντυπωσιακές αναπαραστάσεις των μνημείων σε πραγματικό χρόνο για τους επισκέπτες του χώρου, καθώς και ένα σύστημα άκρως εντυπωσιακής εμπειρίας εμβύθισης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με χρήση ολογραμμάτων. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, που απαίτησε τη στενή συνεργασία ομάδων εξειδικευμένων στελεχών και από τις δύο πλευρές: Τεχνικών φωτογραμμετρικής αποτύπωσης και πληροφορικής, μηχανικών λογισμικού, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, νομικών και άλλων ειδικοτήτων, που, πέραν των αναμενόμενων δυσκολιών συντονισμού της προσπάθειας ανθρώπων, που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς κλάδους και έπρεπε να βρουν στην Ολυμπία έναν «κοινό τόπο», αναπτύσσοντας μια αμοιβαία κατανοητή τεχνική και επιστημονική γλώσσα, χρειάστηκε να υπερβούν και τις δυσχέρειες που γέννησε η ανάγκη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και εργασίας λόγω της πανδημίας.
Πιστεύετε ότι αυτή η νέα συμπληρωματική ανάγνωση της Αρχαίας Ολυμπίας ανοίγει νέο κεφάλαιο για τον τρόπο που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας;
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft για την τεκμηρίωση και την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί μια εμβληματική δράση, η οποία δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στη στρατηγική μας για την ψηφιακή μετάβαση και στον πολιτισμό. Ηδη ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα ψηφιακής υποδομής, όπως το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο ή η Πύλη των Κινητών Μνημείων, που θέτουν σε νέα σύγχρονη βάση τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η τεχνολογία, η χρήση και οι εφαρμογές της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αντιμετωπίζουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία όχι μόνο ως κατάλοιπα του παρελθόντος, τα οποία οφείλουμε να προστατεύουμε, να συντηρούμε, να αναδεικνύουμε, αλλά ως οργανικές οντότητες της σύγχρονης ζωής και της καθημερινότητάς μας. Αυτή η διαφορετική ανάγνωση βοηθά τις αξίες και τα ιδανικά που εμπεριέχονται στο πολιτιστικό μας απόθεμα να γίνονται προσιτά στο ευρύτερο κοινό με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Το πρότζεκτ της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η αρχή μιας συνεργασίας με τη Microsoft και του υπουργείου Πολιτισμού; Ακολουθούν και άλλες ψηφιακές αναπαραστάσεις;
Οπως ήδη ανέφερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό μας, στη στρατηγική που αναπτύσσουμε πλέον στο ΥΠΠΟΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και στον πολιτισμό, και στην πολιτιστική κληρονομιά και στη σύγχρονη δημιουργία. Και οι δύο αυτές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού εμπεριέχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης. Στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού και του συνολικού σχεδιασμού αναβάθμισης της εμπειρίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, προχωρούμε συστηματικά στον προγραμματισμό έργων που ενέχουν σημαντικές επενδύσεις σε εφαρμογές και υπηρεσίες ψηφιακής ξενάγησης είτε σε πραγματικό χρόνο είτε με εικονική περιήγηση μέσω του Διαδικτύου. Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη βέλτιστη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση, την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνώς για επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, αναπτυξιακούς σκοπούς.
«Βοηθά τον επισκέπτη στην καλύτερη κατανόηση των κτιρίων»
Τι σηματοδοτεί η ψηφιακή εφαρμογή τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων στην Αρχαία Ολυμπία;
Στόχος της ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας είναι η αναπαράσταση και η ψηφιακή διατήρηση των μνημείων του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, που είναι και Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αναπαράσταση των μνημείων με μεγάλο βαθμό ακρίβειας θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επισκέπτες του χώρου, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των αποσπασματικά σωζόμενων αρχαίων κτιρίων. Θεωρούμε ότι η νέα αυτή θέαση των μνημείων θα βοηθήσει τον επισκέπτη του χώρου να αντιληφθεί στην πραγματική του διάσταση και με όλες τις λεπτομέρειες, που σήμερα δεν σώζονται, πώς ήταν αυτός ο μεγαλειώδης χώρος στην αρχαιότητα, στην εποχή του Παυσανία, όταν ήταν σε πλήρη ακμή, με όλα τα κύρια μνημεία του ιστάμενα και σε λειτουργία.
Πώς πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας;
Αυτή η συμπληρωματική ανάγνωση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στην απεικόνιση και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προσφέροντας στον χρήστη, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται, την ευκαιρία για μια άμεση βιωματική εμπειρία του Ιερού της Ολυμπίας. Είναι, πράγματι, αποκαλυπτικό να εμφανίζονται στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας τα αρχαία κτίρια όπως ήταν στην αρχική μορφή τους, αλλά πρέπει να τονίσω ότι η χρήση των εφαρμογών του προγράμματος της ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιτόπια επίσκεψη του κοινού και την από κοντά θέαση των ίδιων των μνημείων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μαραθώνιος Αθήνας 2021: Εκκίνηση με 9.800 δρομείς – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
- Κορονοϊός: Ολοταχώς για 10.000 κρούσματα αλλά και χαραμάδα αισιοδοξίας
- «Πράσινο» για 41.207 προσλήψεις στο Δημόσιο – Ολο το σχέδιο του υπ. Εσωτερικών
- Πυροβολισμοί στο Χαλάνδρι: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του γιατρού – Πότε θα α βγει από τη ΜΕΘ
- Τρίτη δόση εμβολίου – Κοντογεώργης: Εξετάζουμε για τους άνω των 65 ετών να γίνει υποχρεωτική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr