Φέτος, η κορυφαία εκδήλωση της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεχώρισε και τίμησε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα από 18 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Εκτός από την υποψηφιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Γεφύρι της Πλάκας, η Ελλάδα βρίσκεται στον κατάλογο των βραβευμένων ευρωπαϊκών χωρών Europa Nostra και για το πρόγραμμα Fibranet, που αφορά στη συντήρηση ινών αρχαίων υφασμάτων.
«Με το βραβείο -το οποίο προστίθεται στη σειρά και των άλλων αντίστοιχων διακρίσεων με τις οποίες έχει τιμηθεί το ΥΠΠΟΑ εκ μέρους της Europa Nostra- επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας των Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο στο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το αποτέλεσμα «εξαιρετικής συνεργασίας» ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Ιστορικό μνημείο
«Η έρευνα και η τεκμηρίωση αποτέλεσαν μια σταθερή βάση για αυτό το έργο, που είχε στόχο να προσδιορίσει και να αναπαραγάγει τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της γέφυρας», ανέφερε η κριτική επιτροπή κατά την ανακοίνωση της ελληνικής διάκρισης στο Γεφύρι της Πλάκας -προστατευόμενο ιστορικό μνημείο της χώρας-, ενώ επισήμανε ότι «αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα του πώς μια χρηστική κατασκευή γίνεται αντιληπτή και ως όμορφη. Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπίου και του περιβάλλοντος».
Θυμίζουμε πως το εντυπωσιακό μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας στα όμορφα Τζουμέρκα, την 1η Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας υπέστη μεγάλη καταστροφή. Από την υπερχείλιση του ποταμού κατέρρευσε ένα σημαντικό μέρος της κύριας καμάρας και του ανατολικού βάθρου της γέφυρας. Το έργο αποκατέστησε το γεφύρι στην παλιά του μορφή και ανέδειξε την υλική και άυλή του αξία εντός του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου στο οποίο βρίσκεται.
Κτισμένο το 1866 στον ποταμό Αραχθο, το ηπειρώτικο πετρόκτιστο αριστούργημα κατασκευάστηκε για να ενισχύσει την επικοινωνία και το εμπόριο μεταξύ των οικισμών. Μέχρι το 1913 βρισκόταν στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμεύοντας ως μία από τις δύο εισόδους στην ηπειρωτική χώρα. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «το έργο είναι σημαντικό, καθώς αποτελεί την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως».
Συντήρηση ινών αρχαίων υφασμάτων
Ενα ακόμα βραβείο για την Ελλάδα χάρισε το πρωτοπόρο πρόγραμμα Fibranet, το οποίο υλοποιήθηκε στο Κέντρο για την Ερευνα των Υφασμάτων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 και υποστηρίχθηκε από το ΥΠΠΟΑ, με τη συμμετοχή της προϊσταμένης Τμήματος Εφαρμοσμένης Ερευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Χριστίνας Μαργαρίτη. Αφορά στη συλλογή διαφορετικών φυτικών και ζωικών ινών της Ευρώπης, που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων στην αρχαιότητα.
Το αποτέλεσμα του προγράμματος συνεργασίας Δανίας και Ελλάδας είναι η δημιουργία μιας ελεύθερα προσβάσιμης βάσης δεδομένων για τους ενδιαφερόμενους του είδους.
Μιλώντας στην ψηφιακή απονομή των φετινών βραβείων, η Ευρωπαία επίτροπος Mariya Gabriel δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νικητές των European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021 είναι πρεσβευτές της ομορφιάς της κληρονομιάς στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για παραδόσεις και τεχνογνωσία είτε για εκπληκτική αρχιτεκτονική ή τρόπο με τον οποίο η κληρονομιά μπορεί να ενώσει κοινότητες και γενιές. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η επιτυχής διατήρηση της απτής και άυλης κληρονομιάς μας εξαρτάται από τη δέσμευση των ανθρώπων που την υποστηρίζουν».
Τέλος, ανάμεσα στους νικητές ξεχωρίζουν το σύμπλεγμα λαξευμένων μοναστηριών σε σπήλαια «Vardzia Rock-Cut Complex» στη Γεωργία, η ξύλινη εκκλησία του χωριού Urși, κομητεία Vâlcea της Ρουμανίας, αλλά και το «Fredensborg Palace Garden» στη Δανία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 – 39 – Πώς κλείνουμε το ραντεβού, ποιοι ακολουθούν
- Ινδική μετάλλαξη: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα – Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ
- Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνετε αν έχετε εμβολιαστεί για τον Covid-19
- Γλυκά Νερά: Η πορεία των ερευνών και το σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter