Aκολούθησε ανακοίνωση από το Οβάλ Γραφείο που απειλεί το Πεκίνο με διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στο 245%, γιατί διάλεξε τον δρόμο των αντιμέτρων, αντί τον διάλογο, για να επανακαθοριστεί το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο», απάντησε η Κίνα.
Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ουάσιγκτον, διαμηνύει η Κομισιόν, που δεν βλέπει κοινό έδαφος στον διάλογο με τον Τραμπ για το μέλλον της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και προετοιμάζεται για σύγκρουση.
Καθώς ο Τραμπ ετοιμαζόταν να παραστεί χθες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου με εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας, το επιτελείο του υπογράμμιζε πως αυξάνει την πίεση στην Κίνα, γιατί μόνο αυτή προχώρησε σε αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς 125% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από το Σάββατο. Την ίδια ώρα, η Nvidia ανακοίνωνε πως η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να μην πουλά πλέον τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς άδεια στην Κίνα, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπερυπολογιστές.
Αιτία
Σύμφωνα με αναλυτές στο CNN, αυτό που πόνεσε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον και απειλεί με αστρονομικούς δασμούς είναι οι παράλληλοι περιορισμοί που επέβαλε το Πεκίνο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, που είναι βασικά υλικά για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κινητήρες αεροσκαφών και οπλικά συστήματα.
Η Κίνα έχει ατού και γι’ αυτό δεν υποκύπτει στις πιέσεις, σημειώνουν. «Να σταματήσουν τις απειλές και να συζητήσουν στη βάση του σεβασμού», κάλεσε τις ΗΠΑ χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγo αφότου διορίστηκε νέος επικεφαλής εμπορικών διαπραγματεύσεων ο Λι Τσενγκάνγκ, πρώην υφυπουργός Εμπορίου, που μετείχε στις συνομιλίες κατά τον εμπορικό πόλεμο επί της πρώτης προεδρίας Τραμπ. Θα είναι το πρόσωπο της «σκληρής γραμμής» της Κίνας.
Ευρώπη
Σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ παραμένει και η Ευρώπη. «Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια», είπε σε συνέντευξή της στην «Die Zeit» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις «ιστορικές αλλαγές που συντελούνται ως αποτέλεσμα των πολιτικών Τραμπ».
Εστειλε μήνυμα πως η Ε.Ε. προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη λήξη του δασμολογικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Προέτρεψε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να παράγουν και να αγοράζουν εφεξής περισσότερα ευρωπαϊκά αγαθά.
Επιπλέον, έδειξε προς ένα από τα ισχυρά «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, αν η Ουάσιγκτον θέσει σε ισχύ, τον Ιούλιο, τους «αμοιβαίους» δασμούς που ανέστειλε ο Τραμπ για 90 ημέρες για την Ε.Ε. κι άλλες 70 χώρες περίπου. Οι αμερικανικές Big Tech θα είναι στο στόχαστρο, διεμήνυσε χθες η Φον ντερ Λάιεν. Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε «ρυθμίσεις» για τις ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών κολοσσών, καθώς «στην Ευρώπη δεν έχουμε φίλους ή ολιγάρχες που να καθορίζουν τους κανόνες», υπογράμμισε.
Χωρίς αποτέλεσμα
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε πως «η μπάλα είναι στην πλευρά των ΗΠΑ», καθώς έληξε άκαρπος ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Ευρωπαίου επιτρόπου Εμπορίου. Παράλληλα επιβεβαίωσε πως η Φον ντερ Λάιεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, που φτάνει σήμερα στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης.