Οι συναντήσεις έγιναν λίγες ημέρες αφότου δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η Τουρκία ήταν πρόθυμη να «αναλάβει την ευθύνη για τη θαλάσσια διάσταση μιας πολυεθνικής στρατιωτικής ανάπτυξης» στην Ουκρανία .
Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 θέτει αυστηρά όρια στη χωρητικότητα που μπορούν να έχουν τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα οι μη -Παρευξείνιες χώρες ως και για πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν εκεί. Αυτό καθιστά την Τουρκία, ως ένα βασικό παίκτη. Εχει 17 φρεγάτες, για παράδειγμα, σε σύγκριση με μόλις τρεις του ναυτικού της Ρουμανίας. Τα βρετανικά και γαλλικά πολεμικά σκάφη θα μπορούσαν επίσης να κινούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης .
Το ΝΑΤΟ μόλις ολοκλήρωσε ασκήσεις με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από 12 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, των ΗΠΑ της Μ. Βρετανίας και της Ρουμανίας. Σε διάστημα 12 ημερών, οι δυνάμεις προσομοίωσαν στις όποιες εχθρικές αντιδράσεις σε υβριδικές, ναυτικές και αεροπορικές απειλές.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, οι ναυτικές περιπολίες επικεντρώθηκαν σε πολλαπλές αποστολές, όπως η εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για την εμπορική ναυτιλία (συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας), η παρακολούθηση της όποιας συμμόρφωσης κατάπαυσης του πυρός και η εκκαθάριση των ναρκών (πολλά λιμάνια είναι εντελώς μπλοκαρισμένα αυτή τη στιγμή, λόγω ναρκών),όπως το Μικολάιβ, τη Χερσόν, το Οτσάκιβ κ.ά.
Σε αντίθεση με την ξηρά, η Ουκρανία αισθάνεται ότι κερδίζει ή πράγματι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στη θάλασσα. Μια σειρά θεαματικών επιθέσεων που βύθισαν πολλά ρωσικά σκάφη έχουν ήδη ωθήσει το αριθμητικά ανώτερο ναυτικό της Ρωσίας να μετακινηθεί από τις βάσεις του στην κατεχόμενη Κριμαία προς τα Νοβοροσίσκ. Αλλά η Ρωσία μπορεί να πλήξει απευθείας λιμάνια και αυτό αποδείχθηκε έντονα από τις ολονύκτιες ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Οδησσό χθες και προχθές.
ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Στις 15 Απριλίου, το υπουργείο Αμυνας της Μ. Βρετανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις συναντήσεις, προτού ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλύψει ότι η Ουκρανία και η Γαλλία θα ήσαν παρούσες. Οπως και με προηγούμενες συζητήσεις οι ΗΠΑ επί προεδρίας, Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του
Δύο υψηλόβαθμα μέλη του πολύ στενού κύκλου του Πούτιν επανέλαβαν χθες εμφατικά τις αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις (!) του Ιούνιου του 2024 ότι οποιαδήποτε λήξη του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος, εκτεταμένες εδαφικές παραχωρήσεις και μακροπρόθεσμους περιορισμούς στον στρατό της Ουκρανίας .
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, ισχυρίστηκε χθες ότι οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει όρους σχετικά με την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» του Κιέβου, την κατάργηση των ουκρανικών νόμων που φέρονται να κάνουν διακρίσεις(!) σε βάρος των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία·ως και την αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία όλων των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.