Από το χείλος της κατάρρευσης το 2019, η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε έναν ισχυρό, εξωστρεφή, κερδοφόρο όμιλο με πολυκλαδική δραστηριότητα, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην πράσινη μετάβαση και την τεχνολογία, τα data centers και τις έξυπνες υποδομές.
Η χθεσινή Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ήταν μια επιβεβαίωση της στρατηγικής Στάσση, με τους μετόχους -ανάμεσά τους το Ελληνικό Δημόσιο και το CVC Capital- να δίνουν ομόφωνα το «πράσινο φως» για ακόμα μία τριετία.
Μετασχηματισμός
Οταν ο Γιώργος Στάσσης ανέλαβε τα ηνία της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2019, η επιχείρηση βρισκόταν υπό δημοσιονομική πίεση, με συσσωρευμένα χρέη, εξάρτηση από ρυπογόνες μονάδες και αβέβαιο μέλλον. Σε διάστημα έξι ετών, ο Ομιλος:
* Βελτίωσε θεαματικά τη χρηματοοικονομική του εικόνα: Παρουσίασε λειτουργικά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2024 με στόχο τα 2 δισ. ευρώ για το 2025 και μέρισμα ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή.
* Αναβάθμισε τις επενδύσεις της: Από 700 εκατ. το 2019, έφτασε στα 2,9 δισ. ευρώ το 2024, ενώ το επενδυτικό πλάνο 2025-2027 προβλέπει 10 δισ. ευρώ επενδύσεις, κυρίως στις ΑΠΕ, την τεχνολογία και τις διεθνείς εξαγορές.
* Αύξησε το ενεργειακό της αποτύπωμα: Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 5,5 GW, με στόχο τα 11,8 GW έως το 2027, εστιάζοντας στην καθαρή ενέργεια και την απολιγνιτοποίηση.
* Πραγματοποίησε στρατηγικές εξαγορές και συνεργασίες: Εξαγορά της Enel Romania, της Κωτσόβολος, επενδύσεις σε 629 MW ΑΠΕ στη Ρουμανία, στρατηγικές συμμαχίες με Metlen, RWE, Intrakat και άλλους ενεργειακούς ομίλους.
Νέοι τομείς
Με τις αποφάσεις της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, επισημοποιήθηκε ο νέος, πολυκλαδικός χαρακτήρας της ΔΕΗ, η οποία μετατρέπεται από παραδοσιακή εταιρία ενέργειας σε ολοκληρωμένο τεχνολογικό και υποδομικό όμιλο. Οι νέοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν:
* Αποθήκευση ενέργειας: Μέσω μπαταριών, σταθμών αντλησιοταμίευσης και υβριδικών μονάδων, η ΔΕΗ ετοιμάζει νέες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία και τα νησιά. Πρόκειται για υποδομές κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
* Data Centers και Ψηφιακές Υποδομές: Το φιλόδοξο έργο του mega data center ισχύος 300 MW στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι μόνο τεχνικά πρωτοποριακό, αλλά και εθνικής στρατηγικής σημασίας. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να καταστήσει τη Δυτική Μακεδονία τεχνολογικό hub πανευρωπαϊκής εμβέλειας, προσελκύοντας διεθνείς παίκτες cloud & AI.
* Εξυπνες πόλεις & συστήματα φωτισμού: Ο Ομιλος διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του με εφαρμογές «smart city», διαχείριση δημοτικού φωτισμού, περιβαλλοντικού ελέγχου, βιώσιμης κινητικότητας και διασύνδεσης δικτύων.
* Υπηρεσίες streaming & πολυμέσων: Η ΔΕΗ εντάσσει στο καταστατικό της ψυχαγωγικές πλατφόρμες και ζωντανές μεταδόσεις (streaming), δημιουργώντας συνέργειες με το retail και την τεχνολογία.
* Συμβουλευτικές υπηρεσίες και ενεργειακοί έλεγχοι: Παροχή ενεργειακών επιθεωρήσεων, εξοικονόμησης ενέργειας και χρηματοδότησης έργων, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στο Δημόσιο.
Η νέα θητεία και το όραμα για την επόμενη ημέρα
Ο Γιώργος Στάσσης είναι το πρόσωπο που έδωσε όραμα, κατεύθυνση και στρατηγικό βάθος στη ΔΕΗ, βγάζοντάς την από τον στενό δημόσιο τομέα και εισάγοντάς την στην εποχή της καθετοποίησης, της διαφοροποίησης και της διεθνοποίησης.
Ο μετασχηματισμός που πέτυχε χαρακτηρίζεται από αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση, θεαματική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, ισχυρές συμμαχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσήλωση σε ESG στόχους και πραγματική μετάβαση στην «πράσινη» εποχή.
Σημείο αναφοράς
Ο ίδιος έχει πλέον εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων, αποσπώντας τα εύσημα ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει «φωτεινό παράδειγμα διοίκησης για τον δημόσιο τομέα».
Η τρίτη θητεία του Γιώργου Στάσση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2025-2027, με βασικούς στόχους την ολοκλήρωση απολιγνιτοποίησης, την ανάπτυξη ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδας, τον εμπλουτισμό δραστηριοτήτων σε ψηφιακά και υποδομικά έργα και την οικονομική αποδοτικότητα και επιστροφή στους μετόχους.