Στον κόσμο αυτής της νέας ψηφιακής πραγματικότητας του 21ου αιώνα μπαίνει και ο πολιτισμός με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τον βασικό εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα πέντε πολυσήμαντα έργα για την αναμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας της χώρας που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες του πολιτισμού.
«Ο πολιτισμός αποτελεί για εμάς έναν από τους βασικότερους άξονες δράσης, της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, ώστε να φτάσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας στα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο, καθότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι και ένα εθνικό σημείο υπεροχής, διεθνώς αναγνωρισμένο, το οποίο οφείλουμε να το προσεγγίσουμε κατά προτεραιότητα και με σεβασμό», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εργων της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ Α.Ε.), Δημήτρης Γιάντσης, και επισημαίνει ότι η είσοδος του εμβληματικού Μουσείου της Ακρόπολης στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας με τη νέα του ψηφιακή μορφή αποτελεί την αρχή μιας σειράς ψηφιακών έργων, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
» Μουσείο της Ακρόπολης
Στους νέους δρόμους επικοινωνίας με το παγκόσμιο κοινό του το Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της ψηφιακής του μορφής, διεύρυνε το πλήθος των εφαρμογών του αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του. Σήμερα προσφέρει στους διαδικτυακούς επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, μοναδικές εμπειρίες στους μουσειακούς του χώρους και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο προς εξερεύνηση. Με βάση τα στοιχεία στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του μουσείου μεταπτώθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το σύνολο αυτών που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς του χώρους.
» Υπηρεσίες Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το πολυσήμαντο έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων με την όσο το δυνατόν μέγιστη αξιοποίηση των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών τους προς το κοινό.
Στο αντικείμενο του έργου -όπως περιγράφει ο κ. Γιάντσης- περιλαμβάνεται η επέκταση Συστήματος Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου (e-Ticketing) και ελέγχου εισόδου επισκεπτών (Access Control) Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Τα συστήματα e-Ticketing και Access Control, την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία σε έντεκα από τους συνολικά 323 Αρχαιολογικούς Χώρους και Αρχαιολογικά Μουσεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τα δύο νέα συστήματα εισόδου στους εμβληματικούς χώρους που εφαρμόζονται -Ολυμπιείο, Λύκειο Αριστοτέλη, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Αρχαία Μεσσήνη, Κνωσός, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης- υπάρχουν πολλαπλά οφέλη τόσο για το κοινό όσο και για τη διαχείρισή τους.
Συγκεκριμένα, η έκδοση εισιτηρίου μέσω Διαδικτύου άμεσα και με ασφάλεια σε 24ωρη βάση από όλα τα σύγχρονα κανάλια πώλησης δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομείται χρόνος και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία επισκεπτών, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μέσο άντλησης στοιχείων για εισπράξεις ανά χώρο.
» Αναγνώριση – Πιστοποίηση Μουσείων
Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται το έργο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης των Ελληνικών Μουσείων» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για ένα σύστημα διαδικασιών αξιολόγησης που αποσκοπούν στη βελτίωση και την αναβάθμιση των μουσείων της χώρας, με επιστέγασμα την απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» ή «Πιστοποιημένο Μουσείο» σε όσα μουσεία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς της οργάνωσης και της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αρχικά προγραμματίζεται να πιστοποιηθούν περίπου 200 μουσεία, στη μεγάλη τους πλειονότητα αρχαιολογικά.
» Πληροφοριακό Σύστημα ΕΚΟΜΕ
Το τέταρτο κατά σειράν έργο αφορά στην «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)» και το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την ΚτΠ Α.Ε. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος για το ΕΚΟΜΕ, το οποίο θα παρέχει ένα πλήθος υποστηρικτικών δομών τόσο για τον ίδιο τον Φορέα Λειτουργίας όσο και για το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα.
Η ταχυδρομική ιστορία της χώρας αλλάζει σελίδα
Ενα από τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώνουν την ψηφιακή πολιτιστική βεντάλια της ΚτΠ Α.Ε. είναι η «Ψηφιακή διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου». Το έργο αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του και αφορά στην ψηφιοποίηση, στην τεκμηρίωση και την προβολή στο Διαδίκτυο του πλούσιου αρχείου της ταχυδρομικής ιστορίας της χώρας, η οποία φυλάσσεται στο Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Πρόκειται -όπως μας εξηγεί ο κ. Γιάντσης- για ένα έργο διάσωσης ενός σπουδαίου τμήματος της ιστορίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων της χώρας, που αντανακλά όχι μόνο ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σκιαγραφεί και τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές στο πέρασμα των ετών.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το κοινό, ελληνικό και διεθνές, θα έχει τη δυνατότητα στην εξ αποστάσεων πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό του μουσείου που διαφυλάττει την ταχυδρομική ιστορία της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση στον φιλοτελισμό, δηλαδή στην ιστορία των ελληνικών γραμματοσήμων.
Ανάμεσα στο υλικό που θα ψηφιοποιηθεί ξεχωρίζουν τα φιλοτελικά εκθέματα σπουδαίων καλλιτεχνών, μακέτες ζωγραφισμένες από το χέρι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών, όπως των Παναγιώτη Γράββαλου, Γιάννη Κεφαλληνού, Βάσως Κατράκη, σειρές γραμματοσήμων, Φακέλων Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, αλλά και τυπογραφικά δοκίμια των σειρών των γραμματοσήμων, μετάλλια, καθώς και ένα σημαντικό όγκο ιστορικών εγγράφων από τα ΕΛΤΑ κατά την ιστορική τριακονταετία από το 1901 έως το 1930.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr