Οι επικριτές λένε ότι το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες των ζώων.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είχε ζητήσει την ανατροπή της νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων και το δικαίωμα στη ζωή.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι οι διατάξεις είναι νομικά έγκυρες και ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται.
Η Τουρκία λέει ότι θα δίνει αδέσποτα σκυλιά για υιοθεσία
Δεκάδες ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να πιέσουν το δικαστήριο να καταργήσει τον νόμο, κρατώντας αφίσες που έγραφαν “ακυρώστε τον αιματοβαμμένο νόμο” και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.
Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται στις πόλεις και την ύπαιθρο της Τουρκίας.
Αν και πολλά από τα σκυλιά είναι ακίνδυνα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα, μετά από περιστατικά επιθέσεων σκύλων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις οποίες εμπλέκονται παιδιά.
Ο νόμος απαιτεί από τους δήμους να μαζεύουν τα αδέσποτα σκυλιά και να τα μεταφέρουν σε καταφύγια, όπου θα εμβολιάζονται, θα στειρώνονται και θα στειρώνονται πριν τα διαθέσουν για υιοθεσία.
Τα σκυλιά που πονάνε, είναι ανίατα άρρωστα ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων θα υποβάλλονται σε ευθανασία.
Οι ακτιβιστές φοβούνται μαζική ευθανασία αδέσποτων σκύλων
Οι φιλόζωοι αντιτίθενται σθεναρά στην απόφαση, ονομάζοντάς την “νόμο σφαγής”. Φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε εκτεταμένη θανάτωση ή σε σκύλους που θα καταλήξουν σε κατατρεγμένα από ασθένειες και υπερπλήρη καταφύγια.
Έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για το πώς οι οικονομικά ταλαιπωρημένοι δήμοι θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την κατασκευή των πρόσθετων καταφυγίων. Φοβούνται ότι, αντί να διαθέσουν πόρους για τη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων, ορισμένοι δήμοι μπορεί να καταφύγουν στην ευθανασία τους με το πρόσχημα της ασθένειας.
Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων έχουν επίσης υποστηρίξει ότι πολλά ζώα του δρόμου θανατώθηκαν αδιακρίτως μετά την ψήφιση του νόμου τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας υποστηρίζει ότι από την εφαρμογή του “εκατοντάδες ζώα έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτού του νόμου, ο οποίος δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”.
Πέρυσι, η Humane Society International (HSI) επέκρινε την προσέγγιση της Τουρκίας για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων της.
“Νομίζω ότι είναι πραγματικά ένα βήμα πίσω σε προοδευτικούς τρόπους σκέψης για υγιείς πόλεις, προοδευτικές πόλεις, διαχείριση των σκύλων με ανθρώπινο τρόπο”, δήλωσε η Katherine Polak, αντιπρόεδρος των ζώων συντροφιάς και της δέσμευσης στην HSI, όπως αναφέρει το Vox. Η τελευταία δικαστική απόφαση είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στους δήμους να εφαρμόσουν τον νόμο.