Οι δύο γυναίκες, μια 61χρονη αισθητικός η οποία καταδικάστηκε σε 2.5 χρόνια φυλάκισης και μια 54χρονη κομμώτρια η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, αμφότερες χωρίς αναστολή, λειτουργούσαν ως μεσίτριες για τις παράνομες πωλήσεις.
Το δικαστήριο έκρινε τα αδικήματα ιδιαίτερα σοβαρά καθώς αφορούσαν ακίνητα υπό κατοχή από το 1974, σημειώνοντας αύξηση τέτοιων υποθέσεων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον των δικαστηρίων. Οι τρεις δικαστές τόνισαν ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα κατεχόμενα, άτομα σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες «υπό την ευλογία της κατοχικής δύναμης».
Σύμφωνα με στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο γυναίκες ενεργούσαν ως κτηματομεσίτες της λεγόμενης εταιρείας Cyprus Construction, ιδιοκτησίας Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, κερδίζοντας προμήθεια επί των πωλήσεων. Παραδέχτηκαν ότι προωθούσαν και διαφήμιζαν ακίνητα που χτίζονται σε γη αξίας 58,5 εκατ ευρώ που ανήκει σε Ελληνοκύπριους στις περιοχές του Αγίου Αμβροσίου, της Ακάνθου και της Καλογραίας.
Η πρώτη κατηγορούμενη φέρεται να παραδέχτηκε ότι βοήθησε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, να προωθήσει και να πουλήσει τα ακίνητα, ισχυριζόμενος ότι ενήργησε ως μεσάζων για πελάτες, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη καμία προμήθεια. Αναγνώρισε επίσης ότι αγόρασε η ίδια ένα από τα ακίνητα. Η δεύτερη κατηγορούμενη, η οποία διατηρούσε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφήμιζαν τις εξελίξεις, ισχυρίστηκε ότι πίστευε ότι τα ακίνητα ήταν νόμιμα λόγω υποτιθέμενων ανταλλαγών γης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Επέμεινε ότι δεν θα είχε εμπλακεί αν ήξερε διαφορετικά.
Οι κατηγορούμενες που ζουν στην Κύπρο εδώ και 15 και 16 χρόνιαα αντίστοιχα αντιμετώπιζαν αρχικά 63 κατηγορίες συνολικά. Μετά τις δηλώσεις ενοχής τους για τις παραπάνω κατηγορίες, οι εισαγγελείς ανέστειλαν την ποινική δίωξη για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Το τριμελές Δικαστήριο στην απόφασή του έκανε και αναφορά στον κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων.
Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση σφετερισμού περιουσίας που καταλήγει σε φυλάκιση, μετά τον Βρετανό υπήκοο John Gary Robb που καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση το 2011. Τέσσερις παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον των δικαστηρίων.
Στην τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος για αυτές τις δικαστικές διαδικασίες.