Η νέα ομαδική έκθεση, που φιλοξενεί στον χώρο της και εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε μέσω Διαδικτύου, είναι εμπνευσμένη από την αγαπημένη συνήθεια που ανέδειξε η εποχή του Covid-19, την «Κηπουρική». Τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι εκείνοι που ανακάλυψαν τη χαρά της φύτευσης και της καλλιέργειας καλλωπιστικών και όχι μόνο φυτών.
Εμπνευσμένοι από αυτήν την ιδέα αξιόλογοι σύγχρονοι καλλιτέχνες μετατράπηκαν σε κηπουρούς και δημιούργησαν τον πρώτο εσωτερικό, βοτανικό κήπο στο κέντρο της Αθήνας. Μια σουρεαλιστική προσέγγιση της τρέχουσας πραγματικότητας με έργα-εγκαταστάσεις φτιαγμένα από ζωντανά φυτά ή ζωγραφικά έργα με ανάλογο θέμα.
Μαρία Φιλοπούλου, Θερμοκήπιο, 1997, Λάδι σε καμβά
Μια έκθεση που για να παραμείνει ζωντανή και να είναι επισκέψιμη, έστω και μέσω Διαδικτύου, χρειάζεται πότισμα, όπως λέει χαμογελώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η οικοδέσποινα του χώρου, Δάφνη Ζουμπουλάκη: «Αρκετοί από τους καλλιτέχνες ασχολούνται, πράγματι, με την κηπουρική και δημιούργησαν installations από πραγματικά φυτά. Θέλαμε να δώσουμε εικαστική διάσταση στην τρέλα της εποχής όπου όλοι ασχολούμαστε με την κηπουρική, τη μαγειρική, την κεραμική και άλλα ανάλογα. Στήσαμε κανονικά την έκθεση και την κινηματογραφήσαμε. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν τα έργα τους από αληθινά φυτά, όπως ο Διαμαντής Αϊδίνης, που συμμετέχει με έναν τεράστιο κάκτο, ενώ την έκθεση συμπληρώνουν γλυπτά και ζωγραφικά έργα που έχουν σχετικό θέμα, όπως ένα θερμοκήπιο της Μαρίας Φιλοπούλου ή ένα λιβάδι με ήλιους του Μίλτου Γκολέμα. Στην έκθεση συμμετέχει και η ομάδα ΦΥΤΑ με μια performance που στην ουσία είναι μια φιλοσοφική συζήτηση της μπανάνας και του λεμονιού.
Είναι γεγονός ότι η κηπουρική έχει μπει στη ζωή μας και έχει τρομερό ενδιαφέρον. Μένοντας σπίτι έχουμε, επίσης, ανακαλύψει την αξία των βιβλίων, των έργων που μας περιβάλλουν, των πραγμάτων που έχουμε στον χώρο μας. Επειδή όλοι δουλεύουμε πολύ, ξεχνάμε τις μικρές χαρές του σπιτιού, που πλέον εκτιμάμε περισσότερο».
Μίλτος Γκολέμας
Πώς ανταποκρίνονται οι φιλότεχνοι στη νέα διαδικτυακή πραγματικότητα της τέχνης; «Ειδικά στη δεύτερη καραντίνα υπάρχουν μεγάλη συμμετοχή και αύξηση των αγορών μέσω του e-shop μας, που επίσης έχουμε αναπτύξει πολύ. Επιπροσθέτως, στο site μας μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε παλαιότερες πολύ σημαντικές εκθέσεις, όπως του Γιάννη Μόραλη ή του Νίκου Αλεξίου. Οφείλουμε να εναρμονιζόμαστε με την εποχή, μέχρι να μπορούμε να κάνουμε και πάλι εγκαίνια στον χώρο μας. Ωστόσο, η ζωντανή επαφή με το έργο τέχνης είναι αναντικατάστατη».
Τιμώμενο πρόσωπο ο ντελιβεράς
Η γκαλερί Ζουμπουλάκη, παράλληλα με την έκθεση «Κηπουρική» και στο πλαίσιο των εικαστικών της παρεμβάσεων που είναι εμπνευσμένες από τη σύγχρονη πραγματικότητα, αποτίνει φόρο τιμής σ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο της εποχής του κορoνοϊού, τον ντελιβερά. Περνώντας από την κλειστή γκαλερί Ζουμπουλάκη επί της οδού Κριεζώτου 6 θα θαυμάσετε στη βιτρίνα της το installation με θέα στον δρόμο, «Ο ντελιβεράς στην εποχή του κορoνοϊού».
Καίτη Γκρέυ: Η μυθιστορηματική ζωή της απόλυτης σταρ του λαϊκού τραγουδιού
Το έργο φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ανδριάνα Βερβέτη και είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον σύγχρονο καθημερινό ήρωα, που χτυπάει την πόρτα μας για να μας μεταφέρει τις παραγγελίες μας και με αυτόν τον τρόπο να μας δώσει χαρά.
«Ιδέα της μητέρας μου»
«Η ιδέα αυτής της εγκατάστασης με θέμα τον ντελιβερά, που είναι πολύ συμπαθές πρόσωπο, ήταν της μητέρας μου, Πέγκυς Ζουμπουλάκη. Επειδή μένει μόνη της στο σπίτι, της έδωσα κάποια φυλλάδια για να μπορεί να παραγγέλνει, κάτι που κάνουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες. Το έργο αυτό είναι φτιαγμένο από μια παλιά μηχανή του 1940 και ο αναβάτης-ντελιβεράς είναι από γύψο. Ενα αληθινό μοντέλο μοτοσικλετιστή, με όλα τα χαρακτηριστικά του, που φοράει κράνος, μπουφάν, γάντια, αλλά και μάσκα, ενώ πίσω έχει και το γνωστό κουβούκλιο. Γύρω γύρω κολλήσαμε όλες τις φράσεις που μας έχουν συνοδεύσει στην εποχή του κορονοϊού, όπως click away, click inside, ακορντεόν κ.λπ. Στόχος μας ήταν με χιούμορ να μεταφέρουμε το κλίμα που ζούμε σήμερα. Είναι ένα σχόλιο στη σύγχρονη καθημερινότητα που ζούμε, που μας έχει επηρεάσει όλους. Οι εκθέσεις μας πλέον έχουν virtual χαρακτήρα και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σ’ αυτές μέσω Διαδικτύου».
Info
EΚΘΕΣΗ «ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ – ΚΗΠΟΥΡΟΙ: Διαμαντής Αϊδίνης, Μίλτος Γκολέμας, Γιώργος Γυπαράκης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Τίμοθυ Λασκαράτος, Γιώργος Μαραζιώτης, Αχιλλέας Παπακώστας, Στέφανος Ρόκος, Μυρτώ Σταμπούλου, Μαρία Φιλοπούλου, Δέσποινα Φλέσσα, ΦΥΤΑ, Roman Cadilhon, Lea Collet & Marios Stamatis, Bryony Dunne, Georgia Fambris, Melina Mosland.
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γεωργία Λιάπη και Οι κηπουροί της Γκαλερί Ζουμπουλάκη
ΠΟΥ: Γκαλερί Ζουμπουλάκη – Κριεζώτου 6, τηλ. 2103634454, www.zoumboulakis.gr