Πρόκειται για μια αληθινά ευφάνταστη ολοκληρωμένη δουλειά, που μας θύμισε την περίφημη «Εδώ Λιλιπούπολη». Περιέχει τραγούδια γεμάτα χιούμορ και ευαισθησίες που μιλούν για πόνους που μπορούν όλους να μας ταλαιπωρήσουν, δίνοντάς μας και το αντίστοιχο αντίδοτο-παυσίπονο.
Ακούστε τη «Γρατζουνιά» με τον Μπάμπη Στόκα και τον Αντώνη Καλαντζάκο, το πιο αντιρατσιστικό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ, την «Ανοιχτή γραμμή» (ανοιχτή πληγή) με τον Βαγγέλη Γερμανό, ανεβείτε ψηλά με τον «Πυρετό-χαρταετό» με τον Διονύση Τσακνή, διασκεδάστε με τη ραπ «Συναυλία του βήχα» με τον Δημήτρη Μετζέλο, κάντε «Καρδιογράφημα», η τελευταία ηχογράφηση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αφεθείτε στον μοναδικό «Ασωτο ιό» του Αργύρη Μπακιρτζή, πάρτε από το χέρι τον «Κύκλωπα τον Μύωπα», με τον Νίκο Ξυδάκη, χορέψτε με το «Μπλουζ του πονόδοντου» με τον Δημήτρη Σταρόβα, χαρείτε με τον «Τοκετό» που τραγουδά ο Γιάννης Ζουγανέλης, ακούστε «Η ρέγκε έχει βιταμίνες», όπως μας λέει ο Μάρκος Κούμαρης, πιείτε χωρίς αμφιβολία τα «Γιατροσόφια» της Αναστασίας Μουτσάτσου, πετάξτε στον «Ορίζοντα» του Πάνου Μουζουράκη, για να πάρετε το «Βάσανο βάλσαμο» από τον Γιάννη Μηλιώκα και να καταλήξετε στο φιλί της ζωής που δίνει η αγάπη στην «Ανάσταση» διά στόματος Αιμιλίας Σαρρή.
«Τα “Παυσίπονα τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά” γράφτηκαν για καλό σκοπό», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δημιουργός τους, Δώρης Αυγερινόπουλος: «Πρόκειται για μια πράξη κοινωνικής προσφοράς και καλλιτεχνικού εθελοντισμού που υποστηρίζεται ανοιχτά από τον Αθλητικό-Πολιτιστικό Οργανισμό “Φλοίσβος”, του οποίου έχω την τιμή να είμαι ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη δίπλα στον εμπνευστή και ιδρυτή του, Δημήτρη Αγγελόπουλο, έναν άνθρωπο πολύ χαρισματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και ιδιαίτερα φιλότεχνο. Ο έτερος σημαντικός αρωγός αυτής της πρωτοβουλίας και ευγενικός χορηγός μας είναι η εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής Αpollonian Nutrition, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα γνωστά προϊόντα Möller’s, μια εταιρία με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μέρος των εσόδων από τη διάθεση του μουσικού βιβλίου διατίθεται για την ενίσχυση και την προβολή του τεράστιου ανθρωπιστικού έργου που επιτελούν εδώ και χρόνια οι Γιατροί του Κόσμου.
Τα τραγούδια μπορούν να λειτουργήσουν ως παυσίπονα;
Ανέκαθεν, η τέχνη υπήρξε μεγάλη παρηγοριά και στήριξη του ανθρώπου στις δύσκολες στιγμές του. Ερευνες πανεπιστημιακού επιπέδου έχουν καταγράψει πόσο ιαματική και παυσίλυπη μπορεί να αποδειχθεί ειδικά η τέχνη της μουσικής και των τραγουδιών. Τα «Παυσίπονα τραγούδια» είναι ακριβώς ό,τι περιγράφει ο τίτλος τους. Μια κίνηση αγάπης που θέλει να ανακουφίσει, απειροελάχιστα έστω, κάποιους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους, από τον πόνο, τη θλίψη, την απώλεια, τον διωγμό, τον ξεριζωμό.
Ποια είναι τα στοιχεία της δουλειάς με τα οποία θα ταυτιστούν τα μικρά και μεγάλα παιδιά στα οποία απευθύνεται;
Η αρχική ιδέα ήταν η συλλογή αυτή να απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδιά, μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Στη συνέχεια όμως τα ίδια τα τραγούδια με πήγαν αλλού. Φανταζόμουν όλη την οικογένεια να κάθεται στο σαλόνι και να τα ακούει. Ολοι, μικροί και μεγάλοι. Γονείς και παιδιά. Θυμάμαι, όταν γράφαμε με τον Λαυρέντη το «Καρδιογράφημα», επέμενε ότι δεν είναι ένα απλό παιδικό τραγουδάκι και μου ανέφερε ότι το δικό του «Διδυμότειχο μπλουζ», άρεσε πολύ στους πιτσιρικάδες. Τα παιδιά είναι πιο ώριμοι ακροατές από εμάς τους μεγάλους και με σωστή καθοδήγηση μπορούν να ακούσουν και να κρίνουν τα πάντα.
Ολοι οι τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν αμέσως
Ο Δώρης Αυγερινόπουλος σημειώνει, τέλος, ότι: «Ολοι οι τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν αμέσως. Τους άρεσαν τα τραγούδια και ενθουσιάστηκαν από το concept και την ιδέα του εθελοντισμού. Ερμήνευσαν με την καρδιά τους τα τραγούδια και αυτοσχεδίασαν όταν χρειάστηκε. Το ίδιο και οι μουσικοί. Πρόκειται για τη συλλογική δουλειά μιας ομάδας ευαίσθητων και δημιουργικών ανθρώπων, δίχως τη συμμετοχή των οποίων η πρωτοβουλία αυτή θα είχε παραμείνει στα συρτάρια του μυαλού ως μια απλή πρόθεση. Τους ευχαριστώ θερμά όλους!».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής