Η έκθεση «From Calder to Koons: Jewellery by artists», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι έως τις 8 Ιουλίου 2018, περιλαμβάνει 260 κοσμήματα που φέρουν υπογραφές 150 κορυφαίων ονομάτων (όπως οι Πικάσο, Νταλί, Μαν Ρέι, Λουίζ Μπουρζουά, Ντάμιεν Χιρστ, Ai Weiwei) και επαναφέρει το κόσμημα σε πρώτο πλάνο ως το αδικημένο έκθεμα που τα μουσεία συνήθως σνομπάρουν για χάρη των καμβάδων και των γλυπτών. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο σύζυγός μου, μου έδωσε αυτό το δαχτυλίδι. Στη συνέχεια μου έκανε δώρο και άλλα κομμάτια κι έτσι τα τελευταία 30 χρόνια συλλέγω κοσμήματα που έχουν φτιάξει διάσημοι καλλιτέχνες», λέει η Νταϊάν Βενέ στο BBC.
Η έκθεση αποτελείται από διακόσια κοσμήματα της δικής της συλλογής και άλλα εξήντα, που αποτελούν δάνειο από άλλες συλλογές. Η ίδια τονίζει ότι «τα κοσμήματα αποτελούν πρόκληση για τους καλλιτέχνες και συνήθως συνοδεύονται από προσωπικές ιστορίες. Είναι έργα που φτιάχτηκαν για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι για το εμπόριο», λέει η Νταϊάν Βενέ.
Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, ο επισκέπτης συναντά κοσμήματα των Πάμπλο Πικάσο, Ζορζ Μπρακ, Ζαν Ντιμπουφέ κ.ά. και οι λαμπερές δημιουργίες τους συνοδεύονται από δικά τους έργα τέχνης, στα οποία παραπέμπουν τα κοσμήματα. Μαζί με αυτά, ο επισκέπτης θα δει επίσης αφρικανικά γλυπτά και αντικείμενα με τα οποία η Γαλλίδα συλλέκτρια έχει προσωπική σχέση. «Είχα αποκτήσει πολλά κεραμικά με τον πατέρα μου στο Βαλορί γιατί είχαμε ένα σπίτι στην περιοχή», λέει η Βενέ. Ενα από αυτά φιγουράρει δίπλα σε χρυσά κολιέ διά χειρός Πικάσο, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζει κοσμήματα κατά τύχη όταν ζήτησε από έναν φίλο του χρυσοχόο, τον Φρανσουά Ουγκό να διορθώσει τη διακόσμηση μιας πιατέλας με χρυσό. Σπουδαίος δημιουργός κοσμημάτων ήταν επίσης ο Ζορζ Μπρακ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ερζέ ντε Λόβενφελντ για να φτιάξουν από κοινού 110 δαχτυλίδια, μενταγιόν και καρφίτσες. Τα έργα εκτέθηκαν το 1963 και δώδεκα από αυτά αγοράστηκαν από τη γαλλική πολιτεία.
Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης στο Παρίσι παρουσιάζονται εντυπωσιακά κοσμήματα σουρεαλιστών δημιουργών όπως ο Μαν Ρέι, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ζαν Κοκτό και ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο επισκέπτης θα δει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια του Μαν Ρέι που φόρεσε η Κατρίν Ντενέβ, όπως επίσης και μια χρυσή μάσκα που την υπογράφει από κοινού με τον χρυσοχόο Τζιανκάρλο Μοντεμπέλο. Το κομμάτι που υπογράφεται από τον Νταλί είναι μια καρφίτσα σε σχήμα κουταλιού.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
«Είναι ρολόι, χτένα και κουτάλι μαζί. Εχει φοβερή αίσθηση του χιούμορ και είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια. Είναι πρόκληση για τους καλλιτέχνες να φτιάχνουν μικρά κοσμήματα γιατί έχουν συνηθίσει να δουλεύουν σε μεγαλύτερες κλίμακες. Πρέπει το κόσμημα που δημιουργούν να έχει ένα νόημα και για μερικούς είναι δύσκολο να το βρουν», λέει η Βενέ.
Η συλλογή της ξεκίνησε από τότε που ζούσε στη Νέα Υόρκη και πολλοί από τους φίλους της ήταν γνωστοί καλλιτέχνες. Οπως ο Φρανκ Στέλα, που μετά από κυνηγητό που κράτησε μήνες, της έδωσε ένα κρεμαστό τυλιγμένο σε χαρτί εφημερίδας. «Εζησα στη Νέα Υόρκη επί 20 χρόνια και οι περισσότεροι καλλιτέχνες ήταν φίλοι μου. Ηταν εύκολο να τους ζητήσω να μου φτιάξουν κάτι», λέει η Βενέ, που το πρώτο κομμάτι που απέκτησε ήταν ένα κρεμαστό του Ρόι Λίχτενσταϊν από μια έκθεση. «Το αγόρασα με τρία δολάρια και πρόσφατα ένα από αυτά πουλήθηκε για 5.000 δολάρια», λέει η Βενέ, στη συλλογή της οποίας ξεχωρίζει ένα δαχτυλίδι που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Κουνέλλη και έχει τα χείλη του ως διακοσμητικό σχέδιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]