«Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Ανοιξε πέτρα», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Ο άντρας που θα παντρευτώ» να ερμηνεύονται ζωντανά από τον Γιάννη Πλούταρχο και τη μουσική του κορυφαίου Μίμη Πλέσσα.
«Ενα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα. Σκοπός μας οι μεγαλύτεροι να ερωτευτούν ξανά τις “Γοργόνες και Μάγκες” και οι νεότεροι να ζήσουν στιγμές που έγραψαν ιστορία», λέει στον «Ε.Τ.» ο πολυσχιδής σκηνοθέτης και παραγωγός Γιώργος Βάλαρης, θυμίζοντας πως στις 2 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται μισός αιώνας ζωής από την πρώτη προβολή της ταινίας στο σινεμά.
Το μανιώδη ραλίστα, τον Πέτρο, που ερμήνευσε ο Φαίδων Γεωργίτσης, υποδύεται ο Θανάσης Ευθυμιάδης, την αξέχαστη και δυναμική Φλώρα της Μαίρης Χρονοπούλου η Ζέτα Δούκα και τη Μαρίνα που είχαμε απολαύσει με τη Μάρθα Καραγιάννη η Μαρία Κορινθίου.
Το κουστούμι του εμβληματικού ταβερνιάρη Παναγή φορά ξανά ύστερα από πενήντα χρόνια ο Γιάννης Βογιατζής. Τη λαμπερή υπερπαραγωγή με 34 ηθοποιούς μουσικούς και χορευτές θα φιλοξενήσει το ιστορικό θέατρο της οδού Πατησίων (και Αγ. Μελετίου 61), «Broadway», που ανακαινίζεται ριζικά και διαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο θέατρο χωρητικότητας 700 θέσεων, ανοίγοντας και αυτό μία νέα σελίδα στη σημαντική 45χρονη ιστορία του.
Γιατί επιλέξατε την εμβληματική ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» για να τη μεταφέρετε στο θέατρο;
Ηταν ένα όνειρο χρόνων. Ηταν μια προσωπική επιθυμία να αποτίσω φόρο τιμής στον Γιάννη Δαλιανίδη. Προσωπικά αγαπώ πολύ τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στο σκηνοθέτη που διαμόρφωσε την τότε εποχή καλλιτεχνικά. Επίσης, νιώθω την ανάγκη να δώσω χαρά στην εποχή που διανύουμε, η οποία διαθέτει πολλή μαυρίλα. Πρόκειται για ένα πολιτικό έργο και μάλιστα το μοναδικό πολιτικό του Δαλιανίδη. Το αρχικό κείμενο που ήρθε στα χέρια μου είχε τίτλο «Πωλείται Ελλάς». Πραγματεύεται το ξεπούλημα της Ελλάδας. Οτι δηλαδή συνέβαινε τότε, αλλά και ό,τι πιο κραυγαλέο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Είναι δηλαδή ένα προσωπικό σχόλιο για το σήμερα;
Ναι. Είναι μια προσωπική κατάθεση για το πώς διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δομές καθρεπτίζονται στο έργο. Εξάλλου το θέατρο έχει παιδευτικό χαρακτήρα και οφείλει να αντιπαραβάλλει συνθήκες και εποχές. Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή που θα κάνει τους θεατές να ζήσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τη μαγεία του παλιού καλού κινηματογράφου και να θυμηθούμε το πόσο σημαντικός ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συναντάμε και τον Γιάννη Βογιατζή.
Είναι τιμή μου που ο κ. Βογιατζής δέχτηκε την πρόταση να κάνει ξανά το ρόλο του. Υστερα από πενήντα χρόνια συναντάει ξανά τον Παναγή. Ο κ. Βογιατζής έχει μια μοναδική εφηβικότητα και μια ενέργεια εμπειρίας που μόνο θαυμασμό προκαλεί. Εχει πολύ αναπτυγμένη τη μνήμη του και μας έλεγε ιστορίες του 1968, από την εποχή των γυρισμάτων. Οταν άκουσε τα τραγούδια ερμηνευμένα από τον Γιάννη Πλούταρχο συγκινήθηκε .
Σας φοβίζει η σύγκριση με την εμβληματική ταινία;
Οχι. Ολοι οι συντελεστές με σεβασμό προσεγγίζουμε το έργο του Δαλιανίδη. Επιλέξαμε αυτό το έργο με πολύ κέφι και αγάπη. Η κινηματογραφική ταινία δεν παραποιείται. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αλλοιώσω το κείμενο. Ακολουθούμε πιστά την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία. Σαφώς ο κάθε συντελεστής βάζει την προσωπική του πινελιά και έτσι «ζωντανεύουμε» επί σκηνής τις «Γοργόνες και μάγκες».
Τι σας κέρδισε και αναλαμβάνετε και τη συμπαραγωγή της παράστασης με την εταιρία Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου;
Το είχα ανάγκη. Στην ελληνική θεατρική σκηνή υπάρχει έλλειψη παραγωγών που επενδύουν στο όραμα του δημιουργού. Και επειδή με ενοχλεί που πολλοί παραγωγοί δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες και δεν σέβονται το θεατή και τα έργα, αποφάσισα να μπω στην κούρσα των θεατρικών παραγωγών. Θεωρώ ότι στην εποχή που ζούμε οι συμπράξεις φέρουν καρπούς. Ανέλαβα για τα επόμενα χρόνια το θέατρο «Broadway» και στόχος είναι να πάρει ανάσες με πλούσια θεάματα η ιστορική αυτή σκηνή που φιλοξένησε μεγάλα ονόματα όπως τη Λαμπέτη, τον Κατράκη και τη Βλαχοπούλου.
Η φετινή σεζόν διαδέχεται έναν δύσκολο θεατρικά χρόνο. Πώς εκτιμάτε την τρέχουσα θεατρική χρονιά;
Διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες εποχές οικονομικά και κοινωνικά. Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά πιστεύω ότι τα μεγάλα στοιχήματα στην τέχνη πάντα κερδίζονται. Η περσινή χρονιά όντως έδειξε ότι και τα ταμεία των θεάτρων υπέστησαν πτώση. Οι αιτίες είναι σύνθετες. Φέτος οι θεατρική κίνηση θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα.
Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη θεατρική σκηνή της χώρας;
Η Ελλάδα έχει πλούσια θεατρική κληρονομιά και ένα πολυδύναμο μέλλον. Θεωρώ ότι σήμερα υστερούμε στην παραγωγή, παρά την υπερπληθώρα παραστάσεων. Το στοιχείο της υπερπληθώρας κάνει το κοινό να διασπάται και έτσι δημιουργείται ένα θολό τοπίο. Το θέατρο δεν είναι μόνο επιβίωση, είναι λειτούργημα. Ωστόσο πιστεύω ότι τα θεάματα που σέβονται το θεατή κερδίζουν το στοίχημα.
info
«Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Παίζουν: Ζέτα Δούκα Θανάσης Ευθυμιάδης, Μαρία Κορινθίου, Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Γιάννης, Ελενα Κοτίδου.
Ερμηνεύει ζωντανά ο Γιάννης Πλούταρχος
Πρεμιέρα: 10/11
Θέατρο Broadway
Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων
Τηλέφωνο: 210-8620231
Ξένια Στούκα
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου