Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Αρνούνται να υποταχθούν στην μιζέρια και την γκρίνια που έχει κυριεύσει την πλειοψηφία των Ελλήνων και συνεχίζουν την προσφορά τους διδάσκοντας, εκπαιδεύοντας και προετοιμάζοντας νέους ανθρώπους για τον σκληρό, αλλά, μαγικό και λυτρωτικό κόσμο της Τέχνης.
Στην δημοτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλης» στην Αγία Βαρβάρα, έναν δήμο της Δυτικής Αττικής, ξεκινά το νέο Ακαδημαϊκό έτος. Οι καθηγητές και η δημοτική αρχή, για μία ακόμη, χρονιά υποδέχονται τους σπουδαστές –φοιτούντες ήδη και νεοεισαχθέντες-, έτοιμοι καθ’ όλα και με την ίδια δημιουργική διάθεση, έτοιμοι να προσφέρουν στους σπουδαστές τους εξαιρετικής ποιότητας καλλιτεχνική –και όχι μόνον- παιδεία και να τους εφοδιάσουν άρτια για την σκληρή επαγγελματική διαδρομή που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Είναι αξιέπαινες η ευαισθησία και η ευθύνη με τις οποίες κινούνται και λειτουργούν όλοι οι παράγοντες, αυτής της προσπάθειας.
Έτσι λοιπόν, υπό την διεύθυνση του κ. Δημήτρη Παπαγιάννη οι κ.κ. Θεόδωρος Εσπίρτου, Μαρία Ζορμπά, Θεμιστοκλής Πάνου, Μιχαήλ Ζάϊμπελ, Γιάννης Παπαγιάννης, Αλεξία Καλτσίκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Συμεωνίδης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Μόσχος, Στάθης Γράψας και Αρετή Τοπουλίδου στην διδασκαλία υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, η κ. Μαριάνθη Σοντάκη στην αγωγή του προφορικού λόγου, οι κ.κ. Συμεών Πάτροκλος και Καικίλια Μικρούτσικου στην διδασκαλία κίνησης και χορού, ενώ μουσική και τραγούδι θα διδάσκει ο κ. Henry Kergomard. Η ομάδα διδασκόντων ολοκληρώνεται με τους κ. Βασιλική Δεμερτζή και κ. Θάνος Φωσκαρίνης στην διδασκαλία δραματολογίας και ιστορίας θεάτρου και η κ. Κατερίνα Καμπανέλλη σκηνογραφία και ενδυματολογία. Συνεπής με την αντίληψη για παροχή ολιστικής θεατρικής και καλλιτεχνικής παιδείας η κ. Κατερίνα Ευαγγελάκου και φέτος, θα συνεχίσει την διδασκαλία ιστορίας και πρακτικής κινηματογράφου.
Σημαντική και η προσφορά της επιμελήτριας της σχολής, κ. Βασιλικής Φίλη, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες καθηγητών και σπουδαστών κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει ένα άκρως λειτουργικό και αισθητικά ευχάριστο περιβάλλον προκειμένου να υποδεχθεί η σχολή τους σπουδαστές της.
Από φέτος στην σχολή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα. Το τμήμα σκηνοθεσίας θεάτρου, στο οποίο θα διδάσκει ο κ. Θόδωρος Εσπίριτου και τμήμα παιδικού θεάτρου, στο οποίο οι φοιτητές του θα εξειδικεύουν τις γνώσεις τους στο θέατρο που απευθύνεται στο παιδί, τόσο ως θεατή όσο και ως συμμέτοχο της θεατρικής πράξης.
Ακόμη, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν τρία άκρως ενδιαφέροντα σεμινάρια διάρκειας είκοσι ωρών έκαστο. Το πρώτο είναι σεμινάριο κινησιολογίας με υπεύθυνη την κ. Ξένη Θέμελη, το δεύτερο αφορά στον Λόγο και την αναπαραγωγή κοιτασμάτων Λόγου και υπεύθυνη θα είναι η κ. Ρηνιώ Κυριαζή.
Το τρίτο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό καθώς, δεν αφορά μόνον την Τέχνη του θεάτρου, αλλά έχει και εξαιρετικά σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Πρόκειται για ένα σεμινάριο Κοινωνικού θεάτρου και αφορά την Τέχνη ως συνεκτικό ιστό και εργαλείο επαφής, επικοινωνίας και ένταξης ομάδων που βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή, πρόσφυγες, Ρομά, μετανάστες, πρώην φυλακισμένους κ.ά. Τα σεμινάρια αυτά, μπορεί να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται και για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στην γραμματεία της σχολής στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θεωρώ υποχρέωση την έκφραση της ευγνωμοσύνης για το έργο που παράγουν, στους καθηγητές και τους υπεύθυνους της Δημοτικής Αρχής. Είναι βέβαιο ότι η σχολή υπερβαίνει κατά πολύ τα Ελληνικά δεδομένα και τα στερεότυπα για την λειτουργία φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα, δημοτικών τέτοιων.
Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι, η φήμη της σχολής προσελκύει σπουδαστές υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Δύο από τους πρωτοετείς σπουδαστές, απόφοιτοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι η κ. Ελένη Δημητροπούλου από τον Πειραιά, πτυχιούχος φιλολογίας και ο κ. Χρήστος Δερβεντζής απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, από τον Βύρωνα. Αποφάσισαν να φοιτήσουν στην Σχολή Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Αγία Βαρβάρα γιατί –όπως λένε-, δίχως να υποτιμάται το οικονομικό ζήτημα, θέλησαν να ζήσουν τρία ωραία χρόνια, «μη διεκπεραιωτικά», αλλά γεμάτα γνώσεις σε ένα ζεστό περιβάλλον. Στοιχεία που προσφέρει απλόχερα η σχολή, αυτή.
Εμείς, να ευχηθούμε από τα βάθη της ψυχής, σε όλους μια καλή, δημιουργική χρονιά. Τους χρειαζόμαστε…