Δεκάδες σεισμοί καταγράφηκαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, 15 Απριλίου και τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης στη Δυτική Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 00:20 τα ξημερώματα, όταν τρεις διαδοχικές δονήσεις, μεγεθών 2,6, 2,7 και 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Μετά τις 10 το βράδυ είχαμε ένα μπαράζ σεισμικών δονήσεων από την περιοχή της Μάνδρας περίπου και την ευρύτερη περιοχή, τη Δυτική Αττική, δηλαδή περίπου 15 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους. Η μεγαλύτερη είχε μέγεθος της τάξεως των 2,7 βαθμών. Οι δονήσεις έγιναν έντονα αισθητές στους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Αττικής και μέσα στο Λεκανοπέδιο» τόνισε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Αττική, το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι όλη αυτή η δραστηριότητα «προέρχεται από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Φυλής ή του ρήγματος της Πάρνηθας. Θα πρέπει να θυμίσω ότι στο ανατολικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ο σεισμός του 1999. Στο κεντρικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ένας σεισμός το 2019, μεγέθους 5,3 R, που είχε ανησυχήσει μεγάλο τμήμα των κατοίκων της Αττικής και τώρα ουσιαστικά η σεισμική δραστηριότητα περιορίστηκε στο δυτικό άκρο του ρήγματος, δηλαδή εκεί που τελειώνει το ρήγμα. Εκτιμούμε ότι το τμήμα αυτό του ρήγματος δεν έχει τη δυνατότητα και τη δυναμικότητα να δώσει κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς». «Θεωρώ ότι μέχρι μπορεί να δώσει πιθανώς και λίγο παραπάνω, δηλαδή της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά έχει εξαντλήσει από καιρό τις δυνατότητες να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό ο οποίος να μας προβληματίσει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας τόνισε καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε χτες το βράδυ».
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Σεισμοί μικρού μεγέθους, μικρότερου του 3, την τελευταία ώρα στην Αττική, βόρεια από τη Μαγούλα, νότια από τα Σκούρτα. Οι προκαταρκτικές λύσεις δείχνουν μάλλον μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας.»
Ο Άκης Τσελέντης από την άλλη αναφέρει σε ανάρτησή του: «Από το μεσημέρι γίνονται κάποιοι μικροσεισμοί σε Ελευσίνα – Μάνδρα. Χωρίς να μπορώ ακόμη να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, το παρακολουθούμε πάντως. Να έχετε κατά νου τα γνωστά μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν ΧΩΡΙΣ να έχουμε κάποιο σημαντικό σεισμό».
Το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών εντοπίστηκε βόρεια του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 5 χιλιομέτρων. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους.
Ειδήσεις Σήμερα
- 7+1 Οικονομικές πασχαλινές ιδέες για μικρούς και μεγάλους
- Χωρισμένη στα 4 σημεία του πλανήτη η οικογένεια Ντε Γκρες – Πού απαθανατίστηκε η Άννα Μαρία
- Μητσοτάκης σε πρόεδρο Eurogroup: Ξεπερνάμε τους στόχους για να στηρίξουμε τα εισοδήματα – Είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ
- Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τι σηματοδοτεί και γιατί ανακοινώθηκε τώρα – Ποια η απάντηση της Τουρκίας
- Καιρός: Το «εντυπωσιακό» φαινόμενο που αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη
- Πέτρος Μπουσουλόπουλος: Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε ποινική δικογραφία [βίντεο]
- Μαξίμου: Το σχέδιο για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών
- Αυθημερόν η έκδοση συντάξεων στο τέλος του 2026
- Δυστύχημα στην Εγνατία: Ο τραγικός απολογισμός και η δραματική περιγραφή της ΠΟΕΔΗΝ
- Σεισμός τώρα στη Δυτική Αττική – Δεκάδες μικροδονήσεις και βουητό τις τελευταίες ώρες