Παράλληλα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής». «Και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Έστειλε, παράλληλα μήνυμα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας από την κυβέρνηση λέγοντας «θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στην βιομηχανία, αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε». Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την αναφορά εργαζομένων στην εταιρεία Intertrade Hellas, την οποία επισκέφθηκε, για άνοδο των μισθών τον τελευταίο 1,5 χρονο, λέγοντας «αυτός ήταν ο στόχος της πολιτικής μας. Όσο μειώνεται η ανεργία να ανεβαίνουν και οι μισθοί αλλά να βελτιώνεται και η παραγωγικότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην εγχώρια βιομηχανία και τη μεταποίηση. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη βιομηχανία σε σχέση με το κόστος ενέργειας, τις εκκρεμότητες στη χωροθέτηση αλλά και την εξαγωγική της δράση και βεβαίως το πολύ σημαντικό κομμάτι της ενίσχυσης των υποδομών και συγκεκριμένα για τα Οινόφυτα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στο εσωτερικό πεδίο, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται έμπρακτα στην εγχώρια βιομηχανία, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. “Έχουμε πετύχει να μειώσουμε σημαντικά την ανεργία. Θέλουμε να στρέψουμε τους νέους στη μεταποίηση“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με την περιοδεία να συνεχίζεται.
Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβαδειά, όπου θα συναντηθεί με πολίτες και τοπικούς παράγοντες, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Φόρουμ των Δελφών.
Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη
Ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε. Επανέλαβα με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στη Βιομηχανική Περιοχή, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ένα ενδιαφέρον το οποίο μεταφράζεται απτά μέσα από την προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στις βιομηχανικές και μεταποιητικές επενδύσεις, στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και ένα ενδιαφέρον το οποίο αποτυπώνεται μέσα από ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της βιομηχανίας, είτε αφορά το κόστος της ενέργειας, είτε αφορά εκκρεμότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την χωροταξία, είτε αφορά την διευκόλυνση της εξαγωγικής δράσης των επιχειρήσεων μας, είτε αφορά την ενίσχυση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε αυτή η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση να μετατραπεί σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή.
Θα έλεγα ότι αυτή η συζήτηση αποκτά και μια ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε χθες μια προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών τους οποίους είχε επιβάλει σε μια σειρά από χώρες, με την εξαίρεση προφανώς της Κίνας.
Και να εκφράσω και πάλι την ελπίδα μου ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μια συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και γιατί όχι, να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θέλω να γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στη βιομηχανία. Αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται. Ξέρουμε ότι η βιομηχανία δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είμαστε πια μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, στην οποία η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και θέλουμε να στρέψουμε και περισσότερους νέους ανθρώπους προς τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Και αυτό προφανώς αφορά και τη συνεργασία την οποία θα πρέπει να έχουμε για τις καινούργιες εκείνες δεξιότητες, τις οποίες η βιομηχανία πια απαιτεί, έτσι ώστε να ευθυγραμμίσουμε ακόμα καλύτερα τις δικές σας ανάγκες με την αγορά εργασίας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει, ώστε να φτάσουμε σύντομα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ως προς τις επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτές οι επενδύσεις θέλουμε να είναι επενδύσεις τις οποίες η βιομηχανία και η μεταποίηση θα παίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τραμπ για Μητσοτάκη: «Τον ξέρω – Είναι καλός άνθρωπος και συμφωνώ μαζί του» – Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού
«Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην εκτίμηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δυνατότητα μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης στο θέμα των δασμών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στην αμερικανική ιστοσελίδα Breitbart News. Στην απάντησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει προοπτική για την επίτευξη δίκαιων εμπορικών συμφωνιών με όλους τους εταίρους των ΗΠΑ.
«Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με την οποιαδήποτε χώρα. Μια συμφωνία θα γίνει και με την Κίνα. Μια συμφωνία θα γίνει με όλους. Θα είναι δίκαιες συμφωνίες. Θέλουμε δίκαιες συμφωνίες για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Breitbart News
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει στο Breitbart News ότι στο θέμα των δασμών υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας αμοιβαίας επωφελούς εμπορικής συμφωνίας.
Όπως σημείωσε, «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ».
Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα έστελνε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, καθώς, όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ και η αμερικανική είναι αντιστοίχως σημαντική για την Ευρώπη.
Όσον αφορά την Ελλάδα και τη στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του διαδρόμου IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης).
«Όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο υπό το πρίσμα του οικονομικού ανταγωνισμού με την Κίνα και μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε στο Breitbart News ότι έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και ότι μπορεί να συνεργαστεί και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.