Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις ξεκινήσει νέες εμπορικές κινήσεις έναντι των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, που εστιάζουν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, είχαν κυρίως σχεδιαστεί πριν την ανακοίνωση των παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Breitbart News, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης win-win στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν από την αρχή η σταθερή μου πεποίθηση, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση πέρα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο Breitbart News στέλνει ένα μήνυμα από την Ευρώπη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Τραμπ, ενώ φαίνεται πως ωριμάζει η συνείδηση στην ήπειρο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών του Τραμπ είναι η Κίνα.
Όσον αφορά το ειδικό μήνυμα της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Breitbart News ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC -μια συμφωνία εμπορικού διαδρόμου που έχει υπογράψει ο Τραμπ με χώρες όπως η Ινδία, κράτη της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκά κράτη. Ο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) θεωρείται από πολλούς στη Δύση ως η αμερικανική απάντηση στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον IMEEC ως έναν διάδρομο που ενώνει τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, με την ισχυρότερη δημοκρατία, τις ΗΠΑ, με τη γέφυρα ανάμεσά τους να είναι η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ» υπογράμμισε. «Και όταν κοιτάζω τον IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη μεγαλύτερη και στην ισχυρότερη δημοκρατία. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ ξανά μαζί του για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων».
Ο Τραμπ, σημειώνει το Breitbart, έχει μιλήσει με θερμά λόγια για τον IMEEC και πρόσφατα δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια «ομάδα θαυμάσιων εθνών», που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «αντισταθούν σε χώρες που επιδιώκουν να μας βλάψουν στο εμπόριο». Αν και δεν ανέφερε ρητά την Κίνα, το… υπονοούμενο ήταν σαφές. Ο Τραμπ επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα σε γεωπολιτικό επίπεδο μέσω τέτοιων συνεργασιών, αλλά και ότι οι εταίροι των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ και η Ινδία, πρέπει να είναι πιο δίκαιοι απέναντι στην Ουάσινγκτον.
«Έχουμε μια ισχυρή ομάδα εμπορικών εταίρων» δήλωσε ο Τραμπ στο Breitbart News στα μέσα Μαρτίου. «Όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους εταίρους να μας μεταχειρίζονται άσχημα. Σε πολλές περιπτώσεις τα πάμε καλύτερα με τους εχθρούς μας παρά με τους φίλους μας. Ορισμένοι που δεν είναι τόσο φιλικοί, μας μεταχειρίζονται καλύτερα από εκείνους που υποτίθεται πως είναι φίλοι μας, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας αντιμετωπίζει φρικτά στο εμπόριο. Το ίδιο ισχύει και για την Ινδία. Όμως αυτή η ομάδα εθνών είναι ενωμένη απέναντι σε χώρες που προσπαθούν να μας βλάψουν εμπορικά».
Η πολιτική Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και η οικονομική ανάκαμψη
Αναφερόμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Breitbart σημειώνει ότι, μετά την πρώτη του εκλογική νίκη, το 2019, υιοθέτησε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τη μετανάστευση, πολιτική που ερχόταν σε αντίθεση με τις κυρίαρχες τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά συντασσόταν με το όραμα Τραμπ για περιορισμό της μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης» είπε σχετικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ακολουθήσαμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που επέμεινε στην προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020 ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ. Τώρα όλοι κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν είναι δουλειά των διακινητών να αποφασίζουν ποιος μπαίνει στην Ελλάδα. Είμαι αμετανόητα αυστηρός στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων και ανοιχτός όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση». Η Ελλάδα έχει επίσης ανακάμψει οικονομικά από την κρίση που προηγήθηκε της θητείας Μητσοτάκη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις συντηρητικές οικονομικές πολιτικές του. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Breitbart News, αυτές οι πολιτικές είναι σε ευθυγράμμιση με το οικονομικό όραμα του Τραμπ, που περιλαμβάνει μείωση φόρων και ρυθμίσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
«Έχουμε καταφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή μετά την οικονομική κρίση, εφαρμόζοντας μια στρατηγική μείωσης φόρων και γραφειοκρατίας, μια φιλοεπενδυτική και φιλελεύθερη πολιτική που υποστηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.