Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί συνολική, ρεαλιστική και αποφασιστική προσέγγιση. Όπως επισήμανε, οι επιστροφές αποτελούν βασικό πυλώνα όχι μόνο της αποτελεσματικότητας, αλλά και της αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού πλαισίου μετανάστευσης και ασύλου.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της νόμιμης και οργανωμένης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου θα πρέπει να καταστεί πρότυπο διμερούς συνεργασίας. Όπως ξεκαθάρισε, η θετική πλευρά της μετανάστευσης βασίζεται στη νομιμότητα, τον έλεγχο και το αμοιβαίο όφελος. «Δεν υπάρχει καμία ανοχή στις παράνομες πρακτικές των διακινητών» συμπλήρωσε ο Μάκης Βορίδης.
«Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια τη στρατηγική των επιστροφών και χαιρετίζει το γεγονός ότι τόσο η Υπουργική Διακήρυξη του Καΐρου όσο και το Σχέδιο Δράσης θέτουν αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο» συνέχισε, καλώντας τα κράτη να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα αυτό.
Αναφερόμενος στο Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διαμήνυσε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση, με δίκαιη κατανομή ευθυνών και την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εξωτερική διάσταση του Συμφώνου οφείλει να αποκτήσει ουσιαστικό και πρακτικό περιεχόμενο, μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης. «Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Οι συνεργασίες πρέπει να είναι δεσμευτικές και μετρήσιμες – όχι γενικές διακηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Βορίδης είχε σημαντικές διμερείς επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Badr Abdelatty, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τη μετανάστευση, Πρέσβη Nabil Habashi, τον Υπουργό Εργασίας, Mohamed Gobran, καθώς και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Magnus Brunner. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η ενίσχυση της εφαρμογής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας κινητικότητας, με έμφαση στην απασχόληση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Ελλάδα – ιδίως στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και αλιείας, ενώ συμφωνήθηκε να διευρυνθεί και στον χώρο των κατασκευών. Παράλληλα συμφωνήθηκε να ενισχυθεί ο συντονισμός για την αύξηση του ρυθμού επιστροφών παράνομων μεταναστών. Ο Υπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.
Τον κ. Βορίδη συνόδευσαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης.