Οπως συμπληρώνουν, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να διαταράξει την πορεία της κυβέρνησης στην καθαρή τετραετία που έχει μπροστά του», εξηγώντας ότι δεν παρεμβάλλονται εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, ενώ και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης αποσυνδέεται από τη λειτουργία της Βουλής και παύει να αποτελεί εμπόδιο για κάθε κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές, εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «όπως θα φανεί και στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης κινείται με ορίζοντα τετραετίας». Υπενθυμίζουν ότι η βούληση της κυβέρνησης για κατάργηση της απλής αναλογικής είναι δεδομένη και διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα ανοίξει με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας χωρίς αιφνιδιασμούς, με διάθεση για συναινέσεις, ενώ θα δοθεί επαρκής χρόνος στον διάλογο. Οπως σημειώνουν, η τελική πρόταση της Ν.Δ. δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Τα σενάρια, ωστόσο, που συνδέουν κατάργηση της απλής αναλογικής και πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στην πολιτική πραγματικότητα.
Το επόμενο διάστημα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής -τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται ότι δεν θα αναμιχθούν- έχουν μπροστά τους τρία μείζονα ζητήματα, τα οποία είθισται να αντιμετωπίζονται με ευρύτερη συναίνεση.
Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου η Ν.Δ. έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση της απλής αναλογικής και ως γνωστόν ακόμα και αν ο νόμος αλλάξει, αν δεν βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές, τότε εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες. Μία πρόταση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου για τροποποίηση του Συντάγματος -στο θέμα έχει αναφερθεί και ο Ευ. Βενιζέλος- ώστε να απαιτούνται 180 ψήφοι για την εφαρμογή εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές -τις οποίες διαθέτουν Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής- και όχι 200 προκάλεσε διάφορα σενάρια περί μίας μελλοντικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής.
Επικρατέστερο εμφανίζεται το σενάριο η Ν.Δ. να φέρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή μετά την τροποποίηση του Συντάγματος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε με τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής να συμπληρώνονται οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, σενάριο στο οποίο έχει αναφερθεί ο κ. Αλιβιζάτος. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει εικόνα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, με σκοπό μία τέτοια συμφωνία.
Την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση που σημαίνει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με 151 ψήφους.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο για νέα θητεία, αν αυτή θα είναι η πρόταση της πλειοψηφίας, δίνει αντικειμενικά πόντους στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανανεώσει τη θητεία του. Το γεγονός ότι η επιλογή προσώπου θα γίνει από τον πρωθυπουργό με τα κριτήρια και τους στόχους της δεδομένης χρονικής στιγμής, ωστόσο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με την ονοματολογία να έχει ήδη ξεκινήσει.
Την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Η πλειοψηφία διαμηνύει ότι και σε αυτό το πεδίο θα κινηθεί συναινετικά, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι οι πρώτες κινήσεις του δείχνουν ότι τα περί συναίνεσης τα εννοεί μόνο στα λόγια.
Επιστρέφοντας στα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν κάποιοι -που κινούνται στον στενό ή τον ευρύτερο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ- που επιμένουν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εφαρμόσει τον εκλογικό νόμο από τις προσεχείς εκλογές, να αποσπάσει δηλαδή τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής εφόσον επιχειρήσει και τη σχετική τροποποίηση στο Σύνταγμα, τότε θα υλοποιήσει το σχέδιο «2+4». Δηλαδή εκλογές στη διετία, εφόσον οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων ευνοούν τη Ν.Δ. και αν χρειαστεί και διπλές ώστε «να καεί» η απλή αναλογική στην πράξη, ώστε η Ν.Δ. να κερδίσει μια νέα τετραετία.
Πηγές της Ν.Δ., σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, κάνουν λόγο για «ακροβασίες» που ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχει λόγο να ασχοληθεί και δεν θα ασχοληθεί». Παραδέχονται όμως ότι καθαρό τοπίο θα υπάρξει τον Οκτώβριο, που θα έχουν καθοριστεί οι εξελίξεις στην οικονομία, που είναι και το κλειδί για τις εξελίξεις. Επιμένουν, ωστόσο, ότι τα σενάρια αυτά «σπρώχνονται» προς τον Τύπο από το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προκαταλάβουν και να επηρεάσουν τη στάση του Κινήματος Αλλαγής που είναι κομβική.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Κινήματος Αλλαγής έχει σημασία, πολύ περισσότερο που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. δείχνουν ότι θέλουν να «κάνουν παιχνίδι» στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής στο θέμα του ασύλου, η Ν.Δ., προκειμένου να καταργήσει την απλή αναλογική, σχεδιάζει να δώσει χώρο στις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη σε άλλα σημαντικά ζητήματα (μπόνους εδρών κ.λπ.), ώστε να υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή και η στάση τόσο της Ν.Δ. όσο και του Κινήματος Αλλαγής στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων θα αποτελέσουν μία νέα ευκαιρία συζητήσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα.
TΟ ΜΠΟΝΟΥΣ
Η στάση του Κινήματος Αλλαγής
Η Ν.Δ. έχει αφήσει να διαρρεύσουν διάφορες πληροφορίες περί «αναλογικότερου συστήματος» αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Αντιθέτως, η θέση του Κινήματος Αλλαγής για τον νέο εκλογικό νόμο είναι γνωστή και μεταξύ άλλων προβλέπει το εκλογικό μπόνους να δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. (Για 25% να δίνονται 20 έδρες μπόνους και για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες.)
«Είναι αλήθεια πως το γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αναθεωρητέο με απαίτηση 180 ψήφων οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι πιθανή συνεισφορά μας σε αυτό θα οδηγήσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με αντίστοιχα 180 ψήφους αντί για 200 που απαιτούνται τώρα», έχει απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρώτα συζητάμε για τον νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του, και πάντα με γνώμονα την απαίτηση να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώνει στο πλαίσιο του μικροκομματικού του συμφέροντος».
Από την έντυπη έκδοση