Ενα νέο μέτωπο άνοιξαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με τις πρωτοβουλίες τους για την τύχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να παρουσίασε ως «τομή» τα σχέδιά του για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει χωρίς συνοδοιπόρους, μιας και μένει μόνη της τελικά. Η παραίτηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Κώστα Γραμμένου, σημάδεψε τη μεγαλεπήβολη ανακοίνωση του πρωθυπουργού.
Ενας ακόμα πανεπιστημιακός που έχει διαπρέψει στο εξωτερικό, όπως ο κ. Γραμμένος, που εργάζεται στο City University, «εγκαταλείπει» την εμπλοκή του σε ένα εγχείρημα με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλονίκης προβλέπει 32 τμήματα σε 6 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη και Δράμα.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι ο κ. Γραμμένος υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, από τον οποίο έγινε δεκτή. Αν και ο πρώην -πλέον- πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, η παραίτησή του δεν παύει να είναι ηχηρή.
Ερχεται, μάλιστα, ύστερα από μια θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα σχέδια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που προβλέπουν συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανάμεσά τους η εξαγγελία για ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, αλλά και η κατάργηση ΤΕΙ.
Πολιτικές αντιδράσεις
Ο Κώστας Γαβρόγλου υπόσχεται ότι τον Φεβρουάριο ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο και πως θα είναι στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 το νέο ίδρυμα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook ασκεί δριμεία κριτική στα νέα σχέδια της κυβέρνησης: «Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας, που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Ελληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
10 χρόνια λειτουργίας
Τι είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο και πώς προβλέπεται να καταλήξει μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων Γαβρόγλου; Το Διεθνές Πανεπιστήμιο κλείνει μόλις 10 χρόνια λειτουργίας και, βάσει των αξιολογήσεών του, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να συγκριθεί με τα διεθνή πρότυπα.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Διαθέτει τρεις σχολές (Οικονομία-Διοίκηση και Νομικών Επιστημών, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Επιστήμες Τεχνολογίας.
Ο χαρακτηρισμός «διεθνές» δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι εδώ και 10 χρόνια έχει καλέσει 174 καθηγητές από το εξωτερικό για να διδάξουν, ενώ έχει 68 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων τα 24 είναι ακαδημαϊκό προσωπικό.
Το προφίλ του προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την «ιδέα» του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει ένα τέτοιο ίδρυμα με τρία ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, «είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή, αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς». Βέβαια, γι’ ακόμη μία φορά δεν παρουσιάστηκε κάποια μελέτη που να αιτιολογεί μια τόσο παράταιρη συγχώνευση. Υπενθυμίζεται ότι στο ένα εκ των τριών ΤΕΙ έχουν υπάρξει καταγγελίες για καθηγητή που έπαιρνε φακελάκι για να περάσει τους φοιτητές του.
…Πάει Ψαχνά το ΕΚΠΑ
Το άνοιγμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα θα εγκαινιάσει το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση σε πέντε ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών επεκτείνεται στα Ψαχνά Ευβοίας. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει την κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και το μοίρασμα των τμημάτων του στο ΕΚΠΑ, στο Παν. Θεσσαλίας, αλλά και στο Γεωπονικό.
Με το ίδιο ν/σ το ΤΕΙ Θεσσαλίας επίσης απορροφάται από το ομώνυμο πανεπιστήμιο.
Ο Γενάρης αναμένεται κοινοβουλευτικά θερμός για το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα πρέπει να ψηφίσει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια, μεταξύ άλλων το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, αλλά και τις νέες πανελλαδικές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]