Μετά την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών (την περασμένη Παρασκευή) με την οποία και επιτέθηκε στη Μόσχα κατηγορώντας την ότι συντάσσεται με την Αγκυρα κατά της χώρας μας –«πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας»– ο κ. Κοτζιάς επέλεξε μέσω ενός τουίτ να σκιαγραφήσει τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την εξωτερική πολιτική, απαντώντας άμεσα και στους επικριτές του.
«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό, όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες, όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης, όχι δουλικότητα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.
Αμεση υπήρξε η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου.
«Λείπει η σοβαρότητα» σχολίασε με νόημα ο κ. Κουμουτσάκος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε πρωινό tweet του ιδρυτή του “ΠΡΑΤΤΩ”, τα απολύτως θεμελιώδη, αυτονόητα και αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της “εμπνευσμένης” εξωτερικής πολιτικής. Παρατηρώ, όμως, ότι απ’ τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας. Δεν εκπλήσσομαι».
Η άποψη του κ. Κοτζιά για τον «ορισμό» της εξωτερικής πολιτικής εκφράστηκε στη σκιά του «ψυχρού» πολέμου που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα μετά την απόφαση της χώρας μας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο λόγω «παράνομων δράσεων που απειλούν την ελληνική εθνική ασφάλεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση: «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική».
Από τη πλευρά του, το Κρεμλίνο απάντησε, ανακοινώνοντας πριν από λίγες ημέρες τα ρωσικά αντίποινα. Ως γνωστόν, απέλασε δύο Ελληνες διπλωμάτες, κρίνοντας, ταυτόχρονα, ανεπιθύμητο στη Ρωσία στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά.
Πάντως, για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς συμβαίνει με τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά. Την περασμένη Παρασκευή, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα επιστρέφει εκτάκτως στην Ελλάδα, μετά από απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ να μετακινηθεί άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του, στην Αθήνα.
Τις εν λόγω πληροφορίες διέψευσαν από την αρχή πηγές του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι δεν τον ανακαλούν. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης», τονίζοντας ότι η θέση έχει προκηρυχθεί, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Φρυγανά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το sputniknews.gr, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέστειλε χαιρετισμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελλάδας – Ρωσίας «Μαζί διά μέσου των αιώνων» που διεξάγεται στην Κέρκυρα.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον χαιρετισμό του, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας», προσθέτει στο μήνυμά του ο Λαβρόφ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]