Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απείλησε μάλιστα ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση από 151 βουλευτές στη Βουλή, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρίχνοντας την κυβέρνηση.
Ανεξάρτητα αν πρόκειται για άλλη μία «σικέ διαφωνία» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, για μια προσπάθεια να ανέβει το ποσοστό των ΑΝΕΛ που γκρεμίζεται ή μία μεθόδευση με σκοπό την πρόκληση πολιτικών εξελίξεων, όπως πιστεύουν στην αντιπολίτευση, η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση έχει καταστεί τοξική τόσο προς την ελληνική κοινή γνώμη όσο και προς τους εταίρους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναδύει πολιτική αστάθεια και εκπέμπει εικόνα κυβέρνησης υπό προθεσμία, που δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.
Hδη έχει να αντιμετωπίσει σενάρια για το αν θα περιμένει να γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 16 Σεπτεμβρίου ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις ή για το τι θα κάνει αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει τελικά προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, πολύ πριν από τους υπολογισμούς του Μαξίμου, δηλαδή πριν το τέλος του 2018.
«Για μας η συμφωνία Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία δέσμευση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Ως πρόεδρος ΑΝΕΛ, παίρνω την ευθύνη και λέω ότι δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση η συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Αυτός θα αποφασίσει. Είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Εκτός αν έρθει με 180 ψήφους, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλάξουν στάση», είπε επί λέξει ο Πάνος Καμμένος και σημείωσε: «Η συμφωνία είναι κακή, δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω. Αν έρθει αυτή η συμφωνία με 151 βουλευτές, θα πάω στον ΠτΔ και θα πω “αίρω τη στήριξη αυτής της κυβέρνησης”», είπε χθες ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε στις 08:30 το πρωί, απαντώντας και στο κλίμα που προκάλεσε η απουσία του από την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος μιλώντας στο βραδινό τηλεοπτικό ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανασκεύασε μερικώς λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώ ισχυρίσθηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για κύρωση στη Βουλή ύστερα από 2 χρόνια.
«Στηρίζω τον Αλέξη τον Τσίπρα, στηρίζω αυτή την κυβέρνηση μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά.
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ;
Πάντως η αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τον συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα και υπουργό Εθνικής Aμυνας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που έδειξαν αιφνιδιασμένοι να προσπαθούν να «μαζέψουν» το κλίμα που δημιουργήθηκε.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών» και υπενθύμισε ότι «μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, «οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους και ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από την κύρωσή της και από τις δύο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους».
Το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση υπήρξε η αναφορά στη «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή» εκλήφθηκε λανθασμένα από μερίδα των ΜΜΕ ως βήμα πίσω από το Μαξίμου και αποδοχή του «εκβιασμού» του Πάνου Καμμένου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές. Οπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει θέμα κύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Καμμένος, δήλωσε: «Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται οι 180 ψήφοι ως προϋπόθεση».
Αργότερα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μίλησε για «άλλου τύπου πλειοψηφίες» εννοώντας τη στήριξη από άλλες πλευρές του κοινοβουλίου αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Μάρδας ήταν φανερό ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους αμφισβητούσαν εμμέσως το απειλητικό ύφος και μήνυμα του κ. Καμμένου.
Σε αυτό το κλίμα οι 53+ έχουν ξεσηκωθεί ξανά εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας «θυμίζοντας» στον πρωθυπουργό τις ακροδεξιές απόψεις του, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή επειδή σε έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπάρχει ο χαρακτηρισμός «λαθρομετανάστες».
Το κλίμα είχε «στραβώσει» από την απουσία του κ. Καμμένου από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική», με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να βρίσκεται έναν όροφο πιο πάνω, μέσα στο κτίριο της Βουλής. Στη συνέχεια το Μαξίμου προσπαθούσε να αποφύγει το αρχικό μούδιασμα και να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ άφηνε να διαρρεύσει ότι «ο κ. Καμμένος θα συνοδεύσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες», αλλά εκεί, όπως έχει πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς, «τα πολιτικά θέματα τα χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]