Οπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης και απόδοσης ως προς την επίτευξη των στόχων. Κομβική αλλαγή αποτελεί η διεξαγωγή του νέου πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα είναι πλήρως ηλεκτρονικός.
Οι υποψήφιοι θα επιλέγουν την ημέρα και ώρα εξέτασης, τα αποτελέσματα θα εκδίδονται άμεσα, ενώ ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με χρήση ψηφιακών εργαλείων που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ηδη, 165.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντάσσονται στο νέο σύστημα αξιολόγησης, που στοχεύει στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και διαφάνεια. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ολοκληρωμένος κύκλος στοχοθεσίας, ενώ μόνο το 2024 καταχωρίστηκαν περισσότεροι από 180.000 στόχοι στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.
Παράλληλα, η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών θα μειώσει τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις, ενώ ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στρατηγικού προγραμματισμού -και με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης- θα συμβάλει στην παραγωγικότερη και ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού. Επίσης, ειδικό όργανο θα εξετάζει αποκλειστικά πειθαρχικές υποθέσεις, προσπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ολα αυτά συνιστούν ρηξικέλευθες παρεμβάσεις. Αποτελούν αποδείξεις ότι το κράτος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να υπηρετούν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία, την αξιοκρατία. Και πάνω από όλα τους πολίτες.