Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι αναλυτές των εταιριών δημοσκοπήσεων στα επιτελεία των υποψηφίων, τόσο οι εταιρίες όσο και οι υποψήφιοι έχουν εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα, γνωρίζουν βεβαιότητες και μεταβλητές και ο βαθμός της ενημέρωσής τους δεν συνάδει με τσιτάτα για στημένες μετρήσεις και τέτοια, που έχουν σκοπό τις εντυπώσεις.
Το μόνο βέβαιο, με βάση τις αναλύσεις των επιστημόνων των εταιριών δημοσκοπήσεων, είναι ότι η τριάδα των επικρατέστερων (Ν. Ανδρουλάκης, Α. Λοβέρδος, Γ. Παπανδρέου) δεν αλλάζει. Η απόστασή τους από την τριάδα που ακολουθεί (Χ. Καστανίδης, Π. Γερουλάνος, Π. Χρηστίδης) είναι πολύ μεγαλύτερη των ορίων του στατιστικού λάθους, άρα η πρόβλεψη για το ποιοι θα βρίσκονται στην πρώτη τριάδα θεωρείται βέβαιη. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το γεγονός ότι οι αποστάσεις που καταγράφουν μεταξύ τους οι τρεις πρώτοι είναι αρκετά μικρότερες του στατιστικού λάθους, καθιστά ακόμα και τη σειρά με την οποία δίνονται στους πίνακες αβέβαιη.
Ωστόσο, σχεδόν βέβαιη είναι η πρόβλεψη ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην κάλπη για τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής θα πάνε αρκετά περισσότεροι από τους 210.000 που ψήφισαν στην κάλπη του 2017. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών. Τουλάχιστον το 7% όσων απαντούν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει, που μεταφράζεται σε περίπου 400.000, με βάση το εκλογικό σώμα. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής το 2019 ήταν περίπου 457.000, θεωρείται πιθανός ένας αριθμός συμμετεχόντων γύρω στους 300.000. Σίγουρα πάντως προβλέπεται ότι θα είναι πολύ περισσότεροι από 210.000.
Το προφίλ των συμμετεχόντων μελών και φίλων, όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ήταν κυρίως άνω των 55 ετών, κάτοικοι της περιφέρειας, αγρότες, συνταξιούχοι. Μικρότερο ποσοστό ήταν οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οσο η μάχη εξελίσσεται αυξάνονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών και είναι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Ετσι εξηγείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής που είχε πέσει γύρω στο 6% από το 8,1% των εκλογών του Ιουλίου του 2019 και τώρα φτάνει στο 10%.
Εχει επίσης σημασία ότι είναι κυρίως ψηφοφόροι που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο, ενώ κάποιοι αυτοτοποθετούνται ως κεντροαριστεροί και κάποιοι ως κεντροδεξιοί και αυτό αφορά και εκείνους που προέρχονται από τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται σήμερα στην ομάδα των αναποφάσιστων. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και ένα 2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στην εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ποσοστό όχι σημαντικό, όχι όμως και αμελητέο, με βάση το πόσοι ψήφισαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που αφορά στα κριτήρια ψήφου.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Εδώ επισημαίνεται ότι στις ανοικτές ψηφοφορίες όπως αυτή που θα γίνει στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχει η θεωρία ότι κυριαρχούν οι υποψήφιοι με την ισχυρότερη κομματική ταυτότητα. Θεωρία που ίσχυσε το 2007 που ο Γ. Παπανδρέου επικράτησε του Ευ. Βενιζέλου, αλλά δεν ίσχυσε στην τελευταία εσωκομματική αναμέτρηση της Ν.Δ. όπου εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ψηφοφόροι όμως δεν έχουν ως κριτήριο μόνο την κομματική ταυτότητα του υποψηφίου. Αν ένα κόμμα είναι στα πρόθυρα της διάσπασης ή του διχασμού, μεγάλο ρόλο παίζει η ικανότητα του υποψηφίου να το διατηρήσει ενωμένο, αν όμως είναι ενωμένο, μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η ικανότητα του υποψηφίου να πετύχει την εκλογική του ανάκαμψη. Σήμερα στην εσωκομματική αναμέτρηση όλοι οι υποψήφιοι λένε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής αν χάσουν, ενώ υπόσχονται ότι είναι εκείνοι που θα πετύχουν την εκλογική του ανάκαμψη.
Εκείνοι που ανήκουν στην πίτα των αναποφάσιστων, δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν και προέρχονται από τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προέρχονται από κόμμα εξουσίας, ακολουθούν την ικανότητα του υποψηφίου να δώσει προοπτική διακυβέρνησης στο Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή ρόλο μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Οπως επίσης υπάρχει και η πρόβλεψη ότι στους ψηφοφόρους που λένε ότι θα συμμετάσχουν είναι ισχυρό τόσο το αντιδεξιό όσο και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ στοιχείο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι υποψήφιοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, αύριο συμμετέχουν (πλην του Γ. Παπανδρέου) στο debate της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ μπορούν να εξηγηθούν στάσεις και συμπεριφορές. Οπως το ότι Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδος έχουν ήδη προσθέσει ένταση και αιχμές στον μεταξύ τους αγώνα, αλλά και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να μείνει εκτός αυτού του δίπολου. Οπως ότι ο Γ. Παπανδρέου δίνει έναν «αντιδεξιό» και ο Α. Λοβέρδος έναν «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» αγώνα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr