Το πόρισμα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κάνει συγκερασμό όλων των προτάσεων που κατέθεσαν τις προηγούμενε μέρες οι επιστημονικοί, εργοδοτικοί και επαγγελματικοί φορείς, και καταλήγει σε μία πρόταση για αύξηση από 4,5% ως 7,5%.
Το 4,5% αντανακλά τις δυνατότητες και τα περιθώρια των εργοδοτών να δώσουν αυξήσεις που θα μπορούν να τις πληρώνουν, ενώ το 7,5% αντανακλά την ανάγκη στήριξης των χαμηλόμισθων απέναντι στις απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και ιδίως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Το εύρος των αυξήσεων που εισηγείται το ΚΕΠΕ διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό μεταξύ 745 και 766,5 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων όμως δεν είναι δεσμευτική αλλά καθαρά συμβουλευτική για τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση, καθώς μπορούν να αποφασίσουν να δώσουν μεγαλύτερη αύξηση από το 7,5% του ΚΕΠΕ.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, που υπολείπεται για να εκπληρωθεί η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για σωρευτική μείωση εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2019-2023.
Αν η μείωση κατά 0,6% περάσει ολόκληρη στις εργοδοτικές εισφορές, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση του υπουργού Εργασίας προς την κυβέρνηση θα φέρει το μισθό μεταξύ 770 και 780 ευρώ.
Δεδομένου ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει ένας νέος γύρος μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία -εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές- στο τραπέζι της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2023 είναι και το σενάριο να προσεγγίσει το 10% και να διαμορφωθεί στα 784 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει με ανάλογες αυξήσεις και τα επιδόματα των ανέργων, αλλά και τα επιδόματα μητρότητας, που είναι στο ίδιο ύψος με τον κατώτατο μισθό και με τις νέες ρυθμίσεις καταβάλλονται για 9 αντί 6 μήνες.
Με τον κατώτατο μισθό στα 770 ευρώ, το μηνιαίο επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί από τα 438 ευρώ στα 472 ευρώ, ενώ με μισθό στα 784 ευρώ το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 481 ευρώ.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως φαίνεται και στις προτάσεις των εργοδοτών αλλά και των επιστημονικών φορέων (π.χ. ΙΟΒΕ), είναι το «κλειδί» για να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που προτείνει το ΚΕΠΕ.
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Το ΙΟΒΕ, που απηχεί τις απόψεις των βιομηχάνων (ΣΕΒ), είχε προτείνει στο στάδιο της διαβούλευσης αύξηση μεταξύ 4% και 6%, σε συνδυασμό με σενάρια μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1 ως 4 ποσοστιαίες μονάδες. Στα καθαρά και ανάλογα με το σενάριο μείωσης εισφορών, η αύξηση που υπολογίζει το ΙΟΒΕ για τον κατώτατο μισθό ήταν από 5,2% (αύξηση 4% και μείωση εισφορών 1%) ως 10,9% (αύξηση 6% και μείωση εισφορών 4%).
Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε σύνολο 2,2 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Η αύξηση που θα αποφασιστεί θα εφαρμοστεί από τη μισθοδοσία του Απριλίου.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού
Τραγωδία στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε με απόφαση Μητσοτάκη