Ο άνθρωπος-κλειδί στα δάνεια
Σχεδόν ταυτόχρονα με το γιο Πρωτονοτάριο και ο πατέρας του, Αντώνης, διορίζεται, στις 23 Ιουνίου 2015, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής.
Στο βιογραφικό του διαβάζουμε ότι «έχει εργασθεί για πολλά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο τη μελέτη και την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων και έχει διατελέσει μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του ΤΣΜΕ∆Ε.
Εκτός από μέλος του ∆.Σ., ο Αντώνης Πρωτονοτάριος τοποθετήθηκε, στις 30 Ιουλίου 2015, ως μέλος στην πενταμελή Ανώτατη Εγκριτική Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής. Δηλαδή είχε καθοριστικό ρόλο στην έγκριση ή μη των δανείων της τράπεζας, κατά την περίοδο κατά την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε αθρόες δανειοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις στον όμιλο Καλογρίτσα, ενώ νωρίτερα είχε πολλαπλασιασθεί το πιστοληπτικό όριο της εταιρίας «Τοξότης».
Οι σχέσεις του τεχνικού κόσμου με την Τράπεζα Αττικής είναι γνωστές, όπως είναι γνωστές και οι απώλειες κεφαλαίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕ∆Ε) από τις «ατυχείς» επιλογές του να συμμετέχει στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας.
Ο κ. Σπίρτζης, στις 5 Αυγούστου 2014, κατά τη συνεδρίαση της διοικούσης Επιτροπής του ΤΕΕ που είχε συγκληθεί με σκοπό να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή του ΤΣΜΕ∆Ε στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι «η Αττικής είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ολιγοπωλιακή τραπεζική αγορά, την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού και στην ύπαρξη μίας έστω και μικρής τράπεζας, που να μην έχει ενταχθεί στο ΤΧΣ και να μην ελέγχεται από εξωγενείς πα- ράγοντες και την ΕΚΤ».
Διαβάστε ακόμα
Αποκάλυψη: Οι δεσμοί Τσίπρα-Πρωτονοταρίων, ο Σπίρτζης και ο… Καλογρίτσας!
Το «ξεχείλωμα» στις πιστώσεις της «Τοξότης»
Σημειώνουμε ότι στη διετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο όμιλος Καλογρίτσα, με βάση το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, έλαβε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής. Το πιστωτικό όριο της κατασκευαστικής εταιρίας «Τοξότης», στις 27 Ιουνίου του 2014, ήταν μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στις 28 Απριλίου 2015, δηλαδή τρεις μήνες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το όριο αυτό αυξήθηκε στα 50 εκατομμύρια. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου, το αυξημένο όριο διπλασιάσθηκε στα 100 εκατομμύρια χωρίς να υπάρχουν «υποστηρικτικά έγγραφα» της Τράπεζας Αττικής που να δικαιολογούν τις αποφάσεις αυτές.
Στις 13 Μαΐου 2015, η Τράπεζα Αττικής ενέκρινε δάνειο 20 εκατομμυρίων, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η διοίκηση της τράπεζας ενέκρινε την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων του «Τοξότη» με ομολογιακό δάνειο 19,5 εκατομμυρίων με διετή περίοδο χάριτος και εξόφληση προς το τέλος της διάρκειας του δανείου με δόση 14,5 εκατομμυρίων στο δέκατο χρόνο!
Στη σχετική εισήγηση συμφωνήθηκε η αντικατάσταση της εξασφάλισης με μετρητά μέσω ενεχυρίασης συμβάσεων (για έργο 30 εκατ. ευρώ), ενώ στις 8 ∆εκεμβρίου του 2015 εγκρίθηκε ομολογιακό δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων-δανείων που χορηγήθηκαν τον Μάιο του 2015.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής, προβλέπονται διετής περίοδος χάριτος και καταβολή 14,5 εκατ. ευρώ στο δέκατο έτος. Ομοίως οπισθοβαρές ήταν και το πρόγραμμα αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, το επιτόκιο για τα δάνεια Καλογρίτσα ήταν 2,5% πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων, δηλαδή περίπου 2,6%, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από την τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας Αττικής.
Ο «Τοξότης» έχει καταφέρει να κερδίσει τις 4 πρώτες δημοπρασίες που προέκυψαν από το «σπάσιμο» των εργολαβιών του αυτοκινητοδρόμου «Πατρών-Πύργου», που είχε αποφασίσει από το 2015 ο κ. Σπίρτζης προκειμένου να «ανοίξει η αγορά» και σε άλλες εργολαβικές επιχειρήσεις, πέραν των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Μέχρι τώρα τις εργολαβίες τις έχει κερδίσει η εταιρία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα προκαλώντας την αντίδραση της Ν.∆., που έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία χρηματοδότησης του ομίλου.
Η οργισμένη επιστολή που έβαλε… τέλος
Το… πάρτι των δανειοδοτήσεων προς την «Τοξότης» διεκόπη από τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Μάλιστα, σε επιστολή προς τους κ.κ. Χρήστο και Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2017 η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής απάντησε με οργισμένο ύφος σε επιστολή που είχαν αποστείλει μία ημέρα νωρίτερα οι ιδιοκτήτες του «Τοξότη».
«Με έκπληξη λάβαμε την από 24.1.2017 επιστολή σας, όταν γνωρίζουμε ότι σήμερα, 25.1.2017, είχε προγραμματισθεί συνάντηση της διοίκησης της εταιρίας με το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζάς μας για να του υποβάλετε σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου των εταιριών σας. Προς τι, λοιπόν, εξυπηρετεί την εξεύρεση ενός τόσο σοβαρού προβλήματός σας η αποστολή, ολίγες ώρες προηγουμένως, μιας επιστολής με την οποία αποπειράσθε απαραδέκτως να πιέσετε την τράπεζα σε λήψη εσπευσμένων και προφανώς εσφαλμένων και σε βάρος των αποφάσεων;», αναφερόταν στην απάντηση της Τράπεζας Αττικής, που είχε αποκαλύψει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
«Μπροστά σε αυτά τα ευρήματα γνωρίζετε επίσης καλά ότι η τράπεζα έχει ρητώς και απαρχής δηλώσει ότι ο λογαριασμός σας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 108 εκατομμύρια ευρώ και ότι μέχρι 31.12.2017 θα πρέπει να έχει μειωθεί σε 100 εκατομμύρια κατ’ ελάχιστον», προστίθετο στην ίδια επιστολή της Τράπεζας Αττικής, που προειδοποίησε την οικογένεια Καλογρίτσα ότι, εάν δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα έργα που έχει αναλάβει η Αττικής, θα θέσει την «Τοξότης» υπό την εποπτεία της και θα επιδιώξει να αναλάβουν και να αποπερατώσουν τις εργολαβίες άλλοι αξιόπιστοι φορείς. Μετά την επιστολή αυτή ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που ήταν ο εκδότης του «Documento», ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εφημερίδα.
Η δίκη στις 28 Μαρτίου
Η δικαστική περιπέτεια για τους κ.κ. Χρήστο Σπίρτζη και Αντώνη Πρωτονοτάριο ξεκίνησε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2013 όταν ως μέλη του προεδρείου του ΤΕΕ κατηγορούνται ότι εισέβαλαν στην κεντρική υπηρεσία του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και εμπόδισαν τη συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου προκειμένου να αποτρέψουν τη λήψη απόφασης αντίθετης με τις δικές τους θέσεις.
Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 28 Μαρτίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Σπίρτζης ήταν αντίθετος με την αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών και απευθυνόμενος στα μέλη του ∆.Σ. του ΕΤΑΑ είπε ότι θα τους κλειδώσει μέσα στην αίθουσα για να ξανασκεφτούν την απόφαση και να την αλλάξουν. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι πράγματι κλειδώθηκε η αίθουσα αλλά τα μέλη του ΕΤΑΑ δεν άλλαξαν την απόφασή τους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής