Ειδικότερα, με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη δίνεται ένας χρόνος παράτασης (από τα 14 στα 15) σε όσες περιοχές δεν έληξε η παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 αφήνοντας απ’ έξω τόσο τις 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017, όσο και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.
Μεταξύ αυτών είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα στην Αττική, το Άστρος, το Παράλιο Άστρος στην Αρκαδία, καθώς και διάσπαρτες περιοχές (σε Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Αρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα και Βέροια).
Διευκρινίζεται ότι ήδη από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 γύρω στα 10.000 ακίνητα (για την ακρίβεια 9.850) που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με λάθος τρόπο περιήλθαν στο Δημόσιο. Για αυτή τη χρονιά τουλάχιστον 5.000 ακίνητα χάνονται, μιας και έμειναν εκτός νομοθετικής ρύθμισης.
Πριν από λίγους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε εννιάμηνη παράταση σε όσες περιοχές οι προθεσμίες έληγαν το 2018. Ωστόσο, στη ρύθμιση δεν είχαν συμπεριληφθεί 21 περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) που οι προθεσμίες έληγαν το 2017, γι’ αυτό και περιήλθαν τα ακίνητα στο Δημόσιο.
Η εκκρεμότητα των 35 προαναφερόμενων περιοχών σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν «εμφανιστεί» από την πρώτη περίοδο συλλογής δηλώσεων 1997-1999 μέχρι και σήμερα με συνέπεια τα ακίνητα να φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μπορεί μόνο να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι και τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]