Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σημείωσαν άνοδο κατά 46,51% τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 1.575 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 515 εκατ. ευρώ έναντι 1.075 ρυθμίσεων που αντιστοιχούσαν σε οφειλές 425 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.
Σε υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις, όπως και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων τον Ιανουάριο του 2025, που διαμορφώθηκαν σε 5.150 και 2.760 αιτήσεις αντιστοίχως. Παράλληλα, 2.673 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, καταγράφοντας αύξηση 10,36% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2024. Επιπρόσθετα, 154 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Δημοσιεύονται, επίσης, στοιχεία για την κατάσταση των κόκκινων δανείων που έχουν παραμείνει στις τράπεζες, αλλά και για τις διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 412,5 εκατ. ευρώ για 7.480 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά στεγαστικά δάνεια για τρεις από τους τέσσερις πιστωτές σε διαφορετικούς τύπους ρύθμισης.
Η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να επιταχυνθεί έπειτα από το νέο πακέτο των αλλαγών που παρουσιάστηκε πρόσφατα και παίρνει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή. Η πρώτη και πιο σημαντική από αυτές, η αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές, που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες.
Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου, προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή, σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.
Παράλληλα, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψη ο αλγόριθμος, ενώ θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Τι αλλάζει σε πλειστηριασμούς, απαλλαγές, ευάλωτους
Να σημειωθεί ότι σε διαδικασία θεσμοθέτησης μπήκαν ήδη:
- Η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον τρεις μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Πλέον των εργαλείων ρύθμισης και προστασίας, που ήδη λειτουργούν, με νέα ρύθμιση θεσμοθετείται η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει εγγράφως στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό.
- Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά καταχωρίζεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Με νέα ρύθμιση προστίθεται η δυνατότητα στον εισηγητή δικαστή, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του.
- Η επέκταση προθεσμιών, ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα ημερών εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε Ευάλωτους Οφειλέτες.