Ο πέλεκυς της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα είναι βαρύς στην Apple, που πρέπει να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρία είχε συμφωνήσει με το Δουβλίνο τη μείωση του εταιρικού φόρου επί των κερδών της στο 0,005% το 2014. Η Ε.Ε. θεωρεί παράνομες τις φοροαπαλλαγές αυτές, καθώς δεν υπηρετούν την αρχή της ισότητας με άλλες επιχειρήσεις. Το ύψος του προστίμου εξέπληξε την Apple, που δεν περίμενε αυτή την αντιμετώπιση και θεωρεί πως η απόφαση ενέχει πολιτικά κίνητρα. Ωστόσο, η Κομισιόν τόνισε πως το ποσό του φορο-προστίμου, θα μπορούσε να μειωθεί αν η Apple καταβάλει περισσότερους φόρους.
Η Ιρλανδία επίσης, που βλέπει να απειλείται το καθεστώς του «κράτους επαγγελίας» για τις επιχειρήσεις, αντέδρασε, τονίζοντας πως η Apple πλήρωσε όλους τους φόρους που της αναλογούσαν. Πρόκειται, δε, να ασκήσει έφεση για την απόφαση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι πρέπει να υπερασπιστεί το φορολογικό της σύστημα. «Πρέπει να αμφισβητήσουμε τον παρεμβατισμό των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.
«Η Ιρλανδία παραχώρησε ευνοϊκό καθεστώς στην Apple, επιτρέποντάς της να πληρώνει λιγότερους φόρους σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκαλώντας οργή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – οι ΗΠΑ κατηγορούν τις Βρυξέλλες για έντονο προστατευτισμό. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν σε σχόλιο πως το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Apple θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις όσον αφορά στη φορολόγηση των αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Πολλές εταιρίες καλούνται να καταβάλουν φόρους για τους οποίους φέρονται να ευεργετήθηκαν, έχοντας έδρα στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία. Αυτό έχει συμβεί με την Amazon, τη McDonalds, που απηλλάγησαν από φόρους στο Λουξεμβούργο, ή τη Starbucks, που πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Ολλανδία. Η Ιρλανδία έγινε τα τελευταία χρόνια ο παράδεισος των πολυεθνικών, όταν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν να μεταφέρουν έσοδα και κέρδη στις θυγατρικές τους στη χώρα, που ήθελε να προσελκύσει επενδύσεις. Ετσι, το Δουβλίνο υιοθέτησε χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη, ύψους 12,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 25% – 30% και στις ΗΠΑ ακόμη μεγαλύτερος. Η Amazon, η Google, η Facebook, η Starbucks και η Apple μετέφεραν την έδρα τους ή την κύρια βάση τους στην Ιρλανδία για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την πίεση της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταβάλει το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς. Υιοθέτησε το «διπλό ιρλανδικό», δηλαδή ένα σύστημα φορολόγησης που αναγκάζει επιχειρήσεις που έχουν καταχωρισθεί φορολογικά στην Ιρλανδία να είναι και φορολογικοί κάτοικοι της χώρας καταγωγής τους. Αλλά από πέρυσι η ιρλανδική κυβέρνηση πιέζεται να εγκαταλείψει και αυτό το καθεστώς. Οπως έχει δηλώσει καθησυχαστικά ο Νούναν, η κατάργηση του «διπλού ιρλανδικού» δεν θα αγγίξει επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη φορολογία πριν από το 2015.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου