Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που έχουν συμμετοχή στις διαδικασίες… τακτοποίησης των εγχώριων NPLs, τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια ήταν από τα πρώτα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά «πακέτων» λιανικής (καταναλωτικά – πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια), σε αντίθεση με μεγάλους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν ακόμη και σήμερα να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
«Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που βολιδοσκοπούμε το τελευταίο διάστημα», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στέλεχος μεγάλης εταιρίας με έντονη δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, και στη διεθνή αγορά των NPLs, συγκρίνοντας μία τέτοια κίνηση με το… τζογάρισμα στο καζίνο. «Κάποια funds δεν νοιάζονται για τη φήμη τους, μιας και ο στόχος τους είναι το κέρδος. Οσο πιο επιθετικοί είναι τόσα περισσότερα χρήματα θα βγάλουν. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των “σοβαρών” επενδυτών, που ζυγίζουν διαφορετικά τα πράγματα και τις καταστάσεις», προσθέτει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δεν έχει πειστεί από το κυβερνητικό αφήγημα του Grinvest.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο «κάδρο» του είναι οι αντίστοιχες αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η τελευταία, μάλιστα, φέρεται -με βάση πρόσφατα στοιχεία της Deloitte- να εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έγιναν παγκοσμίως, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες βοήθησαν, αφενός, στην επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης και αναγκαστικής εκτέλεσης και, αφετέρου, στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.
Οι «σοβαροί» επενδυτές δεν έχουν πειστεί από το κυβερνητικό αφήγημα του Grinvest και κρατούν αποστάσεις, λέει στέλεχος της αγοράς των NPLs
Σχέδια βιωσιμότητας
«Με την οικονομία βαλτωμένη, όποιο δείκτη βιωσιμότητας και να λάβουμε ως αναφορά σήμερα, αύριο δεν θα ισχύει», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής επικεφαλής νομικής φίρμας, στο πελατειακό χαρτοφυλάκιο της οποίας φιγουράρουν αρκετά funds του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ εταιρίες διαχείρισης, που έχουν μέχρι στιγμής λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), θα προχωρούν -στην περίπτωση των επαγγελματικών δανείων- στην εκπόνηση σχεδίων βιωσιμότητας, βάσει των οποίων θα κρίνεται εάν μία επιχείρηση έχει ή όχι δυνατότητες «αναγέννησης».
Οπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, η μεγαλύτερη συγκέντρωση NPEs παρατηρείται στα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 67,8%), καθώς και στα δάνεια των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 59,8%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 25,0%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης NPEs: 36,8%). Στόχος των τραπεζών είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα όλων των χαρτοφυλακίων από 102 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος τους 2019, καθώς, επίσης, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 70,5 δισ. ευρώ σε 40,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα.
«Καμπανάκι»
Οι δανειολήπτες να αποφασίζουν με σύνεση
«Τα ξένα funds δεν φαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να ενδιαφέρονται για στεγαστικά της μέσης οικογένειας, αφού υπάρχουν άλλα ακίνητα, μεγαλύτερης αξίας, αλλά και επιχειρήσεις, που θα τους αποδώσουν πιο γρήγορα κέρδη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι επιλογές της τράπεζας, όπως ο πλειστηριασμός ή η πώληση των δανείων, δεν υφίστανται», σημειώνει ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, συστήνοντας στους δανειολήπτες να αξιολογούν τις προσφερόμενες επιλογές που έχουν σήμερα.
«Είναι συνετό όποιος, για παράδειγμα, μπορεί να αξιοποιήσει ένα νόμο (Κατσέλη ή εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων) να το κάνει ή εάν έχει μία καλή πρόταση για ρύθμιση να την αποδεχτεί, ακόμα και εάν είναι προσωρινή και στο μέλλον επαναδιαπραγματεύεται με την τράπεζα». Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφάρμοσαν μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ήδη από το 2016 Κώδικα Δεοντολογίας.
Επιλογές
Πιο αναλυτικά, έχοντας ελέγξει την πραγματική οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, τα εισοδηματικά του κριτήρια, αλλά και τις δαπάνες διαβίωσής του, προτείνονταν λύσεις βραχυπρόθεσμες (για παράδειγμα, η μη πληρωμή τόκων), μακροπρόθεσμες (παράταση διάρκειας αποπληρωμής) ή οριστικές. Οριστική λύση, κατά τον Κώδικα, πέρα από την ολική διαγραφή ή το «κούρεμα», είναι και η εκ μέρους της τράπεζας απόκτησης της κυριότητας ή νομής του ακινήτου, που αφορά στο δάνειο, είτε με εθελοντική παράδοση του δανειολήπτη είτε με παράδοση της κυριότητας του ακινήτου, αλλά μίσθωσής του από τον ιδιοκτήτη – δανειολήπτη (με leasing ή απλή) και αφορά σε οικιστικό ακίνητο και σε επαγγελματική στέγη.
«Η όποια επιλογή, βεβαίως, θα πρέπει να αξιολογηθεί πρώτα από κάποιον ειδικό, με καλή γνώση του νόμου, που θα τον συμβουλέψει έντιμα. Διαφορετικά, όποιος επενδύσει σε μία φημολογούμενη μελλοντική διαγραφή ή σε κάποιο σενάριο ρύθμισης των δανείων πρέπει να αντιληφθεί και το ριψοκίνδυνο κομμάτι της επιλογής του», καταλήγει ο κ. Αναστασόπουλος.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής