Υλικά
300 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
350 γραμμ. ζάχαρη
6 αυγά
260 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
200 ml γάλα
1 βανίλια σκόνη
Για το σιρόπι της σοκολατόπιτας
600 γραμμ. ζάχαρη
400 νερό ζεστό
100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
200 ml νερό
Για το σοκολατένιο γλάσο
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
50 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
Διαδικασία
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τα 600 γραμμ. ζάχαρη και τα 400 ml νερό να βράσει. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κακάο με τα 200 ml νερό προσθέτοντας σε δόσεις το νερό και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί και να γίνει πάστα. Όταν ζεσταθεί το σιρόπι μας, προσθέτουμε και το διαλυμένο κακάο το ανακατεύουμε με ένα σύρμα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Για το κέικ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει. Αν όμως δεν έχεις μίξερ ή δεν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις κάνε όλα τα βήματα προσθέτοντας τα υλικά ένα ένα σε μπολ και χτύπησε τα με το χέρι.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το βούτυρο, η ζάχαρη & τα αυγά και αφού έχουμε κοκκινήσει το κακάο, το μπέικιν & τη βανίλια, τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε συνεχώς και μετά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και αυτό σιγά σιγά.
Μόλις ενωθούν προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ. Χτυπάμε για αλλά 2 λεπτά να γίνουν μια ενιαία ρευστή ζύμη Αδειάζουμε το μείγμα σε ενα τετράγωνο ταψάκι (35Χ25) που το έχουμε περάσει με βούτυρο και κακάο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο (πρέπει να βγαίνει στεγνό). Κόβουμε το ζεστό κέικ σε 12 ορθογώνια κομμάτια και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν βάλουμε το γλάσο από πάνω.
Για το γλάσο σοκολάτας: Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος (δεν πρέπει να βράσει). Περιχύνουμε τη κουβερτούρα με την ζεστή κρεμά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να λιώσει η σοκολάτα.
Τέλος προσθέτουμε και το κρύο βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και μετά το σερβίρουμε με συνοδεία ένα παγωτό κρεμά η βανίλια, γαρνίρουμε με φουντούκια ψιλοκομμένα.
Ειδήσεις σήμερα
- Φαίη Σκορδά & Γιώργος Λιάγκας: Δεν πίστευαν στα αφτιά τους – Ο Θέμης Αδαμαντίδης νόμιζε ότι παντρεύονται
- Φωτογραφίες από το σπίτι Λασκαράκη – Σουλτάτου με τα ξύλινα πατώματα και το θηριώδες τζάκι
- Αποκάλυψη για πρώτη φορά στο Super Κατερίνα: «Είχα μια επώδυνη αποβολή»
- Μένιος Φουρθιώτης: Η πρώτη ανάρτηση του μετά την εγχείρηση στο ισχίο
- Αποκλειστικό: Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η Ελένη Μενεγάκη – Τι συνέβη πριν από δυο ημέρες
- Αφροδίτη στον Τοξότη: Αυτά τα 4 ζώδια να περιμένουν χρήματα και νέους έρωτες!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr