Σε όλη την Ευρώπη, «το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ήταν η καίρια επισήμανση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή καρδιολογίας, κ. Γεράσιμου Σιάσου. Όλα τα μεγάλα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια είναι δημόσια και στην Αγγλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία, ανεξαρτήτως της επιλογής για ιδιωτικά, και αυτή είναι η παραδοχή από την οποία πρέπει να ξεκινά κάθε συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε με έμφαση ο κ. Σιάσος.
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει, λοιπόν, να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, «για τα οποία εμείς θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε πολύ καλά δημόσια πανεπιστήμια με πάρα πολύ μεγάλες διακρίσεις παγκοσμίως», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Σιάσος ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολλά δημόσια Πανεπιστήμια έχουν συνεργασίες με κορυφαία Πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτές οι συνεργασίες, πολλές από τις οποίες έχουν εδραιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, σήμερα ενισχύονται με την σημαντική στήριξη της πολιτείας.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως πρωταρχικός στόχος των πρυτάνεων είναι να ενισχύσουν τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων τόσο εντός της ελληνικής κοινωνίας, όσο και παγκοσμίως.
siasos delphi
Όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, αυτό που χρήζει διόρθωσης, κατά την άποψη του πρύτανη, είναι οι απόφοιτοι λυκείου να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής και στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων και όχι μόνο σε αυτά των υπό ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, σημείωσε, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια που έχουν υψηλό κύρος.
Ο κ. Σιάσος πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο λύκειο, ώστε οι μαθητές να επικεντρώνονται περισσότερο στις σπουδές τους στο Λύκειο παρά στις Πανελλαδικές, και στη συνέχεια να διεκδικούν με ένα ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ. Εκτίμησε δε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνομιλητής του κ. Σιάσου σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρνυ Παπαματθαίου, ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του College Year Athens, Αλέξης Φυλακτόπουλος, που καταρχάς έσπευσε να συμφωνήσει πλήρως με την επισήμανση του πρύτανη του ΕΚΠΑ ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπληρώνοντας ότι έχει την πλήρη αποδοχή και αναγνώριση της κοινωνίας, η οποία το θεωρεί αξιόπιστο.
«Η ιδιωτική εκπαίδευση, όμως, μπορεί να φέρει καινοτομία, ευελιξία και υποδομές» σημείωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του College Year Athens, Αλέξης Φυλακτόπουλος τονίζοντας πως το CYA αποτελεί μία «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι από την ίδρυση του κέντρου το 1962 έχουν αποφοιτήσει 12.000 σπουδαστές πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα καθηγητές ελληνικών θεμάτων σε αμερικανικά πανεπιστήμια. «Πρόκειται για ένα εκκολαπτήριο φιλελλήνων», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί φοιτητές που επισκέπτονται τη χώρα φεύγουν με πολύ θετικές εντυπώσεις.
Ειδική μνεία έκανε στις εξελίξεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα τονίζοντας τη νέα δυνατότητα που έχουν ιδρύματα όπως το CYA να στέλνουν φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια για ένα με δύο εξάμηνα καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα δίδακτρα.
Όπως σημείωσε, ήδη υπάρχουν σημαντικές συνέργειες με τα πανεπιστήμια της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Κρήτης και εξέφρασε την πρόθεσή του για τη διενέργεια σχετικών συζητήσεων και με το ΕΚΠΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα με δυναμική να κάνουν την Ελλάδα εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές από το εξωτερικό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το συνέδριο #LeonteiosAI: «Διαμορφώνοντας το μέλλον της Μάθησης»
- Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων
- Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Οι επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου – Τι θα συμβεί; [βίντεο]