Υλικά
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή ελιά
200 γραμμ. ψωμί χωρίς την κόρα του
160 ml γλυκό κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1½ κουταλιά της σούπας κύμινο
Αλάτι & πιπέρι μαύρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πανάρισμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζ. κόκκινο γλυκό κρασί
500 γραμμ. ντομάτα κονκασέ
1 φλιτζ. νερό
1 κύβος λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα καπνιστή
Δυόσμος, προαιρετικά
Για τον πουρέ πατάτας
8 πατάτες μέτριες
250 ml κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ζητάτε από τον χασάπη να σας περάσει τον κιμά 2 φορές από τη μηχανή του κιμά. Μουλιάζετε το ψωμί μέσα στο κρασί. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το κύμινο, το σκόρδο και το μουσκεμένο ψωμί που έχετε στραγγίξει.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Ζυμώνετε πολύ καλά και βάζετε και το υπόλοιπο κρασί από το ψωμί για να γίνουν τα σουτζουκάκια αφράτα. Πλάθετε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενα κεφτεδάκια των 70 γραμμαρίων. Αλευρώνετε και τα τηγανίζετε στο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο σε μικρή ποσότητα απλά για να θωρακιστούν (μην τα τηγανίσετε πολύ, γιατί θα σφίξουν και δεν θα είναι αφράτα).
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κούπα ζεστό νερό διαλύετε τον κύβο λαχανικών. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο. Οταν θερμανθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί καλά και προσθέτετε τον πελτέ. Σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε την κούπα με τον ζωμό και στη συνέχεια την ντομάτα κονκασέ. Ανακατεύετε καλά. Οταν πάρει μία βράση, σουρώνετε τη σάλτσα και βάζετε τα σουτζουκάκια μέσα, προαιρετικά. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζετε τα σουτζουκάκια για 25 λεπτά. Δεν πρέπει να κοχλάζει και δεν πρέπει να ανακατεύετε τα σουτζουκάκια με κουτάλα, απλά κουνάτε την κατσαρόλα.
Για τον πουρέ: Βάζετε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο κρύο νερό να βράσουν. Επειτα από 40 λεπτά περίπου είναι έτοιμες. Πρέπει να βράσουν πολύ καλά. Σουρώνετε κρατώντας λίγο νερό στην κατσαρόλα, ίσα ίσα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και με ένα σύρμα χοντροσπάτε τις πατάτες. Δεν πρέπει να ανακατεύετε περιστροφικά, γιατί δεν θα βγει ωραίος ο πουρές. Τέλος, προσθέτετε το βούτυρο, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr