Υλικά
1,5 κιλό μπακαλιάρο παστό φιλέτο χωρίς κόκαλο
1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Αλάτι & πιπέρι
Για το κουρκούτι
300 γραμμ. νερό
300 γραμμ. αλεύρι
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
18 γραμμ. μαγιά
30 γραμμ. ούζο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Για να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο σας βάλτε τα φιλέτα του σε ένα μπολ με 100 γραμμ. χοντρό αλάτι και προσθέστε μέχρι να σκεπαστούν κρύο νερό. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και βάλτε για δύο μέρες αλλάζοντας κάθε πέντε ώρες το νερό. (Αν έχετε μόνο μία μέρα μπροστά σας, αλλάζετε κάθε τρεις ώρες το νερό). Στραγγίζετε πολύ καλά το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί, για να πιάσει μετά καλά το κουρκούτι επάνω του.
Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι. Αφήνετε εκτός ψυγείου καλυμμένο με μεμβράνη για μία ώρα μέχρι να δουλέψει η μαγιά.
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες και σε ένα ταψάκι βάζετε το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε το ψάρι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το σπορέλαιο και το αφήνετε να φτάσει στους 180 βαθμούς.
Περνάτε τα κομμάτια από το αλεύρι και μετά από το κουρκούτι και τηγανίζετε, βάζοντάς τα σιγά σιγά στην κατσαρόλα μέχρι να χρυσαφίσουν, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Τα κομμάτια μπακαλιάρου το βγάζετε και τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί.