Υλικά
½ κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
½ κιλό πατάτες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αβγά
Αλεύρι για το τηγάνι
100 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
Λάδι για τηγάνισμα
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Μουσκεύετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου από το βράδυ σε μπόλικο νερό. Μεταφέρετε στη φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν αποσύρετε. Αφού κρυώσουν ελαφρά, στραγγίζετε και διαλύετε σε κομμάτια με ένα πιρούνι.
Εν τω μεταξύ βράζετε τις πατάτες στην κατσαρόλα με τη φλούδα. Όταν μαλακώσουν και τρυπιούνται με ένα πιρούνι, τις καθαρίζετε και τις λιώνετε στη μηχανή του πουρέ. Ανακατεύετε τον πουρέ, τον μπακαλιάρο και τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτετε επίσης ένα-ένα τα αβγά (κρατώντας το ασπράδι από το ένα) και δουλεύετε καλά το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Το αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθετε το μίγμα σε κροκέτες και το περνάτε από το ασπράδι που το έχετε χτυπήσει με λίγο λάδι. Βουτάτε στη φρυγανιά και τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.