Υλικά
100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 γραμμ. ζάχαρη καστανή
120 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
160 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε ζάχαρη και καστανή ζάχαρη. Προσθέτετε λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτετε ένα φρέσκο αυγό και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε τη βανίλια και ανακατεύετε το μείγμα.
Προσθέτετε αλεύρι και μαγειρική σόδα. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά χωρίς να ταλαιπωρήσετε πολύ τη ζύμη, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε την κουβερτούρα στη ζύμη μπισκότων και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, να απλωθεί καλά η σοκολάτα.
Παίρνετε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και με τα χέρια το πλάθετε σε στρογγυλό ζυμαράκι πάχους περίπου 2 εκ.. Στρώνετε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ακουμπάτε το ζυμαράκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο στη λαμαρίνα για να φουσκώσουν τα μπισκότα και να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. Αν χρειάζεται, ψήστε τα μπισκότα σε 2 ή 3 δόσεις. Ψήνετε για 10-15 λεπτά και τα βγάζετε από τον φούρνο.
Αφού κρυώσουν για λίγα λεπτά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα μεταφέρετε στη σχάρα και τα αφήνετε να ξεκουραστούν πριν τα σερβίρετε.